Ο Iron Man ίσως δανείσει τη φωνή του στον νέο οικιακό βοηθό τεχνητής νοημοσύνης του Μαρκ Ζούκερμπεργκ

Ο Iron Man ίσως δανείσει τη φωνή του στον νέο οικιακό βοηθό τεχνητής νοημοσύνης του Μαρκ Ζούκερμπεργκ

Το όνομα του; AI Jarvis.

του Μίχαλ Αντάντι

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ αναζητά φωνή για τον νέο οικιακό βοηθό τεχνητής νοημοσύνης του, και ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ φαίνεται ότι θα του προσφέρει αυτό που χρειάζεται.

Αντλώντας έμπνευση από τον Τόνι Σταρκ, τον φανταστικό υπερήρωα που υποδύεται ο Ντάουνι Τζούνιορ στον Iron Man της Marvel, o Μαρκ Ζούκερμπεργκ σχεδίασε τον δικό του βοηθό AI (artificial intelligence – τεχνητή νοημοσύνη). Το όνομά του είναι AI Jarvis, το ίδιο που έχει και ο ψηφιακός μπάτλερ του Σταρκ, για τις ανάγκες του οποίου δάνεισε τη φωνή του ο Πολ Μπέτανι.

Άρα, δεν προκαλεί έκπληξη που ο Ντάουνι Τζούνιορ απάντησε θετικά στην ανάρτηση του Ζούκερμπεργκ στο Facebook, όπου ο δεύτερος αναρωτιόταν ποιανού τη φωνή θα πρέπει να έχει ο νέος βοηθός.

Βέβαια, ο Ντάουνι Τζούνιορ έθεσε κάποιους μπερδεμένους όρους· για παράδειγμα, ο Ζούκερμπεργκ θα πρέπει να πληρώσει τον Μπέτανι, ο οποίος στη συνέχεια θα δωρίσει τα χρήματα σε φιλανθρωπική οργάνωση της επιλογής του Μπένεντικτ Κάμπερμπατς. (Ο Κάμπερμπατς θα παίξει στο Doctor Strange, την τελευταία προσθήκη στο Marvel Universe).

Ο Ζούκερμπεργκ απάντησε με τη φράση «Όλο αυτό αρχίζει να αποκτά σάρκα και οστά».

Ο Ζούκερμπεργκ ανακοίνωσε τα σχέδιά του για το AI Jarvis τον περασμένο Ιανουάριο. Ουσιαστικά, λειτουργεί ως ένα είδος καθολικού τηλεχειριστηρίου και μπορεί να επιτελεί ενέργειες όπως να σβήνει τα φώτα ή να προσαρμόζει τη θερμοκρασία.

Εκτός από τις οικιακές δουλείες, ο Ζούκερμπεργκ ελπίζει ότι ο ψηφιακός βοηθός του θα μπορεί να βοηθά και τον ίδιο και τη δουλειά του. Όπως είπε τον Ιανουάριο, «θα με βοηθήσει να οπτικοποιήσω δεδομένα στην εικονική πραγματικότητα για να προσφέρω καλύτερες υπηρεσίες και να ηγηθώ των οργανισμών μου πιο αποτελεσματικά».