Ο Iron Man στο εργοστάσιο!

Ο Iron Man στο εργοστάσιο!

Η αμυντική έρευνα στις βιονικές πανοπλίες δημιουργεί μία ιδιωτική αγορά για τους αποκαλούμενους και εξω-σκελετούς.

της Αν Βαντερμέι

Η έλξη που ασκεί ο Iron Man είναι εμφανής. Από τότε που ο υπερ-ήρωας έκανε το ντεμπούτο του το 1963, οι αποκαλούμενοι και εξω-σκελετοί -μηχανικός εξοπλισμός που μεγεθύνει τις ανθρώπινες ικανότητες- συνοδεύουν μόνιμα την επιστημονική φαντασία. Πλέον, οι επιχειρήσεις εργάζονται πάνω στις δικές τους βιονικές πανοπλίες. Έχοντας αναδειχθεί μέσα από τη στρατιωτική έρευνα, οι εξω-σκελετοί για εμπορική χρήση βρίσκονται πιο κοντά μας απ’ ότι νομίζουμε.

Τα πρωτότυπα HULC και MANTIS παραγωγής της Lockheed Martin -τα οποία μοιάζουν με προσθετικά ποδιών, με μία μεγάλη τσάντα πλάτης- μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τη δύναμη ενός ατόμου. Το MANTIS προβλέπεται να είναι διαθέσιμο προς πώληση προς το τέλος του χρόνου και πρόκειται να διευκολύνει τη χρήση βαρέος εξοπλισμού σε ένα εργοστάσιο ή ένα ναυπηγείο.

Δείτε το 3D εργαστήριο του Έλον Μασκ

Η εταιρεία Ekso Bionics, εν τω μεταξύ, χρησιμοποιεί την τεχνολογία εξω-σκελετών για να φτιάξει ατομικό εξοπλισμό για παραπληγικούς, το οποίο θα επιτρέψει σε κάποιος ανάπηρους ανθρώπους να περπατήσουν για πρώτη φορά. Σύμφωνα με την εταιρεία, 29 τέτοια μηχανήματα αξίας 130.000 δολαρίων έχουν πουληθεί παγκοσμίως μέχρι τώρα. Η αγορά για μία τέτοια τεχνολογία εκτιμάται σε 10 δισεκατομμύρια δολάρια περίπου το χρόνο, για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ισχύς. Οι περισσότεροι εξω-σκελετοί λειτουργούν με μπαταρία κι άρα δεν έχουν μεγάλη χρονική διάρκεια λειτουργίας ακόμα. Πάντως, ο καθηγητής του MIT Χιου Χερ είναι πεπεισμένος ότι: «Η εποχή στην οποία μπαίνουμε τώρα είναι η βιονική εποχή».