Ο καλύτερος τρόπος για να προετομαστεί μια επιχείρηση από μια επίθεση χάκερ: Κάντε πρόβα

Ο καλύτερος τρόπος για να προετομαστεί μια επιχείρηση από μια επίθεση χάκερ: Κάντε πρόβα

Η εταιρεία σας ίσως αποτελέσει θύμα παραβίασης δεδομένων, γι’ αυτό καλό είναι να έχετε ένα σχέδιο.

Οι εταιρείες πρέπει να συμβιβαστούν με μια σκληρή πραγματικότητα: Κάποια στιγμή, το υπολογιστικό τους δίκτυο θα παραβιαστεί και θα πέσουν θύματα χάκερ. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τη δική σας. Πρόκειται για την ατυχή πραγματικότητα της επιχειρηματικής δραστηριοποίησης στην ψηφιακή εποχή.

Το μόνο ερώτημα είναι το ακόλουθο: Πώς θα αντιδράσετε μόλις συμβεί το αναπόφευκτο; Αν δεν έχετε στα σοβαρά αναρωτηθεί κάτι τέτοιο, τότε μάλλον φλερτάρετε με την καταστροφή. Καλό είναι, σε κάθε περίπτωση, να έχετε ένα σχέδιο.

Ένας απλός τρόπος για να προετοιμαστείτε για την ημέρα εκείνη είναι να κάνετε πρόβα διάφορα σενάρια, είπε η Νταϊάνα Κέλεϊ, σύμβουλος ασφαλείας στην IBM, μιλώντας την προηγούμενη εβδομάδα στο συνέδριο Structure Security, στο Σαν Φρανσίσκο. Κάτι τέτοιο μπορεί να μειώσει το κόστος μιας παραβίασης δεδομένων, ανέφερε η ίδια, επικαλούμενη μια πρόσφατη έρευνα που εκπονήθηκε από την εταιρεία ερευνών Ponemon Institute, για λογαριασμό της IBM.

«Διοργανώστε ασκήσεις προσομοίωσης» είπε η Κέλεϊ, η οποία συστήνει στις εταιρείες να συγκεντρώνουν εκπροσώπους όλων των τμημάτων τους, από το νομικό μέχρι το μάρκετινγκ και το ΙΤ, σε μια αίθουσα και να εξετάζουν τρόπους αντίδρασης σε πραγματικά σενάρια παραβίασης δεδομένων. «Φανταστείτε ότι η εταιρεία σας δέχεται επίθεση».

Το να δείτε στην πράξη πώς θα αντιδράσετε σε μια υποθετική επίθεση θα σας βοηθήσει να αποφύγετε κλασικά λάθη που κάνουν τα εταιρικά στελέχη κατά τη διάρκεια μιας πραγματικής κρίσης, επεσήμανε η Κέλεϊ. Αυτός είναι ένας απ’ τους καλύτερους τρόπους για να δοκιμάσετε την ομάδα αντίδρασης της εταιρείας σας και να σχεδιάσετε τα επόμενα βήματα.

«Διοργανώστε ψεύτικες συνεντεύξεις τύπου» είπε η Κέλεϊ στον συντονιστή του πάνελ, Τομ Κράζιτ, διευθυντή σύνταξης του Structure. «Στήστε μια κάμερα και εξηγήστε στο CNN τι συνέβη».

«Όλα φαίνονται πραγματικά, εφόσον έχετε έναν πραγματικό άνθρωπο να τα κάνει», κατέληξε.