Ποιος είναι ο καθηγητής που αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο για το ελληνικό χρέος

Ποιος είναι ο καθηγητής που αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο για το ελληνικό χρέος

Ο 60χρονος θαυμαστής του Γιώργου Παπανδρέου που ασχολείται με την θεωρία των παιγνίων.

Τη θέση του επικεφαλής της συμβουλευτικής επιτροπής για το χρέος φέρεται να αναλαμβάνει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Yale, John Geanakoplos, ο οποίος εργάζεται ως Management Director του αμερικανικού επενδυτικού fund Ellington Capital Management. O διακεκριμένος καθηγητής έχει φτάσει στην Αθήνα και είχε συνάντηση με τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, του οποίου φαίνεται πως είναι προσωπική επιλογή. Πληροφορίες θέλουν τον κ. Geanakopoulos να έχει σύντομα συνάντηση και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα.

Ο 60χρονος ομογενής σπούδασε μαθηματικά στο πανεπιστήμιο του Υale και στη συνέχεια έλαβε διδακτορικό τίτλο στα οικονομικά από το πανεπιστήμιο του Harvard. Είναι, μάλιστα, συνιδρυτής του τμήματος ελληνικών σπουδών του Υale, ενώ έχει δουλέψει ως επισκέπτης καθηγητής και σε πανεπιστήμια, όπως το Berkeley, το Cambridge, το Harvard, το Stanford και το MIT. Παράλληλα με την ακαδημαϊκή του καριέρα είναι από το 1995 συνέταιρος της επενδυτικής εταιρείας Ellington Capital Management.

Ο John Geanakoplos έχει ασχοληθεί εκτενώς με την περίφημη «θεωρία των παιγνίων», ενώ έχει συγγράψει μαζί τον Ηρακλή Πολεμαρχάκη, πρώην σύμβουλο επί των Οικονομικών του Γιώργου Παπανδρέου, βιβλίο οικονομικών.