O κλάδος – «πρωταθλητής» στις απολύσεις παγκοσμίως το 2015

O κλάδος – «πρωταθλητής» στις απολύσεις παγκοσμίως το 2015

100.000 εργαζόμενοι στον τραπεζικό κλάδο έχασαν τη δουλειά τους το 2015.

Περίπου 100.000 εργαζόμενοι σε τράπεζες χωρών της Δύσης έχασαν τις δουλειές τους το 2015, σύμφωνα με μια ανάλυση των Financial Times. Αυτές οι απώλειες θέσεων εργασίας ισοδυναμούν με πάνω από το 10% του εργατικού δυναμικού 11 μεγάλων τραπεζών σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Οι αριθμοί αντανακλούν μια συνεχιζόμενη τάση που ξεκίνησε στον απόηχο του χρηματοπιστωτικού κραχ του 2008, καθώς οι τράπεζες βλέπουν τα έσοδά τους να μειώνονται.

Οι περικοπές αναμένεται να συνεχιστούν τα επόμενα χρόνια, καθώς οι εναλλακτικές τεχνολογίες φέρνουν την επανάσταση στον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Σύμφωνα με τον Business Insider, στους τραπεζικούς γίγαντες που μείωσαν το προσωπικό τους «περιλαμβάνονται οι HSBC, Morgan Stanley, Standard Chartered, Royal Bank of Scotland, και Credit Suisse. Οι Barclays και BNP Paribas αναμένεται να προβούν σε περικοπές στις αρχές του επόμενου χρόνου».

Όπως λέει στους Times ο Γιον Πις, αναλυτής τραπεζικής στην Nomura, «ο ψηφιακός μετασχηματισμός μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες περικοπές στις θέσεις εργασίας μακροπρόθεσμα, με τις τράπεζες λιανικής τραπεζικής να μειώνουν τα υποκαταστήματά τους και να τα αντικαθιστούν με την παροχή διαδικτυακών υπηρεσιών, και με τις επενδυτικές τράπεζες να κλείνουν γραφεία υπέρ της χρήσης διαδικτυακών τεχνολογιών, όπως η αλυσίδα των μπλοκ».

Όπως αναφέρει ο Business Insider, η αλυσίδα των μπλοκ «είναι το λογισμικό που υποστηρίζει το bitcoin και χρησιμοποιεί σύνθετη κρυπτογραφία για να επιτρέπει την πραγματοποίηση συναλλαγών μεταξύ αγνώστων χωρίς την ανάγκη ενός έμπιστου μεσάζοντα, όπως π.χ. μιας τράπεζας».

Τον περασμένο μήνα, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Barclay’s, Άντονι Τζένκινς, σχολίασε ως εξής τη δύναμη των νέων τεχνολογιών: «Θα δούμε τρομερή πίεση πάνω στις κατεστημένες τράπεζες, οι οποίες θα παλεύουν να εφαρμόζουν νέες τεχνολογίες με τον ίδιο ρυθμό που θα το κάνουν οι αντίπαλοί τους. Αυτό θα καταστήσει δυσκολότερη την επίτευξη της κερδοφορίας που απαιτούν οι μέτοχοί τους».

Και καταλήγει: «Εν τέλει, αυτές οι δυνάμεις θα αναγκάσουν τις μεγάλες τράπεζες να αυτοματοποιήσουν τις δραστηριότητές τους. Προβλέπω ότι ο αριθμός υποκαταστημάτων και εργαζομένων στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών μπορεί να μειωθεί ως και 50% μέσα στην επόμενη δεκαετία».