Ο κρυφός κίνδυνος της μετοχής της Apple

Ο κρυφός κίνδυνος της μετοχής της Apple

Το βουνό μετρητών της Apple - το οποίο γενικά θεωρείται ένα δίχτυ ασφαλείας - στην πραγματικότητα ενέχει κινδύνους.

Η επένδυση στην Apple σήμερα φαίνεται σαν μια έξυπνη κίνηση από πολλές απόψεις. Η εταιρεία έσπασε το ρεκόρ κερδών τριμήνου όλων των εποχών νωρίτερα μέσα στο έτος. Έχοντας σχεδόν 180 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά, η διοίκηση της εταιρείας έχει ένα μαξιλάρι ασφαλείας σε περίπτωση που, ας πούμε, το νέο ρολόι της Apple δεν πουλήσει σύμφωνα με τις προβλέψεις. Και ενώ η Apple έχει επικριθεί που δεν διανέμει τα μετρητά της στους μετόχους στον ίδιο βαθμό με άλλες αντίστοιχες εταιρείες, όπως η Microsoft Corp, πρόσφατα μηνύματα από τη διοίκηση της εταιρείας δείχνουν ότι ενδέχεται να ανακοινωθεί ένα βαρύ χαράτσι στη διανομή μερισμάτων ακόμα και μέσα στον τρέχοντα μήνα.

Σίγουρα υπάρχουν πολλοί λόγοι που οι επενδυτές επιλέγουν τις πλούσιες σε μετρητά εταιρείες όπως την Apple, λέει ο Τόμας Μακόνβιλ, συνδιαχειριστής χαρτοφυλακίου της Becker Value Equity, η οποία κατέχει μετοχές της Apple.

«Μια εταιρεία που διαθέτει πολλά μετρητά είναι σαν ένα πρόσωπο που έχει μεγάλες αποταμιεύσεις», λέει ο Μακόνβιλ. «Εάν κάποιος χάσει τη δουλειά του, οι αποταμιεύσεις βοηθούν να ξεπεράσει τη θύελλα. Τα μετρητά βοηθούν μια εταιρεία να προστατευθεί από αναταράξεις και να συνεχίσει να επενδύει σε δραστηριότητες που δημιουργούν αξία».

Αλλά, προσθέτει, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες σχετικά με το πώς ακριβώς η εταιρεία επενδύει σε δραστηριότητες και αν οι δραστηριότητες αυτές προσθέτουν πραγματικά αξία.

Τα νέα έργα και τα προϊόντα μπορούν να βοηθήσουν ή να καταστρέψουν μια επιχείρηση και αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο εάν μια επιχείρηση αποκλίνει από τον τομέα εξειδίκευσής της. Ο τομέας εξειδίκευσης της Apple είναι η παραγωγή των πιο όμορφων και των καλύτερων προϊόντων προηγμένης τεχνολογίας, λέει ο Μακόνβιλ. Αυτός είναι – εν μέρει τουλάχιστον – ο λόγος που μερικοί επικριτές είναι επιφυλακτικοί σχετικά με το αν το φημολογούμενο αυτοκίνητο της Apple είναι το σωστό νέο εγχείρημα για την εταιρεία.

«Ως επενδυτής, θέλω να γνωρίζω ότι οποιαδήποτε επέκταση της γραμμής προϊόντων που ανακοινώνεται χωράει κάτω από την ομπρέλα της εταιρείας», λέει ο Μακόνβιλ. «Αν η εταιρεία ασχοληθεί με οχήματα, η δημιουργία τεχνολογίας πλοήγησης και οθονών για τον έλεγχο του οχήματος είναι μια αρμόζουσα εμπορική δραστηριότητα, δεδομένου ότι η οπτική αισθητική και η λειτουργικότητα είναι κορυφαίας σημασίας. Αλλά αν πρόκειται να προσπαθήσει να σχεδιάσει στηρίγματα καθισμάτων, τότε ενδέχεται να βρεθεί εκτός του τομέα εξειδίκευσης της εταιρείας».

Το ιστορικό εξαγορών και νέων προϊόντων της Apple είναι γενικά καλό, αλλά περιλαμβάνει και αποτυχίες. Μεταξύ των αποτυχημένων προϊόντων είναι τα ακουστικά Bluetooth του 2007, που η παραγωγή τους διακόπηκε μετά από δύο χρόνια επειδή δεν μπορούσαν να ανταγωνιστούν τις συσκευές τρίτων κατασκευαστών. Και παρόλο που η εταιρεία έχει επενδύσει εκατομμύρια τα τελευταία χρόνια για να αγοράσει εταιρείες χαρτογράφησης, όπως την Placebase και την Poly 9, η Apple δεν έχει ακόμη καταφέρει να δημιουργήσει μια εφαρμογή χαρτογράφησης που να ανταγωνίζεται με τις αντίστοιχες του Google Maps.

Φυσικά, τα κορυφαία στελέχη της Apple έχουν κάνει πολλές επιτυχημένες κινήσεις για λογαριασμό της εταιρείας τα τελευταία χρόνια και οι πωλήσεις βασικών προϊόντων, όπως το iPhone, εξακολουθούν να σπάνε όλα τα ρεκόρ. Αλλά κανείς δεν είναι ανίκητος και αν το νέο ρολόι δεν πάει καλά, η Apple σύντομα θα πρέπει να επενδύσει χρήματα στην ανάπτυξη του επόμενου μεγάλου προϊόντος της.

Οι επενδυτές καλά θα κάνουν να έχουν το νου τους σχετικά με το πώς ακριβώς δαπανώνται τα ρευστά διαθέσιμα.