Ο λάθος υπολογισμός που έφερε «τσεκούρι» στις επικουρικές συντάξεις

Ο λάθος υπολογισμός που έφερε «τσεκούρι» στις επικουρικές συντάξεις
Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος μιλάει κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για το ασφαλιστικό στο Υπουργείο Εργασίας, Αθήνα, τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

 

Περικοπές έως και 40% παραδέχθηκε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Μεγάλες είναι οι μειώσεις των επικουρικών του Σεπτεμβρίου που φθάνουν μέχρι και 50%. Οι εξοντωτικές αυτές μειώσεις οφείλονται σε λάθος επαναϋπολογισμό, αποκαλύπτουν παράγοντες της ασφάλισης.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, τα νέα ποσά υπολογίστηκαν με συντελεστή 0,49% κατ’ έτος και με βάση τις καταβαλλόμενες συντάξεις. Ο νόμος Κατρούγκαλου προέβλεπε ο υπολογισμός να γίνει με συντελεστή 0,45% κατ΄έτος και με βάση τον συντάξιμο μισθό.

Η «αλχημεία» που συντελέστηκε επέφερε δραματικές μειώσεις 100 έως 150 ευρώ το μήνα για 100.000 δικαιούχους επικουρικών συντάξεων. Οι ίδιοι παράγοντες υπολογίζουν ότι ήταν τόσο βαρύς ο πέλεκυς που έπεσε το Σεπτέμβριο στους παλαιούς συνταξιούχους ώστε οι νέοι συνταξιούχοι που βγαίνουν σήμερα με το νέο καθεστώς, θα πάρουν υψηλότερες επικουρικές κατά 20%.

Οι δραματικότερες όμως εικόνες θα εκτυλιχθούν τον ερχόμενο μήνα, που θα αρχίσει η παρακράτηση των αναδρομικών καθώς πολλοί συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα θα δουν στον λογαριασμό τους 1-5 ευρώ.

Το υπουργείο Εργασίας προβληματίζεται για τον αρνητικό αντίκτυπο που θα έχει στην κοινωνία η φτωχοποίηση των συνταξιούχων για το επόμενο τρίμηνο (εκτός από τα αναδρομικά των επικουρικών θα παρακρατηθούν και τα αναδρομικά του μερίσματος) και αναζητά λύση.

Ωστόσο είναι δύσκολο να επεκτείνει την επιστροφή των αναδρομικών σε περισσότερες δόσεις καθώς η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του έτους χρήσης, δηλαδή έως το Δεκέμβριο του 2016.

Στην παραδοχή ότι υπάρχουν μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις έως και 40% προχώρησε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στην ΕΡΤ, υπήρξαν μειώσεις σε επικουρικές έως και 40%, καθώς η σχέση εισφορών -παροχών δεν ήταν ισορροπημένη. Εξήγησε ότι με βάση το νέο σύστημα υπολογισμού η ισορροπία εισφορών – παροχών παίζει σημαντικό ρόλο και συμβάλλει στην κοινωνική δικαιοσύνη, αφού δεν γίνονται οριζόντιες περικοπές.

Έκανε λόγο για σπέκουλα και μαύρη προπαγάνδα αναφερόμενος στα περί νέων περικοπών στις συντάξεις και τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέα μείωση στις συντάξεις είτε κύριες, είτε επικουρικές, εφόσον έχουν ήδη γίνει. Ανακοίνωσε ότι όλοι οι συνταξιούχοι θα ενημερωθούν με επιστολή για τις μειώσεις που έγιναν, που θα εξηγεί τη λογική του νέου συστήματος επανυπολογισμού των συντάξεων τους.
Ξεκαθάρισε πως οι κύριες δεν μειώνονται, ενώ οι επικουρικές μειώνονται αν το άθροισμά τους με την κύρια σύνταξη ξεπερνά τα 1300 ευρώ.

Τόνισε ότι θα υπάρξει όριο να μην ξεπερνούν το 10% οι αναδρομικές κρατήσεις, ενώ όπως είπε η έκπτωση για την εξαγορά πλασματικών αντί του 15% θα είναι 2% κατά έτος.