Ο «MafiaLeaks» σπάει την μαφιόζικη ομερτά

REUTERS

Νέα ιταλική ιστοσελίδα στο πρότυπα των WikiLeaks, στην οποία θα καταγγέλλονται δράσεις του οργανωμένου εγκλήματος.

Μια ομάδα Ιταλών πληροφορικών αποφάσισε να λανσάρει τον MafiaLeaks, μια ιστοσελίδα με στόχο να επιτρέψει την άφοβη καταγγελία της δράσης του οργανωμένου εγκλήματος, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα La Republica.

Ο ιστότοπος αυτός θα επιτρέπει «να καταγγέλλονται ανωνύμως μαφιόζικες δραστηριότητες, προστατεύοντας αυτούς που στέλνουν τις πληροφορίες», γράφει η εφημερίδα, η οποία επικαλείται έναν από τους πληροφορικούς.

Η σελίδα απευθύνεται συνεπώς στα θύματα της μαφίας, για παράδειγμα σ’ αυτούς που δέχονται εκβιασμούς, αλλά επίσης σε πρώην μαφιόζους που θέλουν να συνεργασθούν με τη δικαιοσύνη, ή σε απλούς πολίτες που γνωρίζουν για μαφιόζικες δραστηριότητες.

Η διαδικασία είναι αρκετά πολύπλοκη, ακριβώς για να προστατεύεται η ταυτότητα αυτών που στέλνουν τα μηνύματα, και περνάει από τη χρήση του δικτύου ανταλλαγής αρχείων Tor που επιτρέπει την τήρηση της ανωνυμίας.

Διαβάστε ακόμη: Κλεμμένοι θησαυροί, ένοχα μυστικά

Οι παραλήπτες των μηνυμάτων είναι «πρόσωπα εμπιστοσύνης», όπως δικαστές, δημοσιογράφοι ή μέλη των δυνάμεων της τάξης, συνεχίζει η εφημερίδα.

Για τους ίδιους λόγους για τους οποίους εγγυώνται την ανωνυμία αυτών που στέλνουν και δέχονται τα μηνύματα στον ιστότοπο, οι πληροφορικοί κρατούν ανώνυμη και την ομάδα τους.

«Είμαστε λιγότεροι από δέκα, έχουμε οικογένειες, με τον MafiaLeaks ασχολούμαστε μετά τη δουλειά και πληρώνουμε από την τσέπη μας τα έξοδα του ιστότοπου και του σέρβερ», δήλωσε ένας απ’ αυτούς στη La Republica.

«Ο MafiaLeaks μπορεί να είναι ένα καλό εργαλείο για να διανέμεται ένα ορισμένο είδος πληροφοριών και να σπάσει ο τοίχος της σιωπής, η ομερτά», δήλωσε ο δικαστής Νικόλα Γκρατέρι, ο οποίος ζήτησε ωστόσο να επιδειχθεί σύνεση επειδή «πίσω από την ανωνυμία υπάρχει συχνά διάθεση για εκδίκηση ή απόπειρα αποπροσανατολισμού».