Ο «μαύρος» Ιούλιος για τα έσοδα για η αγωνία για την πανδημία

Ο «μαύρος» Ιούλιος για τα έσοδα για η αγωνία για την πανδημία
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία των εσόδων που καταφθάνουν σε καθημερινή βάση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τα οποία δείχνουν ότι η μείωση των αφίξεων έχει κάνει μεγάλη ζημιά στις εισπράξεις του Ιουλίου.

Η κατρακύλα στα φορολογικά έσοδα συνεχίστηκε και προοιωνίζονται πτώση της τάξης του 30% σε σχέση με το στόχο. Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρχαν μέρες όπου η μείωση των εσόδων ήταν της τάξης του 75-80% σε σύγκριση με την αντίστοιχη ημέρα του Ιουλίου του 2019. Ωστόσο, παράγοντες του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι τα τελικά στοιχεία θα είναι αντίστοιχα με αυτά του Μαΐου όπου τα έσοδα κατέγραψαν βουτιά της τάξεως του 33% .

Με αυτά τα δεδομένα, ο αρχικός στόχος για έσοδα 4,7 δισ. ευρώ τον Ιούλιο έχει μείνει στα χαρτιά. «Τρύπα» στα έσοδα του Ιουλίου αναμένεται να ανοίξει και η παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως τις 28 Αυγούστου, καθώς φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τις δυο πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος ή ολόκληρο το ποσό κερδίζοντας έκπτωση 2% έως τις 31 Αυγούστου.  Πολλοί φορολογούμενοι δεν πλήρωσαν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος αλλά ανέβαλαν την πληρωμή της για το τέλος Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Ιουνίου, τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού το πρώτο εξάμηνο του έτους ήταν λιγότερα κατά 3,9 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού του 2020. Όσον αφορά τα φορολογικά έσοδα, τον Ιούνιο ήταν μειωμένα κατά 569 εκατ. ευρώ, 20% περίπου λιγότερα σε σχέση με το στόχο που προβλέπονται στον προϋπολογισμό. Ωστόσο στο υπουργείο Οικονομικών σημείωναν ότι η πτώση ήταν μικρότερη από αυτήν που είχε υπολογιστεί στο πρόγραμμα σταθερότητας που κατατέθηκε στην Κομισιόν στο τέλος Απριλίου.

Το ενδιαφέρον για βελτίωση της εικόνας στα έσοδα εστιάζεται στον Αύγουστο, οπότε και εκτιμάται μικρή άνοδος του τουρισμού σε σχέση με τον Ιούλιο. Παράλληλα, έως το τέλος του μήνα (τον Αύγουστο) θα «φανούν» στα κρατικά ταμεία και τα χρήματα που θα εισρεύσουν λόγω της καταβολής των πρώτων δόσεων του φόρου εισοδήματος.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στον Αnt1 o υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, η ελληνική οικονομία θα έχει εφέτος ένα σημαντικό δημοσιονομικό έλλειμμα.

Η χώρα, είπε ο κ. Σταϊκούρας στον ΑΝΤ1, θα έχει φέτος σημαντικό δημοσιονομικό έλλειμμα, καθώς προστίθεται και το 1,4 δισ. ευρώ των αναδρομικών. Ωστόσο, όπως ανέφερε, ταμειακά υπάρχουν οι διαθέσιμοι πόροι.

Τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται σήμερα σε 31,5 δισ. ευρώ από 37,5 δισ. ευρώ στην αρχή της πανδημίας. Όπως είπε, εάν σε αυτή τη διαφορά των 6 δισ. ευρώ προστεθούν τα περίπου 8 δισ. ευρώ από τις εκδόσεις τίτλων, προκύπτει ότι έχουν δαπανηθεί από εθνικούς πόρους για την αντιμετώπιση της κρίσης, περίπου 14 δισ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη:

Η μεγαλύτερη ύφεση στην ιστορία της Ευρωζώνης – «Βουτιά» 12,1% στο β’ τρίμηνο του 2020