Ο μεγαλύτερος αγοραστής ακινήτων στην Αμερική το 2018 ήταν… η Google

Τεχνολογία και real estate πολλές φορές πάνε πακέτο.

 

της Brittany Shoot

Η Google βρίσκεται πίσω από τη μεγαλύτερη και τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά γης στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2018, σύμφωνα με δημοσίευμα του San Francisco Chronicle.

Η Google κέρδισε την πρώτη θέση στη σχετική λίστα με την αγορά του κτιρίου Mountain View στην Καλιφόρνια, το οποίο χρησιμοποιούσε ως έδρα η LinkedIn. Η συμφωνία ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων είναι επίσης η μεγαλύτερη συμφωνία στον κλάδο των ακινήτων στο Bay Area του Σαν Φραντσίσκο για το 2018. Η Google καταλαμβάνει ήδη μεγάλο μέρος του συγκροτήματος 12 κτιρίων που είναι γνωστό ως Τεχνολογικό Πάρκο Britannia Shoreline, το οποίο διαθέτει χώρο για τη στέγαση περίπου 5.000 υπαλλήλων.

Το Mountain View είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε μέγεθος ακίνητο που αγόρασε η Google σε όλες τις ΗΠΑ φέτος. Τον Μάρτιο, η Google κατέβαλλε 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια για την αγορά του Chelsea Market στο Μανχάταν, δίπλα στα γραφεία της εταιρείας στην 8η Λεωφόρο. Τα γραφεία αυτά καταλαμβάνουν ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο που ο κολοσσός της αναζήτησης αγόρασε για 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια το 2010.

Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα στιγμή για να αναρωτηθούμε γιατί οι τεχνολογικοί γίγαντες επιδιώκουν να αποκτήσουν μεγαλύτερο φυσικό αποτύπωμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, είτε οι χώροι αφορούν γραφεία, είτε παραγωγικές εγκαταστάσεις. Όπως έχει πλέον καθιερωθεί για εταιρείες όπως η Amazon, η Apple και η Google, οι αγορές γης μπορούν τελικά να συνεπάγονται μεγάλες φορολογικές ελαφρύνσεις μέσω κινήτρων όπως οι χαμηλότεροι φόροι επί των πωλήσεων. Τις ελαφρύνσεις αυτές τις προσφέρουν πόλεις και πολιτείες ώστε να προσελκύσουν τους τεχνολογικούς κολοσσούς στην περιοχή τους.

Η Apple αποκτά συνεχώς περισσότερη γη στις ΗΠΑ, ήδη από το 2017. Τους τελευταίους 24 μήνες, σύμφωνα με τους Financial Times, έχει τριπλασιάσει την έκταση των ακινήτων της. Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι η Apple ίσως ενισχύσει το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της σε πολιτείες όπως η Αϊόβα, η Νεμπράσκα και η Βόρεια Καρολίνα, με στόχο την κατασκευή κέντρων δεδομένων και εγκαταστάσεων παραγωγής.

Πηγή: fortune.com

Σχετικά άρθρα