Ο μεγαλύτερος γαιοκτήμονας των ΗΠΑ έγινε ο Μπιλ Γκέιτς- Γιατί έχει αγοράσει 1.000.000 στρέμματα

Ο μεγαλύτερος γαιοκτήμονας των ΗΠΑ έγινε ο Μπιλ Γκέιτς- Γιατί έχει αγοράσει 1.000.000 στρέμματα
epa07152435 Bill Gates, co-Chairman of the Bill & Melinda Gates Foundation, attends a press conference in Tokyo, Japan, 09 November 2018. The Japan Sports Agency and the Bill and Melinda Gates Foundation announced a new partnership to utilize the momentum of the Olympic and Paralympic Games Tokyo 2020 to increase awareness of the Sustainable Development Goals (SDGs) with the launch of the 'Our Global Goals' campaign in 2019. EPA/FRANCK ROBICHON Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο δισεκατομμυριούχος έχει πλέον στην κατοχή του ένα τεράστιο αριθμό γεωργικών εκτάσεων που εκτείνεται σε 19 πολιτείες. Η συνολική έκταση που κατέχει είναι 269.000 acres ή 1.077.000 στρέμματα.

Ο Bill Gates, ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, θεωρείται πλέον ο μεγαλύτερος γαιοκτήμονας στις ΗΠΑ, καθώς έχει αποκτήσει 1.077.000 στρέμματα σε ολόκληρη τη χώρα.

Το αμερικανικό περιοδικό The Land Report, που παρουσιάζει κάθε χρόνο έναν κατάλογο με τους 100 μεγαλύτερους γαιοκτήμονες της χώρας, τον ονόμασε «Farmer Bill» (Αγρότη Μπιλ).

Ο δισεκατομμυριούχος η περιουσία του οποίου ανέρχεται σε 121 δισ. δολάρια έχει πλέον στην κατοχή του ένα τεράστιο αριθμό γεωργικών εκτάσεων που εκτείνεται σε 19 πολιτείες. Η συνολική έκταση που κατέχει είναι 269.000 έικρ (acres) ή 1.077.000 στρέμματα.

Το χαρτοφυλάκιό του περιλαμβάνει κτήματα σε Αρκάνσας (περίπου 192.000 στρέμματα), Αριζόνα (σχεδόν 100.000 στρέμματα), Καλιφόρνια (σχεδόν 20.000 στρέμματα) και μικρότερες εκτάσεις σε Κολοράντο, Φλόριντα, Άινταχο, Ιλινόις, Αϊόβα, Μίσιγκαν, Μισισιπί, Νεμπράσκα, Νέο Μεξικό, Βόρεια Καρολίνα, Οχάιο, Ουάσινγκτον, Ουισκόνσιν και Γουαιόμινγκ.

Το Ίδρυμα Gates έχει, επίσης, επενδύσει στην «ανάπτυξη και διάδοση ανθεκτικών στην κλιματική αλλαγή« υπερκαλλιεργειών» για τις οποίες δημιούργησε μια ΜΚΟ που ονομάζεται «Gates Ag One».

Γιατί αγοράζει γη

Ο Bill Gates, σε μια συζήτηση στο Reddit, απαντώντας σε ερωτήσεις αγνώστων γιατί αγοράζει τόση γη, απάντησε: «Αυτό επέλεξε να κάνει η επενδυτική μου ομάδα. Δεν σχετίζεται με το κλίμα» αφήνοντας να εννοηθεί ότι το κίνητρό του είναι κυρίως το κέρδος.

Ο Gates πρόσθεσε ότι ο κύριος μοχλός των αγορών ήταν η επιστήμη της ανάπτυξης νέων σπόρων και βιοκαυσίμων. «Ο τομέας της γεωργίας είναι σημαντικός. Με πιο παραγωγικούς σπόρους μπορούμε να αποφύγουμε την αποψίλωση των δασών και να βοηθήσουμε την Αφρική να αντιμετωπίσει τις κλιματικές δυσκολίες, με τις οποίες βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη. Δεν είναι σαφές πόσο μπορούν να φτηνύνουν τα βιοκαύσιμα, αλλά αν φτηνύνουν, μπορούν να λύσουν το πρόβλημα των εκπομπών ρύπων των αερομεταφορών και των φορτηγών» επεσήμανε.