Ο μέσος εργαζόμενος στην GM θα πρέπει να εργαστεί 362 χρόνια για να φτάσει τον ετήσιο μισθό του CEO

Ο μέσος εργαζόμενος στην GM θα πρέπει να εργαστεί 362 χρόνια για να φτάσει τον ετήσιο μισθό του CEO
epa10862437 Members of the United Auto Workers union (UAW) gather in front of the Ford Michigan Assembly Plant during the first day of a strike called in response to failed contract negotiations with the Big Three automakers - General Motors, Ford, and Stellantis, the parent company of Jeep and Chrysler - in Detroit, Michigan, USA, 15 September 2023. The union has called the strike on all three of the automakers at the same time for the first time in history. EPA/DIEU-NALI CHERY Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ εργαζομένων και CEOs είναι τεράστιο.

Αυτό έχει γίνει κεντρικό επιχείρημα για το συνδικάτο United Auto Workers (UAW): Εάν οι τρεις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες του Detroit αύξησαν τον μισθό των CEO κατά 40% τα τελευταία τέσσερα χρόνια και οι εργαζόμενοι θα έπρεπε να λάβουν παρόμοιες αυξήσεις.

Ο πρόεδρος του UAW, Shawn Fain, έχει αναφέρει επανειλημμένα αυτόν τον αριθμό, συγκρίνοντάς τον με τις αυξήσεις των μισθών της τάξης του 6% από την τελευταία τους συλλογική σύμβαση το 2019. Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν με απαίτηση για αύξηση του μισθού κατά 40% σε τέσσερα χρόνια, καθώς και επιστροφή των συντάξεων. Το UAW χαμήλωσε από τότε τις απαιτήσεις του σε αύξηση του μισθού κατά 36%, αλλά οι δύο πλευρές παραμένουν πολύ μακριά, προκαλώντας την απεργία.

Ο Fain έχει επικεντρώσει την προσοχή του στον μισθό του CEO, με τα συνδικάτα να αναφέρονται όλο και συχνότερα στο χάσμα πλούτου μεταξύ εργαζομένων και ανώτερων αξιωματούχων, ώστε για να ενισχύσουν τις απαιτήσεις για καλύτερο μισθό και συνθήκες εργασίας. Τον Ιούνιο, οι μέτοχοι της Netflix απέρριψαν τα πακέτα αμοιβών των εκτελεστικών σε μια μη δεσμευτική ψηφοφορία, λίγες μόλις ημέρες μετά την έγγραφη διαμαρτυρία του Writers Guild of America.

Ο πρόεδρος του συνδικάτου έχει απορρίψει τα επιχειρήματα, που υποστηρίζουν ότι μια μεγάλη αύξηση των αποδοχών θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστοyς των οχημάτων και θα βάλει τους τρεις μεγάλους αυτοκινητοβιομηχανικούς – την General Motors, τη Ford και τη Stellantis (πρώην Chrysler) – σε μειονεκτική θέση έναντι των ξένων ανταγωνιστών με χαμηλότερα κόστη εργατικού δυναμικού στον “αγώνα δρόμου” για τη μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα.

“Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η τιμή των οχημάτων αυξήθηκε κατά 30%. Οι μισθοί μας αυξήθηκαν κατά 6%, οι διευθύνοντες σύμβουλοι κέρδισαν 40%. Υπήρχαν δισεκατομμύρια δολάρια σε μερίσματα μετόχων. Οι μισθοί μας δεν είναι το πρόβλημα,” δήλωσε ο Fain σε πρόσφατη συνέντευξη στο The Associated Press.

Η αμοιβή του CEO έχει αυξηθεί δραματικά επί δεκαετίες, ενώ οι μισθοί των απλών εργαζομένων υστερούν. Αλλά όντως οι μισθοί των επικεφαλής των μεγάλων εταιρειών αυξήθηκαν κατά 40%; Όχι ακριβώς.

“Δεν ξέρω από πού προήλθε το 40%,” δήλωσε η CEO της General Motors, Mary Barra, σε συνέντευξη Τύπου όταν ρωτήθηκε εάν οι αριθμοί του UAW ήταν ακριβείς.

Η αμοιβή των διευθύνοντων συμβούλων είναι γνωστό ότι είναι δύσκολο να υπολογιστούν λόγω του γεγονότος ότι μεγάλο μέρος τους έρχεται σε μορφή μετοχικών επιδομάτων. Μια λεπτομερής εξέταση των πακέτων αμοιβών στις τρεις εταιρείες δείχνει πώς η αξίωση του UAW υπερεκτιμά και υποεκτιμά την πραγματικότητα, ανάλογα με την οπτική γωνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι μισθοί των CEO των Big Three

Η Barra, η μοναδική από τους τρεις που βρίσκεται στο αξίωμα από το 2019, είναι η υψηλότερα αμειβόμενη, με πακέτο αξίας 28,98 εκατομμυρίων δολαρίων το 2022. Η μεγαλύτερη συνισταμένη ήταν τα 14,62 εκατομμύρια δολάρια σε επιχορηγήσεις μετοχών, οι οποίες είναι εφάπαξ μετοχές με την τελική αξία να εξαρτάται από την απόδοση των μετοχών.

Ο μισθός της έχει αυξηθεί κατά 34% από το 2019, σύμφωνα με δεδομένα από δημόσιες καταχωρίσεις που αναλύθηκαν για το AP μέσω της Equilar.

Ο CEO της Ford, James Farley, λάμβανε συνολικά σχεδόν 21 εκατομμύρια δολάρια το 2022, πόσο αυξημένο κατά 25% από τα 16,76 εκατομμύρια δολάρια που λάμβανε ο τότε CEO William Clay Ford το 2019. Το πακέτο του Farley περιλάμβανε 15,14 εκατομμύρια δολάρια σε επιχορηγήσεις μετοχών..

Το θέμα γίνεται περίπλοκο όταν φτάνει στη Stellantis, που δημιουργήθηκε το 2021 μετά τη συγχώνευση της ιταλο-αμερικανικής Fiat Chrysler Automobiles και της γαλλικής PSA Group. Και αυτό διότι είναι μια ευρωπαϊκή εταιρεία, με τον τρόπο που αποκαλύπτει τις αμοιβές των εκτελεστικών να διαφέρει σημαντικά από αυτόν της GM και της Ford.

Στην ετήσια έκθεση αποζημιώσεων της, η Stellantis ανέφερε ότι ο CEO Carlos Tavares έλαβε 23,46 εκατομμύρια ευρώ το 2022. Αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση κατά σχεδόν 77% σε σχέση με τον τότε CEO της Fiat Chrysler Mike Manley, ο οποίος έλαβε 13,28 εκατομμύρια ευρώ το 2019.

Αυτά τα νούμερα χρησιμοποίησε το συνδικάτο UAW όταν υπολόγισε ότι οι τρεις αυτοκινητοβιομηχανίες αύξησαν τις αμοιβές των CEO κατά 40,1% από το 2019.

Υπάρχει, όμως, ένα πρόβλημα: Στην ανάλυσή της, η Equilar χρησιμοποίησε τη μέθοδο “ημερομηνίας χορήγησης” για να κάνει μια αντίστοιχη σύγκριση μεταξύ των τριών CEOs. Σύμφωνα με αυτό, η αποζημίωση του Tavares το 2022 ανήλθε σε 21,95 εκατομμύρια ευρώ το 2022, συμπεριλαμβανομένων 10,9 εκατομμυρίων ευρώ σε επιχορηγήσεις μετοχών.

Αυτό σημαίνει μείωση κατά 24% από την αποζημίωση του Manley το 2019, η οποία ανήλθε σε 29,04 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την Equilar.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αστάθεια των αμοιβών των CEO

Το 2021, το πακέτο αποζημιώσεων του Tavares περιλάμβανε επίσης ένα ειδικό bonus κινήτρων ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ σε μετρητά, καθώς και μετοχές αξίας 19,56 εκατομμυρίων ευρώ – όλα υπό προϋποθέσεις μακροπρόθεσμων στόχων απόδοσης – που του χορηγήθηκαν ως αναγνώριση του “σημαντικού ρόλου του” στην ηγεσία της εταιρείας κατά τη διάρκεια της συγχώνευσης.

Αυτή η εφάπαξ αποζημίωση έκανε το πακέτο αμοιβών του Tavares το 2021 πολύ υψηλότερο από αυτό που έλαβε ο Manley το 2019.

Οι CEOs της GM και της Ford είδαν επίσης τα πακέτα αποζημίωσης τους να φτάνουν στα peak τους το 2021, πριν μειωθούν ελαφρά το 2022.

Πώς συγκρίνονται όλα αυτά με το μισθολογικό των εργαζομένων;

Όπως και να τα δει κανείς, η διαφορά ανάμεσα στις αμοιβές των CEOs και των εργαζομένων και στις τρεις εταιρείες είναι γιγαντιαία.

Στην GM, ο μισθός του μέσου εργαζόμενου ήταν 80.034 δολάρια το 2022. Θα χρειαζόταν σε αυτόν τον εργαζόμενο 362 χρόνια για να φτάσει την ετήσια αμοιβή της Barra.

Στην Ford, όπου ο μισθός είναι 74.691 δολάρια, θα χρειαζόταν 281 χρόνια.

Στην Stellantis, με μέση αμοιβή 64.328 ευρώ, θα χρειαζόταν 365 χρόνια, αν και η εταιρεία σημείωσε στην ετήσια αναφορά της ότι η ανισότητα περιλαμβάνει έξοδα, που σχετίζονται με την εφάπαξ πληρωμή του Tavares. Εξαιρουμένου αυτού, η αναλογία αμοιβής είναι 298-1.

Έπειτα είναι η Tesla

Η αμοιβή του CEO της Tesla, Elon Musk για το 2022 αναφέρθηκε ως μηδενική στην εταιρική ανακοίνωση, καθιστώντας την επίσημη αναλογία αμοιβής ανούσια. Αυτό φυσικά συμβαίνει διότι η Tesla δεν έχει απονείμει στον Musk νέα πακέτα αμοιβής από το 2018, που θα μπορούσαν θεωρητικά να αξιολογηθούν σε περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αλλά η ανακοίνωση δίνει μια εικόνα της απίστευτης διαφοράς πλούτου μεταξύ των εργαζομένων της εταιρείας και ενός από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Η ανακοίνωση ανέφερε τη συνολική “ρεαλιστική αμοιβή” του Musk το 2021 σε περισσότερα από 737 εκατομμύρια δολάρια. Αυτό το ποσό περιλαμβάνει διάφορες μορφές αμοιβής, συμπεριλαμβανομένων των πακέτων μετοχών κατά τη διάρκεια εκείνης της χρονιάς. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ένα σημαντικό μέρος του πλούτου του Musk συνδέεται με την ιδιοκτησία των μετοχών της Tesla, οι οποίες έχουν δει σημαντική αύξηση της αξίας τους.

Αντίθετα, ένας τυπικός εργαζόμενος της Tesla κέρδισε 40.723 δολάρια το 2021. Για να ισορροπήσει την “ρεαλιστική αμοιβή” του Musk για εκείνη τη χρονιά, θα χρειαζόταν περισσότερα από 18.000 χρόνια εργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com