Χάος στην BP μετά την παραίτηση του CEO

Χάος στην BP μετά την παραίτηση του CEO
A view of a BP fuel station in Flushing, Queens, New York on August 7, 2020. BP poised to sell 'stranded assets' even if oil prices rally, report says. (Photo by John Nacion/NurPhoto) Photo: AFP
Ο πετρελαϊκός γίγαντας βρίσκεται σε κατάσταση χάους λόγω παραίτησης του διευθύνοντος συμβούλου.

Της Laura Hurst και Bloomberg 

Μετά από αρκετές ημέρες χάους, η BP ολοκλήρωσε την προηγούμενη εβδομάδα χωρίς μόνιμο ηγέτη και με σημαντικές αμφιβολίες σχετικά με τη στρατηγική της.

Η σοκαριστική παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου, Bernard Looney, ανάγκασε το διοικητικό συμβούλιο του ενεργειακού κολοσσού να προβεί σε μια βιαστική διαδικασία πρόσληψης προσωπικού, να διεξαγάγει μια ευαίσθητη έρευνα για τις προσωπικές σχέσεις των εργαζομένων και μια εκστρατεία για να πείσει τους επενδυτές και το προσωπικό ότι έχει τον έλεγχο της κρίσης.

Την Τρίτη, ο 53χρονος Looney δήλωσε στην BP ότι παραιτείται από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου με άμεση ισχύ, αφού νωρίτερα μέσα στην ημέρα ενημέρωσε το διοικητικό συμβούλιο ότι δεν υπήρξε πλήρως διαφανής στις αποκαλύψεις του σχετικά με τις σχέσεις του παρελθόντος με συναδέλφους του. Ο οικονομικός διευθυντής, Murray Auchincloss, ανέλαβε τον πρόσθετο ρόλο του προσωρινού διευθύνοντος συμβούλου.

Η ανακοίνωση ήταν ξαφνική, σοκαριστική και ανοργάνωτη. Οι μέτοχοι και οι εργαζόμενοι της BP άκουσαν για πρώτη φορά την είδηση της αποχώρησης του Looney από τους Financial Times, περιμένοντας πάνω από μία ώρα για τη δημόσια επιβεβαίωση από την εταιρεία. Οι μετοχές ανέβηκαν, στη συνέχεια έπεσαν και στη συνέχεια ανέβηκαν ξανά καθώς οι αγορές αφομοίωναν τις επιπτώσεις.

Μέσα σε 24 ώρες, ο πρόεδρος της BP Helge Lund και η ομάδα του για τις σχέσεις με τους επενδυτές καλούσαν τους κορυφαίους μετόχους, στους οποίους περιλαμβάνονται εταιρείες όπως η BlackRock Inc, η Vanguard Group Inc και η Norges Bank, για να εξηγήσουν τι συνέβαινε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Lund δήλωσε στους επενδυτές ότι η εταιρεία εμμένει στη στρατηγική της, θα αναζητήσει νέο διευθύνοντα σύμβουλο μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών υποψηφίων και απέκλεισε τον εαυτό του από την υποψηφιότητα για την κορυφαία θέση. Αυτό άφησε πολλά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με την πορεία της εταιρείας.

Σε διαδικτυακή εκπομπή με τους εργαζομένους την ίδια ημέρα, ο Auchincloss επανέλαβε το μήνυμα της συνέχειας. «Σήμερα, όπως κάθε μέρα στην BP, πηγαίνουμε για δουλειά στο πεδίο, στα διυλιστήριά μας, στα γραφεία, στη θάλασσα, στα σημεία λιανικής πώλησης», είπε.

Μαζί του ήταν ο Lund και η εκτελεστική αντιπρόεδρος Ανθρώπινου Δυναμικού και Πολιτισμού Kerry Dryburgh. Ωστόσο, η κλήση ήταν σύντομη και δεν έδωσε στο προσωπικό την ευκαιρία να θέσει ερωτήσεις, αφήνοντας πολλούς από αυτούς να αναρωτιούνται για το μέλλον της εταιρείας, ιδίως στον τομέα της καθαρής ενέργειας, σύμφωνα με άτομα που άκουσαν την κλήση.

Η BP έχει παρελθόν με τις δραματικές αποχωρήσεις.

Τρεις από τους τέσσερις τελευταίους διευθύνοντες συμβούλους παραιτήθηκαν υπό πίεση. Ο John Browne το 2007, αφότου είπε ψέματα στο δικαστήριο σε μια προσπάθεια να αποτρέψει μια εφημερίδα να δημοσιεύσει λεπτομέρειες της προσωπικής του ζωής. Ο διάδοχός του, Tony Hayward, αναγκάστηκε να αποχωρήσει το 2010, αφότου χειρίστηκε λανθασμένα την αντίδραση στην καταστροφή του Deepwater Horizon.

Παρά το σοκ που προκάλεσε η τελευταία αποχώρηση του διευθύνοντος συμβούλου, η ίδια η επιχείρηση είναι υγιής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο διάδοχος του Looney θα κληρονομήσει, σε κάποιο βαθμό, μια θέση σχετικής ισχύος», δήλωσε ο Russ Mould, διευθυντής επενδύσεων στην AJ Bell. «Η BP είναι κερδοφόρα, παράγει μετρητά και το χρέος είναι πολύ χαμηλότερο από ό,τι λίγα χρόνια πριν και οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται. Η κατάσταση φαινόταν πολύ, πολύ πιο μαύρη το 2010 μετά τη διαρροή στον Κόλπο του Μεξικού».

Αλλά όποιος και αν γίνει ο νέος διευθύνων σύμβουλος της BP δεν θα πρέπει να ασχοληθεί μόνο με επιχειρησιακά θέματα. Η συνεχιζόμενη έρευνα σχετικά με τους λόγους της αποχώρησης του Looney θα μπορούσε να είναι χρονοβόρα, εγείροντας ενδεχομένως ερωτήματα σχετικά με το αν η εταιρεία διεξήγαγε την κατάλληλη δέουσα επιμέλεια, δήλωσε ο Bret Bero, επίκουρος καθηγητής διοίκησης στο Babson College της Βοστώνης.

Αν αυτό ισχύει, αυτή η τρομακτική εβδομάδα για τη BP μπορεί να είναι μόνο η αρχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Fortune.com