Ο Μετερεωλόγος αναλύει: Στον αστερισμό του Brexit οι αγορές συναλλάγματος

Ο Μετερεωλόγος αναλύει: Στον αστερισμό του Brexit οι αγορές συναλλάγματος
BRITAIN BREXIT REFERENDUM CAMPAIGN

Δίνει το στίγμα του για τις σημαντικότερες διεθνείς χρηματιστηριακές επενδύσεις.

Του Αν. Σ. Τσομπανίδη
Στον αστερισμό υλοποίησης του Brexit, από τον Μάρτιο του 2017,βρίσκονται οι αγορές συναλλάγματος οι πρωταγωνιστές των οποίων με προγράμματα εντολών χειραγώγησαν την αγορά ,λόγω και κυρίως χαμηλών όγκων, οδηγώντας την ισοτιμία δολαρίου στερλίνας σε χαμηλά ,για το βρετανικό νόμισμα, επίπεδα που μας οδήγησαν 36 χρόνια πίσω.

Εκτός αυτού του κύριου βαρομετρικού πεδίου αναπτύσσεται και ένα συμπληρωματικό στο οποίο επικρατεί η συνιστώσα του σχετικά ισχυρότερου δολαρίου, ώστε να τονωθούν οι ευρωπαϊκές εξαγωγές και σε κάποιο βαθμό οι ασθενείς ρυθμοί ανάπτυξης των οικονομιών της ευρωζώνης.

Το ευμετάβλητο όμως βαρομετρικό προέρχεται από την ενδοχώρα του Ηνωμένου Βασιλείου όπου με συναλλαγματικό όπλο την ασθενή στερλίνα (άνω του 18% η υποχώρησή της από τις 14/7, ημέρας του δημοψηφίσματος) θα κτισθεί μία στρατηγική προσέλκυσης ξένων επενδύσεων με στόχο αφενός τη διατήρηση των κεκτημένων (City) και αφετέρου την ενίσχυση της εθνικής ανάπτυξης.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η βόρεια κίνηση των επιτοκίων του δολαρίου θα λάβει μεν χώρα εντός του 2016 αλλά αυτή δεν αρκεί για να επηρεάσει ευμενώς τους ασθμαίνοντας ρυθμούς ανάπτυξης της ευρωζώνης.

Αποτέλεσμα, δυνάμει και της υλοποιούμενης πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ ,οι επενδυτές προεξοφλούν την καθυστέρηση της βορειότερης κίνησης των ευρωεπιτοκίων.

Ευρώ-Δολάριο
Η έντονη τεχνικώς καθοδική κίνηση της στερλίνας δεν αλλοιώνει το βασικό εύρος της ισοτιμίας με την πυξίδα μας να δείχνει μεταξύ 1,0950 και 1,1350 δολαρίων ανά ευρώ ,όρια που έγκαιρα διαγνώσαμε από τον περασμένο Ιούλιο. Πάντως η μετερεωλογική πρόγνωση, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, δεν δίνει περιθώρια σημαντικής βόρειας κίνησης του δολαρίου έναντι του ευρωπαϊκού νομίσματος.

Δολάριο-Στερλίνα
Μετά την πρόσφατη τεχνική υποτίμηση του βρετανικού νομίσματος, που μας οδήγησε σε επίπεδο ισοτιμίας με το δολάριο στα επίπεδα του 1980 θα ακολουθήσει μια φάση αφομοίωσης των νέων επιπέδων (consolidation).Hδη το κλείσιμο shοrt θέσεων περιόρισε το εύρος της διόρθωσης κατά 50%, ενώ μόλις τα βαρομετρικά πεδία ομαλοποιηθούν μπορεί να δούμε και άνοιγμα μεσοπρόθεσμων βόρειων (long) θέσεων υπέρ της στερλίνας. Κάτι που προς το παρόν δεν υπάρχει.

Δολάριο-Γιέν
Η πυξίδα είχε καθαρά εντοπίσει το τέλος της κακοκαιρίας που επικράτησε επί μακρόν για το ιαπωνικό νόμισμα. Ισχυρή στήριξη διαφαίνεται στα επίπεδα των 102,5 γιέν ενώ σε περίπτωση παραβίασης των 104 ευρώ μπορεί από το momentum και μόνον να δούμε βορειότερη, για το δολάριο, κίνηση προς τα 106 γιέν.

Dow Jones
Οι πρόσφατες,σχετικά ασαφείς,κατευθύνσεις της FED ,έχουν περιορίσει την δυναμική ανόδου των αμερικανικών μετοχών. Η βραχυπρόθεσμη στήριξη των 18000 μονάδων διατηρείται αλλά το τεχνικό μας μοντέλο διαβλέπει απαρχή της νοτιότερης κίνησης των αμερικανικών μετοχών. Κίνησης όμως που θα είναι σημαντικά λελογισμένη λόγω και των επικείμενων αμερικανικών εκλογών.

FTSE 100
Το αποτέλεσμα των δύο ισχυρών νότιων κινήσεων της στερλίνας δημιούργησε ευνοϊκούς ανέμους που οδήγησαν τις χρηματιστηριακές αξίες των 100 ισχυρότερων εταιρειών του City σε ιστορικά υψηλά επίπεδα που αντιστοιχούν προσεγγιστικά στις 7250 μονάδες. Κρίσιμο σημείο βραχυπρόθεσμης στήριξης ,σε περίπτωση εύλογης διόρθωσης, είναι η περιοχή των 7150 μονάδων.

Πετρέλαιο
Η πλατφόρμα παροχής εφαρμοσμένης επενδυτικής πληροφόρησης είχε έγκαιρα εντοπίσει το τέλος της κακοκαιρίας του μαύρου χρυσού από την περιοχή των 38,5-40 δολαρίων ανά βαρέλι τον περασμένο Ιούνιο. Η τεχνική ανάκαμψη που ακολούθησε (bounch back) επέφερε και την μεσοπρόθεσμα βιώσιμη άνοδο της τιμής του πετρελαίου μέχρι και την βόρεια εύκρατη περιοχή των 52-53 δολαρίων ανά βαρέλι. Το μεσοπρόθεσμο σημείο ισορροπίας παραμένει η περιοχή των 46 δολαρίων.

Χρυσός
Η διαπραγμάτευση του κίτρινου μετάλλου κατά το τελευταίο δίμηνο επιβεβαίωσε την πρόγνωση της πυξίδας για την απαρχή μίας καθοδικής τροχιάς του χρυσού που ως πρώτο επίπεδο αντίστασης οριοθετείται από τα 1250 δολάρια να ουγγιά. Τα θεμελιώδη άλλωστε μεγέθη (μελλοντική αύξηση επιτοκίων δολαρίου) αλλά και η συστημική τραπεζική κρίση στην Ευρώπη έχουν ήδη, κατά πληροφορίες, ωθήσει Κεντρικές Τράπεζες σε πωλήσεις χρυσού.

*Πιστοποιημένος Επενδυτικός σύμβουλος από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

*Με την υποστήριξη της ελληνικής τεχνογνωσίας πλατφόρμας παροχής εφαρμοσμένης επενδυτικής πληροφόρησης Trading Vectos