O Mr.Chobani ψάχνει σύμμαχο-επενδυτή

O Mr.Chobani ψάχνει σύμμαχο-επενδυτή

Η εταιρεία που διαφημίζει το «αυθεντικό ελληνικό γιαούρτι» της, θέλει να πουλήσει το 20%.

Σε αναζήτηση επενδυτή βρίσκεται η εταιρεία Chobani, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters. H εταιρεία σε συνεργασία με την Bank of America προσπαθεί να πουλήσει το 20%, σε μια συμφωνία που θα μπορούσε να της αποφέρει περίπου 2,5 δισ. δολάρια.

Εκπρόσωποι της εταιρείας στις ΗΠΑ αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες.

Η εταιρεία Chobani ιδρύθηκε το 2005 από τον Τούρκο μετανάστη Χαμντί Ουλούκαγια στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Ο Ουλουκάγια μεγάλωσε σε ένα κτήμα του πατέρα του γεμάτο αγελάδες, και μετανάστευσε από την Τουρκία στις ΗΠΑ σε ηλικία 22 ετών. Όνειρό του ήταν να μάθει αγγλικά και να σπουδάσει σε μία σχολή επιχειρηματικών σπουδών. Τελικά, ξεκίνησε μία επιχείρηση χοντρικής πώλησης φέτας, με την επωνυμία «Euphrates».

Κινδυνεύει η παντοκρατορία της Chobani στην Αμερική;

Όλα άλλαξαν μία μέρα, μία δεκαετία μετά, όταν ο Ουλουκάγια δανείστηκε 1 εκατ. δολάρια από τις τράπεζες SBA και Key Bank, για να αγοράσει το εργοστάσιο γιαουρτιού Breyer, το οποίο πουλούσε η εταιρεία Kraft Foods. Προσέλαβε τέσσερις εργαζόμενους από το εργοστάσιο, καθώς και έναν ειδικό επί των γιαουρτιών από την Τουρκία και ξεκίνησε την προσπάθεια δημιουργίας του πιο νόστιμου και ποιοτικού γιαουρτιού.

Σήμερα, για την Chobani εργάζονται 3.000 άτομα στη Νέα Υόρκη, το Άινταχο και την Αυστραλία. Καθώς δεν υπάρχουν άλλοι επενδυτές, η στρατηγική της εταιρείας βασίζεται στο ένστικτο του ιδρυτή και ιδιοκτήτη της. Σημειώστε ότι ο ίδιος δεν απέκτησε ποτέ κάποια τυπική επιχειρηματική εκπαίδευση. Σημειώστε επίσης ότι από την αρχή της εμπλοκής του με την Chobani, ο Ουλουκάγια δίνει το 10% των εταιρικών κερδών σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες.

Τα τελευταία χρόνια έχει κατακτήσει σημαντικό μερίδιο στην αμερικανική αγορά γιαουρτιού, διαφημίζοντας το «αυθεντικό ελληνικό γιαούρτι» της , το οποίο όμως παρασκευάζεται στις ΗΠΑ.

Από το 2012, η Chobani είναι και επίσημος χορηγός της ολυμπιακής ομάδας των ΗΠΑ.

Διαβάστε αναλυτικά το success story της εταιρείας εδώ