Ο Ντέιβιντ Γκίλμουρ των Pink Floyd βγάζει σε πλειστηριασμό 120 κιθάρες του

Ο Ντέιβιντ Γκίλμουρ των Pink Floyd βγάζει σε πλειστηριασμό 120 κιθάρες του

Μεταξύ των κιθαρών θα είναι και η η Black Strat, με την οποία έπαιξε στα τραγούδια «Money», «Shine On Your Crazy Diamond» και «Comfortably Numb».

Σε πλειστηριασμό του οίκου Christie’s στη Νέα Υόρκη, τον Ιούνιο, πάνω από 50 χρόνια αφότου ένωσε δυνάμεις με τους Pink Floyd, περίπου 120 εμβληματικές κιθάρες με τις οποίες ο Ντέιβιντ Γκίλμουρ έπαιξε με την μπάντα ή σόλο. «Τα πάντα πρέπει να φύγουν» αστειεύεται. Μεταξύ αυτών που θα φύγουν θα είναι και η Black Strat, με την οποία έπαιξε στα τραγούδια: «Money», «Shine On Your Crazy Diamond» και «Comfortably Numb», μεταξύ πολλών άλλων.

Στον πλειστηριασμό θα βρεθεί και η Stratocaster του με σειριακό αριθμό 0001, η δωδεκάχορδη με την οποία έγραψε το «Wish You Were Here», όπως επίσης και η Ovation με την οποία έπαιζε το «Comfortably Numb» σχεδόν σε όλες τις ζωντανές εμφανίσεις του.

«Αυτές οι κιθάρες ήταν πολύ καλές μαζί μου» είπε, από τηλεφώνου, στο περιοδικό Rolling Stone. «Είναι οι φίλοι μου. Μου έδωσαν πολλή μουσική. Απλά, νομίζω ότι ήρθε η ώρα να φύγουν και να υπηρετήσουν κάποιον άλλον. Τέλειωσα μαζί τους. Και βεβαίως, τα χρήματα που θα φέρουν θα κάνουν πολύ μεγάλο καλό στον κόσμο, αυτή είναι η πρόθεσή μου». Τα χρήματα από τον πλειστηριασμό θα τα διαχειριστεί το φιλανθρωπικό ίδρυμα που ο Γκίλμουρ διευθύνει εδώ και δεκαετίες. «Τα χρήματα θα αφιερωθούν για την αντιμετώπιση του λιμού, του προβλήματος των αστέγων και του εκτοπισμού ανθρώπων σ’ όλον τον κόσμο», εξήγησε.

Το πρώην μέλος των Pink Floyd, πουλάει περίπου 120 κιθάρες, ενώ θα κρατήσει κάποιες τις οποίες «δεν μπορεί, σωματικά, να αποχωριστεί». Περίπου 20, υπολογίζει. Ήταν λογικό να τον ρωτήσουν πώς και αποχωρίζεται την Black Strat. «Ξέρεις κάτι; Όσο με αφορά, μπορώ να την αφήσω να φύγει. Θα φέρει πολλή δημοσιότητα σ’ αυτόν τον πλειστηριασμό. Είναι μια όμορφη κιθάρα… Οι νότες του ξεκινήματος του «Shine On Your Crazy Diamond» παίχτηκαν, μια μέρα, απ’ αυτήν την κιθάρα» ήταν η απάντησή του.

Μίλησε για την ιστορία της: «Είναι μια Strat του 1969, την οποία αγόρασα το 1970 στου Manny, στον 48th Street στη Νέα Υόρκη. Έχω κάνει κάμποσες μετατροπές πάνω της. Το χρώμα μόνο δεν αλλάζει. Ήταν πάντα μαύρο». Και όσοι αναρωτιούνται τι τον τράβηξε στις Stratocaster, τώρα έχουν την απάντηση: «Το παιδικό μου όνειρο ήταν να έχω μια Stratocaster σαν αυτήν που είχε ο Χανκ Μάρβιν στους Shadows. Ήταν η κιθάρα που πάντα ήθελα».