Ο όμιλος Stellantis αρνείται τα σενάρια για συγχώνευση με τη Renault

Ο όμιλος Stellantis αρνείται τα σενάρια για συγχώνευση με τη Renault
Stellantis logo displayed on a phone screen is seen with some of the company brands logos displayed in the background in this illustration photo taken in Krakow, Poland on December 7, 2021 (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Η κεφαλαιοποίηση της Renault παραμένει χαμηλή στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ παρά την οικονομική ανάκαμψη που σημείωσε τα τελευταία χρόνια.

Ο πρόεδρος του ομίλου Stellantis, John Elkann, δήλωσε ότι η αυτοκινητοβιομηχανία δεν εχει επεξεργαστεί σχέδια συγχωνεύσεων και εξαγορών. «Δεν υπάρχει σχέδιο υπό εξέταση σχετικά με τις δραστηριότητες συγχώνευσης με άλλους κατασκευαστές», δήλωσε ο Elkann.

Ο όμιλος Stellantis έχει δεσμευτεί σε ένα σχέδιο «που φέρνει σε επαφή την ιταλική κυβέρνηση με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς στην αυτοκινητοβιομηχανία για την επίτευξη σημαντικών κοινών στόχων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της ηλεκτρικής μετάβασης», δήλωσε ο Elkann.

Την περασμένη Κυριακή, η ιταλική εφημερίδα Il Messaggero ανέφερε ότι η γαλλική κυβέρνηση, η οποία είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Renault και έχει μερίδιο στον όμιλο Stellantis, μελετούσε ένα σχέδιο συγχώνευσης μεταξύ των δύο ομίλων.

Η Γαλλία εξετάζει τη συγχώνευση μεταξύ των δύο αυτοκινητοβιομηχανιών για να ενισχύσει την επιρροή της στον κλάδο και να αντιμετωπίσει τον κινεζικό και γερμανικό ανταγωνισμό, ανέφερε σε σχετικό της ρεπορτάζ η ιταλική εφημερίδα Il Messaggero.

Οι εικασίες εντάθηκαν μετά την επιβράδυνση της αγοράς των αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων που ανάγκασε την αυτοκινητοβιομηχανία Renault να ακυρώσει τα σχέδια της IPO για εταιρεία Ampere, που έχει σαν κύριο αντικείμενο την ανάπτυξη των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων (EV), αναφέρει το Reuters.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επικεφαλής της Renault είναι ο Ιταλός μάνατζερ Λούκα ντε Μεο, που στο παρελθόν είχε εργαστεί και στην Fiat.

Η κεφαλαιοποίηση της Renault παραμένει χαμηλή στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ παρά την οικονομική ανάκαμψη που σημείωσε τα τελευταία χρόνια.

Ο όμιλος Stellantis είναι ένας από τους πιο κερδοφόρους ομίλους του κλάδου του αυτοκινήτου και έχει κεφαλαιοποίηση άνω των 85 δισεκατομμυρίων ευρώ όταν συνυπολογίζονται και οι μη εισηγμένες μετοχές.

Η Stellantis N.V. είναι ένας πολυεθνικός ευρωπαϊκός – αμερικανικός όμιλος κατασκευής αυτοκινήτων, που ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2021 βάσει μιας διασυνοριακής συγχώνευσης 50% – 50% μεταξύ του ιταλο-αμερικανικού ομίλου Fiat Chrysler Automobiles και του γαλλικού ομίλου PSA. Έχει την έδρα του στο ‘Αμστερνταμ της Ολλανδίας. Από τον Μάιο του 2021, η Stellantis είναι η έκτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία παγκοσμίως (πίσω από τον όμιλο Volkswagen, την Toyota, την Renault – Nissan – Mitsubishi Alliance, την General Motors και την Hyundai Motor Group). Η εταιρεία είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Μιλάνο Borsa Italiana, στο χρηματιστήριο του Παρισιού και στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Η κύρια δραστηριότητα του ομίλου Stellantis είναι ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη, η κατασκευή και η πώληση αυτοκινήτων των εταιρειών Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Citroën, Dodge, DS Automobiles, Fiat, Fiat Professional, Jeep, Lancia, Maserati, Mopar, Opel, Peugeot, Ram και Vauxhall. Ο όμιλος Stellantis έχει 300.000 υπαλλήλους, με παρουσία σε περισσότερες από 130 χώρες και με εγκαταστάσεις παραγωγής σε 30 χώρες.

Ο όμιλος Renault είναι μια γαλλική αυτοκινητοβομηχανία που παράγει επιβατικά αυτοκίνητα, επαγγελματικά οχήματα, λεωφορεία και φορτηγά και είναι παρούσα σε 118 χώρες.

Η εταιρεία Renault ιδρύθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 1899, ως Société Renault Frères από τον Louis Renault και τους αδελφούς του Marcel και Fernand. Παρά την επιτυχία των μοντέλων της, τόσο των επιβατικών, όσο και των αγωνιστικών, η Renault κατέγραφε μεγάλες απώλειες και η γαλλική κυβέρνηση την ενίσχυσε οικονομικά. Η γαλλική κυβέρνηση κατέχει σήμερα το 15,7% των μετοχών της εταιρείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: