Ο Ομπάμα δεν δέχεται ως «αναπόφευκτη» τη στάση πληρωμών

Ο Ομπάμα δεν δέχεται ως «αναπόφευκτη» τη στάση πληρωμών

Σε τεντωμένο σχοινί οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών στο Κογκρέσο.

Λιγότερες από 12 ώρες παραμένουν μέχρι τη λήξη του οικονομικού έτους για τις ΗΠΑ και ακόμα δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών στο Κογκρέσο για το νομοσχέδιο που ρυθμίζει τις δαπάνες του αμερικανικού δημοσίου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε απόψε ότι δεν πρόκειται να δεχτεί ως αναπόφευκτη την παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους. Μιλώντας από το Οβάλ Γραφείο, ο Ομπάμα επανέλαβε ότι δεν θα διαπραγματευτεί υπό την απειλή του κλεισίματος των κυβερνητικών υπηρεσιών ή της στάσης πληρωμών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι στηρίζει το νομοσχέδιο με το οποίο θα επιτραπεί βραχυπρόθεσμα η χρηματοδότηση της κυβέρνησης, χωρίς να γίνουν περικοπές στο πρόγραμμα μεταρρύθμισης της υγείας, το οποίο επιδιώκουν να περιστείλουν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Διαβάστε ακόμη: «Μαύρη Τρίτη» για τις ΗΠΑ;

Πρόσθεσε ότι όλοι πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών και να διαπραγματευτούν με καλή πίστη, λέγοντας ότι δεν γίνεται να υπάρξουν συνομιλίες υπό τον κίνδυνο μιας ενδεχόμενης στάσης πληρωμών.

Ο Ομπάμα επανέλαβε, όπως είχε κάνει και την Παρασκευή, ότι το δολάριο είναι το «αποθεματικό νόμισμα» όλου του κόσμου και δεν είναι δυνατόν να παίζονται παιχνίδια με αυτό. Πρόσθεσε ότι αναμένει να έχει επαφές για το θέμα αυτό με τους ηγέτες των κομμάτων στο Κογκρέσο σήμερα, αύριο Τρίτη και μεθαύριο Τετάρτη.