O Ομπάμα θα πιέσει την Μέρκελ για λύση στην Ελλάδα

O Ομπάμα θα πιέσει την Μέρκελ για λύση στην Ελλάδα

Το «ελληνικό ζήτημα» αναμένεται ότι θα απασχολήσει τη συνάντηση στο Λευκό Οίκο.

Αν και δεν βρίσκεται επίσημα στην ατζέντα, είναι σίγουρο πως στην συνάντηση ΜέρκελΟμπάμα η Ελλάδα θα είναι ένα από τα βασικά θέματα.

Τα μαύρα σύννεφα της αναιμικής ανάπτυξης πάνω από την ευρωζώνη και η νέα αβεβαιότητα που προκαλεί η Ελλάδα ανησυχούν την Ουάσιγκτον, η οποία θέλει να ενημερωθεί αλλά και να στείλει τα δικά της μηνύματα. Στο παρελθόν, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, ο Μπαράκ Ομπάμα έχει καλέσει επανειλημμένως τη γερμανική κυβέρνηση να υιοθετήσει μια λιγότερη αυστηρή πολιτική στο πεδίο των περικοπών προς όφελος της ανάπτυξης.

Βέβαια, πέραν αυτού, και γνωρίζοντας ότι η Γερμανία και οι λοιπές χώρες της ευρωζώνης καταβάλουν το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, οι ΗΠΑ αναμένεται να τηρήσουν αποστάσεις, καλώντας από τη μια την ευρωζώνη να κάνει περισσότερα στο πεδίο της ανάπτυξης και από την άλλη την Ελλάδα να τηρήσει τα συμφωνηθέντα και να υλοποιήσει τις συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Σε κάθε περίπτωση η Ουάσιγκτον θα πιέσει όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν συμβιβαστική διάθεση.

Μήνυμα για συμβιβασμό από τον Τζακ Λιού
Ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζέικομπ Λιου κάλεσε σήμερα την Ελλάδα και τους εταίρους της στην Ευρώπη να κατεβάσουν τους τόνους στις συζητήσεις με σκοπό να βρεθεί μια λύση, η οποία θα διέπεται από «πραγματισμό», όσον αφορά το χρέος της Αθήνας αλλά και τη χαλάρωση των μέτρων λιτότητας.

«Πιστεύω πως όλοι πρέπει να μειώσουν λίγο την ένταση στη συζήτηση, πρέπει να έχουμε έναν διάλογο κατά τον οποίο η Ελλάδα και όλα τα μέρη με τα οποία εμπλέκεται θα αναζητήσουν μια πρακτική, πραγματιστική οδό προς τα εμπρός», πρόσθεσε ο Λιου μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC , κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης η οποία είχε μαγνητοσκοπηθεί χθες βράδυ και μεταδόθηκε σήμερα.

«Αυτό είναι προς το συμφέρον όλων», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, αναφερόμενος στις προσπάθειες να βρεθεί λύση στο πρόβλημα του ελληνικού χρέους. «Ελπίζω ότι θα επιτευχθεί γρήγορα» μια συμφωνία, συνέχισε, μερικές ώρες πριν από την έναρξη των εργασιών της Ομάδας των Είκοσι (G20), κατά την οποία η Ελλάδα θα είναι ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης, παρά το γεγονός ότι τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας δεν βρίσκονται επισήμως στην ατζέντα της συνόδου της Κωνσταντινούπολης.

«Η Ελλάδα έχει κάνει πολλές θυσίες και μεταρρυθμίσεις στην οικονομία της κατά την πορεία των τελευταίων ετών. Έχει πλέον πιο σταθερά θεμέλια… πρέπει να οικοδομήσει πάνω σε αυτά τα πιο σταθερά θεμέλια», πρόσθεσε ο Λιου.

Βαρουφάκης: «Καμία σύγκρουση»
«Καμία σύγκρουση» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ερωτηθείς αν μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης η χώρα μπαίνει σε τροχιά σύγκρουσης με την Ε.Ε.. «Καμία σύγκρουση, συζήτηση και διαβούλευση, όπως κάνουμε πάντα στην ευρωπαϊκή οικογένεια», είπε ο κ. Βαρουφάκης, απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα δημοσιογράφων οι οποίοι τον περίμεναν το πρωί έξω από το υπουργείο Οικονομικών.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Λαπαβίτσα ότι σε περίπτωση ρήξης με τους δανειστές, πρέπει να ερωτηθεί ο λαός, ο κ. Βαρουφάκης αρκέστηκε να πει «μην προτρέχετε».

Ο υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε πάντως να απαντήσει σε επίμονα ερωτήματα δημοσιογράφων σχετικά με την επίσκεψη του προέδρου του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ και του εκπροσώπου της Κομισιόν στην τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο.

Οι κ. Βίζερ και Κοστέλο έφθασαν στην Αθήνα το βράδυ της Κυριακής, είχαν επαφές στο υπουργείο Οικονομικών και αναχώρησαν σήμερα το πρωί.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, η επίσκεψη έγινε για την καλύτερη προετοιμασία της έκτακτης συνεδρίασης του Eurogroup της Τετάρτης και στόχος των δύο αξιωματούχων ήταν να βοηθήσουν στην καλύτερη προετοιμασία των ελληνικών θέσεων.

Από την κυβέρνηση πάντως προς το παρόν δεν έχει γίνει κάποιο σχόλιο για το συγκεκριμένο ταξίδι – αστραπή.