Ο ΟΟΣΑ θέλει αλλαγές στη φορολόγηση των πολυεθνικών επιχειρήσεων – Το «αγκάθι» των ΗΠΑ

Ο ΟΟΣΑ θέλει αλλαγές στη φορολόγηση των πολυεθνικών επιχειρήσεων – Το «αγκάθι» των ΗΠΑ
epa08005447 The logo of the OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development) is seen during the launch of a new report by the OECD in Berlin, Germany, 18 November 2019. The report 'Negotiating Our Way Up: Collective bargaining in a changing world of work', analyses how collective bargaining and workers' voice can contribute to promote better labour market outcomes. EPA/FELIPE TRUEBA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Οργανισμός αναμένει πως η ανακατανομή θα αποφέρει πρόσθετα παγκόσμια φορολογικά έσοδα μεταξύ 17 και 32 δισ. δολαρίων.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) δημοσίευσε την Τετάρτη μια πολυμερή συνθήκη που θα αντικαταστήσει μια σειρά εθνικών φόρων ψηφιακών υπηρεσιών, εάν επικυρωθεί από αρκετές χώρες.

Η δημοσίευση του κειμένου ασκεί πίεση ιδίως στις ΗΠΑ, όπου για την επικύρωση των συνθηκών απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων στη βαθιά διχασμένη Γερουσία της χώρας, μετέδωσε το Reuters.

Το έγγραφο αποτελεί τον πρώτο πυλώνα μιας αναθεώρησης των κανόνων για τη διασυνοριακή φορολόγηση των πολυεθνικών εταιρειών σε δύο πυλώνες, η οποία συμφωνήθηκε το 2021 από σχεδόν 140 χώρες, αλλά η εφαρμογή της οποίας αποδεικνύεται αργή και περίπλοκη.

Πολλές χώρες διαμαρτύρονται ότι το κατακερματισμένο φορολογικό σύστημα του κόσμου επιτρέπει στις πολυεθνικές εταιρείες –ιδιαίτερα στις μεγάλες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας– να πληρώνουν ελάχιστους φόρους σε περιοχές όπου καταγράφουν μεγάλα έσοδα, και έτσι ορισμένες έχουν εισαγάγει τους δικούς τους ψηφιακούς φόρους, παρά την αντίθεση της Ουάσινγκτον.

Η συνθήκη κωδικοποιεί τον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνήσεις θα ανακατανέμουν τα φορολογικά δικαιώματα επί των κερδών ύψους περίπου 200 δισ. δολαρίων από τις μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες πολυεθνικές εταιρείες στις χώρες όπου πραγματοποιούνται οι πωλήσεις τους.

Ο Οργανισμός αναμένει πως η ανακατανομή θα αποφέρει πρόσθετα παγκόσμια φορολογικά έσοδα μεταξύ 17 και 32 δισ. δολαρίων, με τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος να κερδίζουν τα περισσότερα.

Εφόσον επικυρωθεί, η συνθήκη θα απαιτεί από τις χώρες που έχουν ή σχεδιάζουν εθνικούς φόρους στις ψηφιακές υπηρεσίες να τους αποσύρουν.

Η Ουάσινγκτον είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε αυτό το ζήτημα, καθώς πολλοί από αυτούς τους φόρους τέθηκαν σε εφαρμογή για να στοχεύσουν μεγάλες αμερικανικές ψηφιακές εταιρείες όπως η Google, η Amazon και η Apple.

Για να τεθεί σε ισχύ, οι 30 χώρες στις οποίες εδρεύει τουλάχιστον το 60% των επηρεαζόμενων πολυεθνικών εταιρειών πρέπει να επικυρώσουν τη συνθήκη, πράγμα που σημαίνει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να συμφωνήσουν.

Η επικεφαλής της φορολογικής υπηρεσίας του ΟΟΣΑ, Μανάλ Κόργουϊν, δήλωσε ότι η μη επικύρωση του κειμένου θα μπορούσε να οδηγήσει σε «σοβαρές συνέπειες» και όχι μόνο επειδή θα μπορούσε να προκαλέσει πολλαπλασιασμό της χρήσης φόρων ψηφιακών υπηρεσιών και εμπορικά αντίποινα.

«Κατά τη γνώμη μου, απειλεί επίσης τη σταθερότητα του ευρύτερου διεθνούς συστήματος από το οποίο εξαρτώνται τόσο οι χώρες όσο και οι εταιρείες για μεγάλο χρονικό διάστημα» υποστήριξε η ίδια.

Ο δεύτερος πυλώνας της παγκόσμιας συμφωνίας του 2021 για τη φορολογία των εταιρειών ορίζει έναν ελάχιστο συντελεστή φορολογίας εταιρειών 15%, τον οποίο οι χώρες υποτίθεται ότι θα αρχίσουν να εφαρμόζουν από το επόμενο έτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com