Ο Παπανδρέου επιμένει: «Το “λεφτά υπάρχουν” το λέω και σήμερα»

Ο Παπανδρέου επιμένει: «Το “λεφτά υπάρχουν” το λέω και σήμερα»
œ Ҹ‰ÒÔÚ ÙÔı –¡”œ  √È˛Ò„ÔÚ –··Ì‰Ò›Ôı Í·Ù‹ ÙÁÌ ÔÏÈÎfl· ÙÔı, ÛÙÁÌ ÒÔ ÁÏÂÒÁÛfl·Ú ‰È·Ù‹ÓÂ˘Ú ÛıÊfiÙÁÛÁ „È· ÙÁÌ œÈÍÔÌÔÏfl·, ÙÁÌ –›ÏÙÁ 12 ÷‚ÒÔı·ÒflÔı 2009, ÛÙÁ ¬ÔıÎfi.

Τι απάντησε για άλλη μια φορά ο πρώην πρωθυπουργός για το περίφημο προεκλογικό σλόγκαν.

«Το “λεφτά υπάρχουν” το λέω και σήμερα» είπε ο Γιώργος Παπανδρέου σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον Realfm, απαντώντας στο ερώτημα αν το ΠΑΣΟΚ υπό την ηγεσία του δεν κατάλαβε έγκαιρα ότι η χώρα πήγαινε στα βράχια καθώς ως Πρωθυπουργός κατηγορήθηκε και για το “λεφτά υπάρχουν”, αλλά και για το ότι στη συνέχεια πέρασε ένα διάστημα 5-6 μηνών μέχρι να αντιληφθεί την κρισιμότητα της περίστασης.

Όπως είπε ο πρώην πρωθυπουργός, «οι πόροι, όσοι είναι που υπάρχουν, πρέπει να αξιοποιηθούν σωστά για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση που πρέπει να συνεχιστεί, να μην σταματήσει, να επεκταθεί παντού στα νοσοκομεία και αλλού. Έφερε στο ελληνικό Δημόσιο και δεν είχε κόστος για να το κάνουμε, καθόλου, με ένα λογισμικό -το κάναμε στο υπουργείο Εργασίας- 2,5 δισ. τον χρόνο. Δηλαδή κόψαμε κατά 2,5 δισ. το κόστος των φαρμάκων. Πόσος είναι ο ΕΝΦΙΑ κάθε χρόνο; Είναι κάτι παραπάνω σήμερα από τα 2,5 δισ. δηλαδή ένας ολόκληρος ΕΝΦΙΑ κερδήθηκε. Αυτά πληρώνει ο ελληνικός λαός.

»Αν μπορούσαμε να συνεχίσουμε, αν συνεχίζαμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις, πράγματι τα λεφτά θα πήγαιναν εκεί που έπρεπε. Εκεί είναι το “λεφτά υπάρχουν”. Και υπάρχουν βεβαίως πάρα πολλά άλλα παραδείγματα με τη Διαύγεια… Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο λόγω Διαύγειας μείωσε το κόστος καθαρισμού από 2 εκατ. το χρόνο στις 600 χιλιάδες κ.ο.κ. Άρα, λοιπόν, τα λεφτά υπάρχουν αν φτιάξουμε ένα σωστό λειτουργικό κράτος. Αυτά έλεγα προεκλογικά. Είμαι ακόμα πιο πεπεισμένος και σήμερα.

»Σε ότι αφορά την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής μας, ήμασταν προ εκπλήξεων όταν αναλάβαμε και το τονίζω αυτό. Ευθύνη έχει η κυβέρνηση να ενημερώσει το κοινοβούλιο και την αντιπολίτευση για τα πραγματικά στοιχεία της οικονομίας και δεν το έκανε η κυβέρνηση Καραμανλή. Είχαμε άγνοια. Δεν το έκανε βεβαίως ούτε η Ε.Ε, ούτε το ΔΝΤ. Και αυτοί έχουν τεράστιες ευθύνες που φτάσαμε στο σημείο όπου φτάσαμε. Δηλαδή αντί του 3% έλλειμμα στο 15,6% το οποίο τελικά φορτώθηκε ο ελληνικός λαός. Αν είχαν προειδοποιήσει δημόσια -όχι σε μυστικές συναντήσεις, ο κ. Μπαρόζο ή όποιος από το ΔΝΤ είχε την ευθύνη- την ελληνική κοινή γνώμη για την κατάσταση το 2008, που μας αποκάλυψε ο κ. Προβόπουλος πρόσφατα ότι τα ήξερε, αν είχαν αποκαλύψει αυτά τα στοιχεία, θα είχαν αναγκαστεί να πάρουν μέτρα και να μην φτάσουμε στο σημείο να μην μπορούμε να δανειστούμε από τις αγορές».