Ο πόλεμος στην Ουκρανία φέρνει υψηλό σχεδόν 10ετίας για το πετρέλαιο, ρεκόρ για το αέριο και το αλουμίνιο

Ο πόλεμος στην Ουκρανία φέρνει υψηλό σχεδόν 10ετίας για το πετρέλαιο, ρεκόρ για το αέριο και το αλουμίνιο
Fuel nozzle of a Bharat petrol pump can be seen in Kolkata, India, 28 May, 2021. Bharat Petroleum Corp. reduced its refinery throughput in May as pandemic-induced lockdowns by many states have hit demand for transportation fuels across India according to an Indian media report. (Photo by Indranil Aditya/NurPhoto) (Photo by Indranil Aditya / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP

Οι τιμές πετρελαίου συνέχισαν να κινούνται ανοδικά σήμερα, φθάνοντας σε επίπεδα που έχουν να καταγραφούν εδώ και σχεδόν μία δεκαετία, ενώ το φυσικό αέριο και το αλουμίνιο καταγράφουν ιστορικά ρεκόρ, όλα εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία που τροφοδοτεί τους φόβους για την προμήθεια ενέργειας και πρώτων υλών.

Το αμερικανικό αργό (WTI) αυξήθηκε έως τα 111,50 δολάρια, τιμή-ρεκόρ από το 2013, ενώ το μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας ανήλθε στα 113,02 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από το 2014. Γύρω στις 13.30 ώρα Ελλάδας, οι τιμές υποχώρησαν λίγο, αλλά συνέχιζαν να καταγράφουν άνοδο περίπου 5%.

Η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς του φυσικού αερίου, το ολλανδικό TTF, επίσης εκτοξεύθηκε σήμερα φθάνοντας τα 194,715 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), ιστορικό ρεκόρ, και η τιμή του βρετανικού αερίου αυξήθηκε σε επίπεδο πολύ κοντά στο ιστορικό υψηλό του περασμένου Δεκεμβρίου.

Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο και αντιστοιχεί σε πάνω από το 40% των ετήσιων εισαγωγών φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η παγκόσμια οικονομία είναι αυτή τη στιγμή αντιμέτωπη με έλλειψη ενέργειας», ανέφερε ο Μπγιάρνε Σίλντροπ, αναλυτής στη Seb.«Ο πόλεμος στην Ουκρανία οδηγεί σε απότομη μείωση των ενεργειακών εξαγωγών της Ρωσίας, παρόλο που αυτές εξαιρούνται από τις κυρώσεις» για την ώρα, συνέχισε ο αναλυτής.

«Ο κίνδυνος είναι πλέον η Δύση να υποστεί αυξανόμενη πίεση για να επιβάλει κυρώσεις στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου και αερίου», εκτίμησε ο Νιλ Γουίλσον, αναλυτής στην Markets.com.

Η ρωσοουκρανική σύγκρουση έρχεται σε μία στιγμή κατά την οποία οι τιμές του αργού αυξάνονταν ήδη σημαντικά λόγω της ανεπαρκούς προσφοράς και μιας ισχυρής ανάκαμψης της ζήτησης παγκοσμίως που ήλθε ως αποτέλεσμα της άρσης, σε πολλές χώρες, των υγειονομικών περιορισμών που επιβλήθηκαν για να αντιμετωπιστεί η πανδημία του κορονοϊού.

Οι τιμές των εμπορευμάτων επίσης κινούνταν ανοδικά, με τις «διακοπές στις προμήθειες από τη Ρωσία να γίνονται όλο και πιο πιθανές», τόνισε ο Ντάνιελ Μπρίσμαν της Commerzbank. «Φαίνεται ότι είναι όλο και πιο δύσκολη η εξαγωγή πρώτων υλών από τη Ρωσία».

Ο δείκτης LME, που περιλαμβάνει τις τιμές αλουμινίου, χαλκού, μολύβδου, νικελίου και ψευδαργύρου που τελούν υπό διαπραγμάτευση στην αγορά μετάλλων London Metal Exchange, έφθασε επίσης στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 4.965,4 μονάδων, αποτυπώνοντας τη γενικότερη αύξηση των τιμών των βιομηχανικών μετάλλων. Ο τόνος του αλουμινίου έφθασε σήμερα τα 3.552 δολάρια στο χρηματιστήριο μετάλλων του Λονδίνου (London Metal Exchange, LME), μια τιμή ρεκόρ, όταν ο τόνος νικελίου παρέμενε κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 ετών.

Το 2021, η Ρωσία ήταν ο τρίτος παραγωγός αλουμινίου στον κόσμο μετά την Κίνα και την Ινδία, σύμφωνα με τα στοιχεία του World Bureau of Metal Statistics, και εξάγει μεγάλο μέρος της παραγωγής της προς την Τουρκία, την Ιαπωνία, την Κίνα, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.