Ο Πούτιν «καλωσόρισε» την Κριμαία στη Ρωσία

Ο Πούτιν «καλωσόρισε» την Κριμαία στη Ρωσία

Δείτε τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του Mega Channel και Editor in Chief του FortuneGreece.com Σωτήρης Δανέζης από τη Σεβαστούπολη.

Σε πανηγυρικό κλίμα, εν μέσω χειροκροτημάτων και επιδοκιμασιών, πραγματοποίησε σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν την ομιλία του σχετικά με το δημοψήφισμα και το μέλλον της Κριμαίας, η οποία, μετά την υπογραφή της συνθήκης ένωσης της ουκρανικής χερσονήσου με τη Ρωσική Ομοσπονδία από τον Ρώσο προέδρο και τους νέους φιλορώσους ηγέτες της, θεωρείται από σήμερα και επίσημα ενωμένη με τη Ρωσία.

«Η Δημοκρατία της Κριμαίας θεωρείται ενωμένη με τη Ρωσική Ομοσπονδία από την ημερομηνία υπογραφής της συμφωνίας», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

«Στην καρδιά και το μυαλό των ανθρώπων, η Κριμαία ήταν ανέκαθεν και παραμένει αναπόσπαστο μέρος της Ρωσίας. Αυτή η δέσμευση, βασισμένη στην αλήθεια και τη δικαιοσύνη είναι σταθερή, περνάει από γενιά σε γενιά», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Ρώσος πρόεδρος.

Στην Κριμαία και στη Σεβαστούπολη οι πολίτες παρακολούθησαν επευφημώντας και χειροκροτώντας από γιγαντο-οθόνες που είχαν στηθεί σε κεντρικές πλατείες την ομιλία του Ρώσου προέδρου.

Δείτε τι μεταδίδει από τη Σεβαστούπολη ο Σωτήρης Δανέζης:

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν άρχισε σήμερα την ομιλία του ενώπιον της κοινής συνόδου του ρωσικού κοινοβουλίου για την Κριμαία με τις λέξεις «ένα χειροκρότημα για την Κριμαία».

Ο Πούτιν υποστήριξε πως το δημοψήφισμα, στο οποίο οι κάτοικοι της Κριμαίας ψήφισαν υπέρ της απόσχισής της από την Ουκρανία και της ένωσης της με τη Ρωσία, πραγματοποιήθηκε «σε πλήρη συμφωνία με τις δημοκρατικές διαδικασίες και τις διεθνείς νομικές προδιαγραφές».

«Το Κριμαϊκό ζήτημα έχει ζωτική σημασία, μια ιστορική σημασία για όλους εμάς», δήλωσε ο Πούτιν αφού τα μέλη του κοινοβουλίου τον υποδέχθηκαν χειροκροτώντας τον όρθια στην αίθουσα όπου πραγματοποιείται η κοινή σύνοδος των δύο σωμάτων μετά την έγκριση ενός σχεδίου συνθήκης με την οποία η Κριμαία καθίσταται τμήμα της Ρωσίας.

Ο Πούτιν παρουσίασε τη χερσόνησο αυτή της Μαύρης Θάλασσας, στην οποία ναυλωχεί ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας, ως έναν «ιερό τόπο» για τη Ρωσία, αλλά πρόσθεσε πως και οι τρείς κύριες εθνότητες που ζουν εκεί θα έχουν ισότιμα γλωσσικά δικαιώματα και η Κριμαία θα έχει τρεις ισότιμες γλώσσες: τη ρωσική, την ουκρανική και την κριμαϊκή ταταρική.

«Είναι σωστό να υπάρχουν στην Κριμαία, και ξέρω πως οι κάτοικοι της Κριμαίας το υποστηρίζουν αυτό, τρεις ισότιμες γλώσσες: ρωσικά, ουκρανικά και κριμαϊκά ταταρικά», δήλωσε.

Έντονη αποδοκιμασία για την ουκρανική κυβέρνηση
Ο Ρώσος πρόεδρος επέκρινε τους νέους ηγέτες στο Κίεβο, λέγοντας ότι άνοιξαν το δρόμο στους «νεοναζί»:  «Αυτοί που ήταν πίσω από πρόσφατα γεγονότα, … προετοίμαζαν ένα πραξικόπημα, άλλο ένα. Σχεδίαζαν να καταλάβουν την εξουσία, να μην σταματήσουν σε τίποτε. Τρομοκρατία, φόνοι, πογκρόμ χρησιμοποιήθηκαν», δήλωσε αποκαλώντας τους «εθνικιστές, νεοναζί, ρωσόφοβους και αντισημίτες».

«Κυρίως είναι αυτοί που αποφασίζουν πώς ζει σήμερα η Ουκρανία. Οι αποκαλούμενες ουκρανικές αρχές εισήγαγαν ένα σκανδαλώδη νόμο για την αναθεώρηση της γλωσσικής πολιτικής, ο οποίος παραβίαζε άμεσα τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων», είπε  ο Πούτιν.

Ωστόσο, επεσήμανε πως οι σχέσεις με την Ουκρανία και το λαό της θα αποτελούν πάντα κορυφαία προτεραιότητα για τη Ρωσία. «Οι σχέσεις με την Ουκρανία και τον αδελφό ουκρανικό λαό ήταν ανέκαθεν, παραμένουν και θα είναι πάντα χωρίς καμιά υπερβολή οι πιο σημαντικές και κρίσιμες για μας», δήλωσε και διαβεβαίωσε πως η Ρωσία δεν επιθυμεί το διαμελισμό της Ουκρανίας.

«Μην πιστεύετε αυτούς που σας φοβίζουν σχετικά με τη Ρωσία, που σας λένε πως, μετά την Κριμαία, θα ακολουθήσουν και άλλες περιοχές. Δεν θέλουμε το διαμελισμό της Ουκρανίας, δεν τον έχουμε ανάγκη», δήλωσε.

Για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» κατηγόρησε τη Δύση
«Οι δυτικοί εταίροι μας με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες προτιμούν να μην καθοδηγούνται από το διεθνές δίκαιο στις πρακτικές πολιτικές τους, αλλά από το δίκαιο του όπλου. Έχουν φθάσει να πιστεύουν πως αποτελούν εξαίρεση και αισθάνονται πως είναι οι εκλεκτοί. Μπορούν να αποφασίζουν για τις τύχες του κόσμου, μόνον αυτοί μπορεί να έχουν δίκιο», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος που δεν σταμάτησε εκεί, αλλά πρόσθεσε πως «οι δυτικοί πέρασαν την κόκκινη γραμμή και συμπεριφέρθηκαν με ανεύθυνο τρόπο στην ουκρανική κρίση».

Ο Πούτιν τόνισε πως η Ρωσία δεν θα επιδιώξει ποτέ να αρχίσει μια αντιπαράθεση με τη Δύση, όμως θα υπερασπισθεί τα συμφέροντά της. Πρόσθεσε πως οι δυτικές προσπάθειες εκφοβισμού της Ρωσίας με κυρώσεις θα θεωρηθούν επιθετική πράξη και η Μόσχα θα απαντήσει.

«Μερικοί δυτικοί πολιτικοί μας φοβίζουν όχι μόνο με κυρώσεις, αλλά και με την προοπτική επιδείνωσης των εσωτερικών προβλημάτων. Θα ήθελα να ξέρω τι εννοούν», δήλωσε. «Θεωρούμε τέτοιες δηλώσεις ανεύθυνες και προφανώς επιθετικές και θα απαντήσουμε καταλλήλως», πρόσθεσε.

Την ομιλία διέκοπταν τακτικά χειροκροτήματα από το ακροατήριο, το οποίο περιλάμβανε επίσης την κυβέρνηση του Πούτιν, τους συνεργάτες του στο Κρεμλίνο, επικεφαλής επιχειρήσεων και τον πρωθυπουργό της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ.

Διαβάστε ακόμη:

Ο Πούτιν καλωσορίζει την Κριμαία

Ώρα Μόσχας για την Κριμαία

Η Ρωσία αναγνώρισε επίσημα την ανεξαρτησία της Κριμαίας

Το τρένο από τη Συμφερόπολη

Ο «Καλικάντζαρος» της Κριμαίας