Ο πρώτος διαγωνισμός καινοτομίας στον αμπελοοινικό τομέα είναι εδώ

Ο πρώτος διαγωνισμός καινοτομίας στον αμπελοοινικό τομέα είναι εδώ
Ο πρόεδρος της ΕΔΟΑΟ Βαγγέλης Αργύρης (Δ) και ο ιδρυτής της Aeiphoria.net Πέτρος Κοκκαλης (Α) μιλάνε στη σημερινή συνέντευξη τύπου της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωση Αμπέλου Οίνου σχετικά με το διαγωνισμό καινοτομίας στον αμπελοοινικό τομέα VitiViniLab, Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Στόχος του διαγωνισμού είναι η ανάπτυξη και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τομέα, μέσω της εισαγωγής καινοτομίας και τεχνολογίας.

Τη διοργάνωση του πρώτου διαγωνισμού καινοτομίας στον αμπελοοινικό τομέα στην Ελλάδα, VitiVini LAB ανακοίνωσαν η Διεπαγγελματική Αμπέλου και Οίνου σε συνεργασία με την Aephoria.net με στόχο τη μεγαλύτερη διασύνδεση των οινοποιητικών επιχειρήσεων και των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων με καινοτόμες πρακτικές. Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της ΕΔΟΑΟ, Βαγγέλης Αργύρης «προχωράμε στη διοργάνωση του πρώτου διαγωνισμού καινοτομίας που θέλουμε να γίνει θεσμός. Μέσα από αυτή τη προσπάθεια επιδιώκουμε να ενεργοποιήσουμε πάρα πολλούς, όπως παραγωγούς, επιστήμονες, εκπαιδευτικά ιδρύματα αλλά και φορείς του κλάδου».

Παράλληλα τόνισε ότι «το ελληνικό κρασί έχει περάσει από πολύ δύσκολο δρόμο, όμως είναι σε ένα σημείο που μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι. Εφαρμόζοντας στρατηγικό σχεδιασμό για την προώθηση του ελληνικού οίνου βρισκόμαστε πλέον σε όλο τον κόσμο. Το ελληνικό κρασί έχει παρουσία στις διεθνείς αγορές με αξιώσεις. Έχουμε κρασιά αναγνωρίσιμα και ανταγωνιστικά. Ήταν δύσκολο να επιτευχθεί. Είμαστε στο στάδιο υλοποίησης, σε συνεννόηση πάντα με τα αρμόδια υπουργεία, ενός στρατηγικού σχεδιασμού για την ελληνική αμπελουργία αντίστοιχου με αυτόν για την προώθηση του ελληνικού οίνου».

Ο κλάδος, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΔΟΑΟ αποτελείται από 1100 οινοποιεία ενώ υπάρχει η τάση συνεχώς να δημιουργούνται νέα. «Δεν θέλουμε αυτή η τάση να γίνει χόμπυ αλλά να υπάρχει επαγγελματισμός. Θεωρούμε ότι σε μια περίοδο κρίσης ο πρωτογενής τομέας και τα προϊόντα μπορούν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο ιδρυτής της Aephoria.net, Πέτρος Κόκκαλης ανέφερε ότι στόχος του διαγωνισμού είναι η ανάπτυξη και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του αμπελοοινικού τομέα, μέσω της εισαγωγής της καινοτομίας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της ψηφιοποίησης, της βιωσιμότητας, της ανθεκτικότητας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. «Απευθύνουμε πρόσκληση στο κοινό για τον διαγωνισμό και περιμένουμε τις καινοτόμες προτάσεις τους» τόνισε ο κ. Κόκκαλης και συνέχισε: «μέσα από αυτή τη διαδικασία δημιουργείται στον αμπελοοινικό τομέα ένας χώρος διαλόγου όπου μπορούν όλοι να συνεργαστούν για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου. Είναι κρίσιμο σε μια χώρα σαν την Ελλάδα που θέλει να βγει από την κρίση, να υπάρξει συνεργασία όλων των φορέων προς τη σωστή κατεύθυνση».

Η ανάπτυξη και η ανάδειξη καινοτόμων μεθόδων, προϊόντων και υπηρεσιών στα στάδια της καλλιέργειας της αμπέλου, της παραγωγής, της μεταποίησης, της τυποποίησης, της εμπορίας, της προβολής και προώθησης του οίνου και των λοιπών προϊόντων του αμπελοοινικού τομέα, θα ενισχύσουν την οικονομία του αμπελοοινικού τομέα, μέσω της εισαγωγής της γνώσης, της τεχνολογίας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας, όπως επισημάνθηκε.

Στόχοι του Διαγωνισμού Καινοτομίας VitiVini LAB είναι:

– Η μεταφορά της έρευνας και της καινοτομίας από τα εργαστήρια στα αμπέλια, στα οινοποιεία και στις αγορές.

– Η σύνδεση του αμπελοοινικού τομέα με τις νέες τεχνολογικές και τις ψηφιακές εφαρμογές (όπως είναι η αμπελουργία ακριβείας, η χρήση μαζικών δεδομένων και η καθαρή ενέργεια, που επιτρέπουν την αποδοτική χρήση των πόρων, ενισχύοντας την περιβαλλοντικά και κλιματολογικά έξυπνη γεωργία).

– Η τόνωση της ποιοτικής απασχόλησης, της ανάπτυξης και των επενδύσεων στον τομέα.

– Η ανάπτυξη νέων βιώσιμων επιχειρηματικών μοντέλων, που θα δημιουργούν νέες θέσεις απασχόλησης.

– Η διάδοση και η ενίσχυση πρακτικών βιώσιμης ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας στον αμπελοοινικό τομέα.

– Η ενίσχυση του brand του ελληνικού οίνου και της εξωστρέφειάς του.

– Η ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας του οίνου και των λοιπών προϊόντων του αμπελοοινικού τομέα.

– Η ανάδειξη της σχέσης οίνου και ελληνικού πολιτισμού.

– Η ενίσχυση και διάδοση του αμπελοοινικού τουρισμού.

Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα, καθώς και ομάδες αυτών, με την προϋπόθεση ότι οι συμμετέχοντες έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά την πρότασή τους μέσα από την ιστοσελίδα του Διαγωνισμού www.vitivinilab.com από 15 Ιουνίου 2018 έως και 15 Οκτωβρίου 2018.

Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται από τη γραμματεία της «ΕΔΟΑΟ», στο τηλέφωνο 210 3226057 ή στο email: info@vitivinilab.com και στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού.

Η Aephoria.net είναι ένα πρόγραμμα αειφόρου επιχειρηματικής εκπαίδευσης και επώασης για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα που διοργανώνει για τέταρτη συνεχή χρονιά, σε συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά, τον διαγωνισμό καινοτομίας Blue Growth Initiative (http://www.bluegrowth.gr ). Εφέτος για πρώτη χρονιά στήριξε, με μεταφορά τεχνογνωσίας και με ενεργό συμμετοχή των στελεχών της, τον πρώτο διαγωνισμό καινοτομίας στον ελαιοκομικό τομέα «OliveChallenge» (http://www.olivechallenge.org/ ).