Ο Σεντένο της ΕΚΤ θέλει «νωρίτερα» τις μειώσεις των επιτοκίων στην Ευρωζώνη

Ο Σεντένο της ΕΚΤ θέλει «νωρίτερα» τις μειώσεις των επιτοκίων στην Ευρωζώνη
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
« Δεν χρειάζεται να περιμένουμε τα μισθολογικά δεδομένα του Μαΐου για να πάρουμε μια ιδέα για την πορεία του πληθωρισμού» είπε ο Πορτογάλος αξιωματούχος.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια μάλλον νωρίτερα παρά αργότερα και με μικρά βήματα και όχι απότομα, δήλωσε τη Δευτέρα στο Reuters το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Πορτογαλίας, Μάριο Σεντένο.

Η ΕΚΤ διατήρησε το βασικό της επιτόκιο στο υψηλό ρεκόρ του 4% την Πέμπτη, μια απόφαση με την οποία συμφώνησε ο Σεντένο παρά το γεγονός ότι δεν έχει δικαίωμα ψήφου αυτή τη φορά. Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ανέφερε πως τα μέλη του Δ.Σ. έκριναν πως είναι «πρόωρο να μιλάμε για μείωση των επιτοκίων».

Το Reuters σημειώνει πως ορισμένα από τα μέλη του Δ.Σ.πρότειναν ότι πρέπει να περιμένουν τα στοιχεία για τους μισθούς του πρώτου τριμήνου του Μαΐου για να δουν αν θα υπάρξουν επιπτώσεις στον πληθωρισμό από τον δεύτερο γύρο, αλλά ο Σεντένο έκρινε ότι αυτό δεν είναι απαραίτητο, καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις τέτοιων επιπτώσεων μετά από δύο χρόνια στενής παρακολούθησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Υπάρχουν πολύ περισσότερες πληροφορίες και το να εξαρτώμαστε από τα δεδομένα δεν σημαίνει να εξαρτώμαστε από τα μισθολογικά δεδομένα. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε τα μισθολογικά δεδομένα του Μαΐου για να πάρουμε μια ιδέα για την πορεία του πληθωρισμού» ανέφερε ο Πορτογάλος τραπεζίτης.

Επιπλέον, εκτίμησε πως υπάρχουν «πολλές ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός πέφτει με σταθερό τρόπο» προς τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%, με εκπληκτικά ισχυρές μειώσεις τον τελευταίο καιρό μετά την εξάλειψη «σχεδόν όλων» των σοκ που είχαν ωθήσει τις τιμές, όπως το ενεργειακό κόστος και οι περιορισμοί στην προσφορά.

Ελλείψει νέων σοκ στις τιμές, το 4% είναι το τελικό επιτόκιο της ΕΚΤ, που σημαίνει ότι η επόμενη κίνηση θα πρέπει να είναι μια μείωση.

«Μπορούμε να αντιδράσουμε αργότερα και πιο έντονα ή νωρίτερα και πιο σταδιακά. Είμαι απόλυτα υπέρ των σεναρίων σταδιακής προσαρμογής, διότι πρέπει να δώσουμε χρόνο στους οικονομικούς παράγοντες να προσαρμοστούν στις αποφάσεις μας» δήλωσε, ελπίζοντας σε μια συνεχή, βιώσιμη περικοπή και θεωρώντας τα βήματα των 25 μονάδων βάσης ως «ένα καλό μέτρο».

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι η ΕΚΤ δεν θα κρατήσει τα χαρτιά της μέχρι την τελευταία στιγμή, κάτι που «είναι πιο χαρακτηριστικό των παιχνιδιών παρά της νομισματικής πολιτικής» και προειδοποίησε επίσης ότι οι πιθανές αποκλίσεις κάτω από τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% για τον πληθωρισμό «είναι εξίσου τιμωρητέες με τις αποκλίσεις πάνω από αυτόν».

«Η ΕΚΤ πρέπει να είναι, από εκείνη τη στιγμή και μετά, επίσης πηγή τόνωσης της οικονομικής ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ» υποστήριξε ο Σεντένο, προσθέτοντας ότι η ανάπτυξη πρέπει να βασίζεται σε μεταρρυθμίσεις για την αύξηση της παραγωγικότητας, στη δημοσιονομική σταθερότητα και σε άλλους παράγοντες που συμβάλλουν στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com