Πότε θα μειώσει η ΕΚΤ τα επιτόκια; Γάλλος τραπεζίτης απαντά

Πότε θα μειώσει η ΕΚΤ τα επιτόκια; Γάλλος τραπεζίτης απαντά
The headquarters of the European Central Bank (ECB) is pictured in Frankfurt am Main, western Germany, on March 12, 2020. - The ECB's governing council left its key interest rates unchanged but unveiled fresh stimulus to keep liquidity flowing in the face of the worsening coronavirus crisis, joining efforts by central banks around the world. (Photo by Daniel ROLAND / AFP) Photo: AFP
«Θα μειώσουμε τα επιτόκιά μας φέτος», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Φρανσουά Βιλερού ντε Γκαλχάου.

Οπως είπε ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης, η ΕΚΤ βρίσκεται στο σωστό δρόμο για να νικήσει τον πληθωρισμό, καθώς η αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων στο επίπεδο ρεκόρ του 4% έχει ήδη παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στη συγκράτηση του υποκείμενου πληθωρισμού.

«Θα μειώσουμε τα επιτόκιά μας φέτος», δήλωσε σε συνέντευξή του στη γαλλική La Tribune Dimanche. «Όσον αφορά την ακριβή ημερομηνία, δεν αποκλείεται ούτε μία και όλα θα είναι ανοιχτά στις επόμενες συναντήσεις μας».

Τα σχόλια ακούγονται ως περισσότερο ήπια μετά την απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκιά της την Πέμπτη. Μιλώντας σε συνέντευξή του στην τηλεόραση Bloomberg την Παρασκευή, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Λετονίας Μάρτιν Κάζακς είπε ότι το χειρότερο λάθος θα ήταν να αρχίσουμε να μειώνουμε το κόστος δανεισμού πολύ νωρίς και να επιτρέψουμε στον πληθωρισμό να επιστρέψει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Βιλερόι, από την πλευρά του, είπε ότι υπάρχει επίσης κίνδυνος η υπερβολικά αυστηρή πολιτική για πάρα πολύ καιρό να προκαλέσει αδικαιολόγητη ζημιά στην οικονομία. «Θα πρέπει να αποφύγουμε δύο κινδύνους: να κόψουμε επιτόκια πολύ σύντομα και να χάσουμε τον στόχο, αλλά και να δράσουμε πολύ αργά και να επιβραδύνουμε υπερβολικά τη δραστηριότητα», είπε.

Σημείωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα αποφασίσει πότε θα μειώσει τα επιτόκια με βάση την πρόοδο προς τον στόχο της για πληθωρισμό 2%. Επί του παρόντος, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής παρακολουθούν στενά τον αντίκτυπο στις τιμές και την οικονομία από τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

«Είμαστε σε επαγρύπνηση, ιδίως όσον αφορά τις ενδεχόμενες συνέπειες της κατάστασης στη Μέση Ανατολή», είπε ο Βιλερόι. «Αλλά σε αυτή την περίπτωση, θα προσαρμοστούμε, ιδίως όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα των μειώσεων επιτοκίων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: