Ο συνδικαλισμός των υπαλλήλων της Apple φέρνει βελτίωση στο ωράριο εργασίας

Ο συνδικαλισμός των υπαλλήλων της Apple φέρνει βελτίωση στο ωράριο εργασίας
Logo of the newly-opened Apple Store at Sanlitun in Beijing, China, 17 July 2020. Photo: AFP
Η Apple έχει προβεί σε αρκετές αλλαγές τους τελευταίους μήνες για να κατευνάσει τους εργαζομένους και να αντιμετωπίσει τη στενότητα της αγοράς εργασίας.

Η Apple Inc. συμφώνησε να κάνει πιο ευέλικτο το ωράριο εργασίας στα καταστήματα λιανικής της, σύμφωνα με εργαζόμενους που έχουν γνώση των σχεδίων, στο πλαίσιο της προσπάθειας βελτίωσης των συνθηκών εν μέσω προσπαθειών συνδικαλιστικής οργάνωσης των υπαλλήλων.

Η εταιρεία ενημέρωσε το προσωπικό ορισμένων καταστημάτων ότι οι αλλαγές στο ωράριο θα τεθούν σε ισχύ τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή τα σχέδια δεν είναι δημόσια. Ορισμένοι υπάλληλοι λιανικής έχουν εκφράσει την απογοήτευσή τους σε διευθυντές και εργατικές οργανώσεις σχετικά με τα ωράρια τους και ο επικεφαλής λιανικής της Apple έδωσε πρόσφατα το μήνυμα ότι μπορεί να έρθουν αλλαγές.

«Είμαι βαθιά προσηλωμένη στο να κάνω την Apple την καλύτερη δυνατή για εσάς, από τα ωράρια, τις αμοιβές και τα επιδόματα μέχρι την ανάπτυξη, την εμπειρία και το περιβάλλον στα καταστήματα», δήλωσε η Deirdre O’Brien στο προσωπικό σε ένα πρόσφατο βιντεοσκοπημένο μήνυμα.

Η εταιρεία σχεδιάζει τις ακόλουθες αλλαγές, σύμφωνα με τους εργαζόμενους:

• Ελάχιστο διάστημα 12 ωρών από τη μία έως την άλλη βάρδια – αύξηση από το σημερινό ελάχιστο διάστημα των 10 ωρών.

• Μέγιστο όριο τριών ημερών την εβδομάδα κατά τις οποίες οι εργαζόμενοι μπορούν να εργάζονται μετά τις 8 μ.μ., εκτός αν επιλέξουν να εργαστούν σε βραδινές βάρδιες.

• Οι εργαζόμενοι δεν θα αναγκάζονται να εργάζονται περισσότερες από πέντε ημέρες στη σειρά, μια αλλαγή από το μέγιστο των έξι ημερών στη σειρά. Θα μπορούσαν να υπάρξουν εξαιρέσεις κατά την παρουσίαση νέων προϊόντων και τις αργίες.

• Οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης θα δικαιούνται ένα ειδικό ρεπό το Σαββατοκύριακο για κάθε εξάμηνο.

Ορισμένες από τις αλλαγές έχουν προγραμματιστεί να τεθούν σε ισχύ μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενώ άλλες μπορεί να μην φτάσουν μέχρι αργότερα μέσα στο έτος, δήλωσαν οι εργαζόμενοι.

Εκπρόσωπος της Apple με έδρα το Κουπερτίνο της Καλιφόρνια αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η Apple έχει προβεί σε αρκετές αλλαγές τους τελευταίους μήνες για να κατευνάσει τους εργαζομένους και να αντιμετωπίσει τη στενότητα της αγοράς εργασίας. Τον Φεβρουάριο, η εταιρεία διπλασίασε τις πληρωμένες ημέρες ασθενείας, αύξησε τις ημέρες διακοπών και επέκτεινε τη φροντίδα για τα παιδιά. Τον περασμένο μήνα, αύξησε τα ωρομίσθια, αυξάνοντας την κατώτατη αμοιβή στα 22 δολάρια την ώρα από 20 δολάρια.

Οι εργαζόμενοι στα καταστήματα σε όλες τις ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει εκστρατείες για τη συνδικαλιστική οργάνωση των υπαλλήλων της Apple, αν και καμία δεν έχει επιτύχει μέχρι στιγμής. Η O’Brien έχει αντιδράσει στις προσπάθειες των εργαζομένων, λέγοντας ότι τα συνδικάτα θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την ικανότητα της Apple να βελτιώσει τις συνθήκες και ότι τέτοιες οργανώσεις δεν συμμερίζονται τη δέσμευση της εταιρείας προς τους εργαζομένους της. Στον απόηχο των αλλαγών της Apple, τουλάχιστον ένα κατάστημα λιανικής ακύρωσε την ψηφοφορία για συνδικαλισμό.

Πηγή: Fortune.com