Ο τεράστιος αριθμός εργαζόμενων που απέλυσε η Ikea στη Ρωσία μετά τον πόλεμο

Ο τεράστιος αριθμός εργαζόμενων που απέλυσε η Ikea στη Ρωσία μετά τον πόλεμο
epa10016231 An Ikea shop in Moscow, Russia, 16 June 2022. The Swedish furniture retailer Ikea started to scale down its operations in Russia by putting its factories up for sale, closing offices and reducing workforce. EPA/MAXIM SHIPENKOV Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η διακοπή των δραστηριοτήτων στη χώρα έφερε τεράστιες μειώσεις προσωπικού στην εταιρεία.

Η Ikea ανακοίνωσε ότι αύξησε τον ετήσιο κύκλο εργασιών της κατά 6% σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε «δύσκολη» λόγω του πληθωρισμού και του κλεισίματος των ρωσικών δραστηριοτήτων της, όπου ο όμιλος έχει ήδη απολύσει 10.000 υπαλλήλους.

Η πολυεθνική, η οποία σταμάτησε τις δραστηριότητές της στη Ρωσία τον Μάρτιο μετά την εισβολή στην Ουκρανία, έχει ήδη «αποχαιρετήσει» 10.000 από τους 12.000 ανθρώπους που απασχολούσε στις πωλήσεις της στη χώρα, δήλωσε στο AFP ο Γιέσπερ Μπρόντιν, επικεφαλής της Ingka, της εταιρείας που διαχειρίζεται τα περισσότερα franchises καταστήματα του ομίλου.

Στις αρχές του καλοκαιριού η ΙΚΕΑ ανακοίνωσε ότι η εταιρεία σταματάει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία και φεύγει από τη ρωσική αγορά. Στις 5 Ιουλίου ξεκίνησε τις τελευταίες οn-line πωλήσεις. Αργότερα η εταιρεία πούλησε και τα τέσσερα εργοστάσια που είχε στη Ρωσία και αιτήθηκε τη διάλυση της εταιρείας «Ikea Dom», η οποία διηύθυνε τα καταστήματα του ομίλου στη Ρωσία.

Για το οικονομικό έτος Σεπτέμβριου 2021-Αύγουστου 2022, τα περίπου 470 καταστήματα και σημεία πώλησης της πολυεθνικής πραγματοποίησαν πωλήσεις ύψους 44,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσε η Inter Ikea, η κορυφαία εταιρεία χαρτοφυλακίου που έχει την έδρα της στην Ολλανδία.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου που απασχολεί 230.000 εργαζόμενους και πρόκειται να δημοσιεύσει τα κέρδη του τον Νοέμβριο, χαρακτήρισε το έτος ως «δύσκολη χρονιά» σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο, με τον όγκο των πωλήσεων να μην «αυξάνεται».

Εξαιρουμένων των συναλλαγματικών επιδράσεων, η αύξηση του κύκλου εργασιών ήταν επίσης χαμηλότερη, στο 3,5%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αναγκαστήκαμε να αυξήσουμε τις τιμές μας, γεγονός που επηρεάζει εσάς σε μεγάλο βαθμό» που έχετε «πιο λεπτά πορτοφόλια», δήλωσε ο Γιον Αμπραάμσον Ρινγκ, διευθύνων σύμβουλος της Inter Ikea.

“Είχαμε προβλήματα διαθεσιμότητας λόγω ελλείψεων, ιδίως στην παραλαβή προϊόντων από την Ασία (…) Είχαμε μεγάλες αυξήσεις στις πρώτες ύλες σε όλους τους τομείς (…) και φυσικά η κατάσταση στη Ρωσία”, διευκρίνισε.

Λίγες ημέρες μετά την εισβολή στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, η Ikea έκλεισε τα 17 καταστήματά της και σταμάτησε τις παραγγελίες στη Ρωσία, όπου ήταν ένας από τους μεγαλύτερους δυτικούς εργοδότες πριν από τον πόλεμο με συνολικά 15.000 υπαλλήλους, εκ των οποίων 12.000 στο εμπορικό τμήμα.

Πριν από τον πόλεμο, η ρωσική αγορά αντιπροσώπευε περίπου το 4-5% των συνολικών πωλήσεων του ομίλου.

Τον Δεκέμβριο του 2021, προκειμένου να αντιμετωπίσει το τρέχον πληθωριστικό κύμα ανά τον κόσμο, η Ikea ανακοίνωσε μια σπάνια αύξηση των τιμών κατά 9% κατά μέσο όρο.

Ο γαλαζοκίτρινος γίγαντας «δεν θέλει επ’ ουδενί» να επαναλάβει τις αυξήσεις, «αλλά δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε», δήλωσε ο Αμπραάμσον Ρινγκ.

Ο όμιλος αναφέρει ότι έχει ήδη απορροφήσει «σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ευρώ» σε περιθώρια κέρδους για να αποφύγει να μετακυλήσει όλες τις αυξήσεις «και αυτό θα αποτυπωθεί στα οικονομικά μας» στα αναλυτικά αποτελέσματα τον Νοέμβριο, πρόσθεσε ο Αμπραάμσον Ρινγκ.