O θρυλικός κατάλογος των Ikea δεν είναι πια μαζί μας

O θρυλικός κατάλογος των Ikea δεν είναι πια μαζί μας
epa07580646 A general view of the newly opened IKEA store in Xindian, New Taipei City, Taiwan, 18 May 2019. Swedish furniture giant IKEA opened the new store in New Taipei City on 16 May 2019. It sells about 8,500 products and has an IKEA Restaurant, IKEA Bistro, which sells takeaway fast food, and an IKEA Cafe. EPA/DAVID CHANG Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα Ikea αναστέλλουν την έκδοση του έντυπου καταλόγου τους ύστερα από 70 χρόνια.

του Phil Wahba

Η γνωστή σουηδική εταιρεία λιανικής πώλησης επίπλων ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ο κατάλογος του 2021 που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο θα είναι και ο τελευταίος, βάζοντας τίτλους τέλους σε ένα βασικό εργαλείο μάρκετινγκ που τα Ikea χρησιμοποίησαν με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία 70 χρόνια.

Η αλυσίδα επικαλέστηκε την μειούμενη χρήση του καταλόγου και την ανάγκη εύρεσης ενός πιο σύγχρονου τρόπου παρουσίασης των προϊόντων στους πελάτες.

Ο πρώτος κατάλογος των Ikea δημοσιεύτηκε στα σουηδικά το 1951 και στάλθηκε σε 285.000 διευθύνσεις στη νότια Σουηδία. Στην κορύφωση της κυκλοφορίας του, πριν από τέσσερα χρόνια, ο κατάλογος των Ikea βρέθηκε σε 200 εκατομμύρια σπίτια σε 50 αγορές και 32 γλώσσες.

Φέτος, όμως, ο αριθμός των αντιτύπων του καταλόγου μειώθηκε στα 40 εκατομμύρια.

«Το να γυρίσουμε σελίδα με τον πολυαγαπημένο μας κατάλογο είναι, στην πραγματικότητα, μια φυσική διαδικασία δεδομένου ότι η χρήση των μέσων ενημέρωσης και η καταναλωτική συμπεριφορά έχουν αλλάξει» είπε ο Konrad Grüss, γενικός διευθυντής στον παγκόσμιο franchisor της φίρμας, Inter Ikea Systems. Ο Grüss αποκάλεσε την απόφαση «συναισθηματική αλλά ορθολογική».

Τα Ikea είπαν σε ανακοίνωσή τους ότι η απόφαση αντανακλά το πώς έχει αλλάξει το shopping, καθώς οι άνθρωποι τσεκάρουν τα πάντα στο διαδίκτυο πολύ περισσότερο από ποτέ. Το τελευταίο οικονομικό έτος που έληξε τον Αύγουστο, οι διαδικτυακές πωλήσεις της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 45% παγκοσμίως και οι επισκέψεις στην ιστοσελίδα έφτασαν τις 4 δισεκατομμύρια.

Η τρέχουσα πανδημία έχει τροφοδοτήσει περαιτέρω αυτή την ανάπτυξη καθώς οι καταναλωτές σε παγκόσμιο επίπεδο εστιάζουν περισσότερο στα σπίτια τους.

Η εταιρεία θα εκτυπώσει κάποιους πολύ μικρότερους καταλόγους του χρόνου, για επιμέρους κατηγορίες προϊόντων.

Η κατάργηση του καταλόγου ίσως συναντήσει αντιδράσεις από τους καταναλωτές που θέλουν οι παραδόσεις να μένουν στη θέση τους. Όμως, συνολικά οι κατάλογοι ακολουθούν πτωτική πορεία. Όπως μεταδίδει το The Atlantic, ο αριθμός των καταλόγων που ταχυδρομήθηκαν στις ΗΠΑ έπεσε από τα 19 δισεκατομμύρια το 2017 στα 11,5 δισεκατομμύρια το 2018.