O τυφώνας που ισοπέδωσε τις Φιλιππίνες έφτασε σε Κίνα και Βιετνάμ

O τυφώνας που ισοπέδωσε τις Φιλιππίνες έφτασε σε Κίνα και Βιετνάμ

Εξασθενημένος έπληξε με θυελλώδεις ανέμους και καταρρακτώδεις βροχές τις δύο χώρες. 

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 39.000 απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, καθώς ο εξασθενημένος τυφώνας Χαϊγιάν έπληξε σήμερα με θυελλώδεις ανέμους και καταρρακτώδεις βροχές την επαρχία Χαϊνάν της νότιας Κίνας, αφού προηγουμένως είχε πλήξει το Βιετνάμ.

Ο τυφώνας, ο οποίος εξασθένησε σε τροπική καταιγίδα, αφού σκότωσε χιλιάδες ανθρώπους το Σαββατοκύριακο στις Φιλιππίνες, έπληξε περίπου 480.000 ανθρώπους στη νότια νησιωτική επαρχία Χαϊνάν. Η τροπική καταιγίδα κατέστρεψε δεκάδες κατοικίες σ’ όλη τη Χαϊνάν, όπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο Υποθέσεων των Πολιτών της επαρχίας. Επτά μέλη του πληρώματος ενός φορτηγού πλοίου αγνοούνται στα ανοικτά της Χαϊνάν, η οποία βρίσκεται κοντά στο Βιετνάμ, μετέδωσε το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα. Η καταιγίδα έπληξε επίσης τις γειτονικές νότιες κινεζικές επαρχίες Γκουνγκσί και Γκουανγκντόνγκ, μετέδωσε το πρακτορείο.

Η καταιγίδα έπληξε επίσης στις 5 π.μ. (τοπική ώρα, μεσάνυχτα της Κυριακής, ώρα Ελλάδας) την επαρχία Κουάνγκ Νιν του Βιετνάμ, περίπου 160 χλμ. βορείως του Ανόι, με ανέμους που έπνεαν με ταχύτυτα 118-133 χλμ/ώρα.  Δεν υπήρξαν θύματα από την ίδια την καταιγίδα στο Βιετνάμ, ωστόσο 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τις προετοιμασίες για την αντιμετώπισή της, πολλοί πέφτοντας από σκεπές που προσπαθούσαν να ενισχύσουν.

Διαβάστε ακόμη: Σε απόγνωση οι αρχές στις Φιλιππίνες

Παγκόσμια επιχείρηση αρωγής στους πληγέντες από τον τυφώνα Χαϊγιάν
Χώρες και οργανισμοί από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης έστειλαν ή στέλνουν βοήθεια στις Φιλιππίνες, για να αντιμετωπιστεί η καταστροφή που προκάλεσε το πέρασμα του σούπερ τυφώνα Χαϊγιάν.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε μέσω της ιστοσελίδας του ότι προσέφερε στρατιωτικό εξοπλισμό και προσωπικό για να συμμετάσχουν σε επιχειρήσεις διάσωσης. Στις Φιλιππίνες εστάλησαν 90 πεζοναύτες και δύο μεταγωγικά αεροσκάφη KC -130J Hercules που απογειώθηκαν από αμερικανική βάση στην Ιαπωνία.

Στον εξοπλισμό που είναι ιδιαίτερα χρήσιμος υπό αυτές τις συνθήκες περιλαμβάνονται ελικόπτερα MV – 22 με ικανότητα κάθετης απογείωσης αλλά πτητικής ικανότητας ανάλογης με τα αεροσκάφη που μπορούν να δρουν υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες . Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν δεσμεύτηκε οι ειδικευμένες υπηρεσίες του ΟΗΕ «να αντιδράσουν γρήγορα για να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη». Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP ), έστειλε ομάδα αξιολόγησης στην πόλη Τακλομπάν, μία από τις περισσότερο πληγείσες περιοχές. Οργάνωσε επίσης, την άμεση μεταφορά 40 τόνων επισιτιστικής βοήθειας.

Η UNICEF ( το ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά ) ανακοίνωσε την αποστολή ενός αεροσκάφους που μεταφέρει 60 τόνους βοήθειας, σκηνές και φάρμακα και ότι θα ακολουθήσει άλλη μια αποστολή με είδη υγιεινής και καθαρισμού του νερού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την απελευθέρωση 3 εκατομμυρίων ευρώ για τις επιχειρήσεις αρωγής. Η Βρετανία προσφέρει ένα πακέτο βοήθειας ύψους 9,6 εκατομμυρίων δολαρίων. Και η γερμανική πρεσβεία στη Μανίλα ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι προσφέρει 23 τόνους εξοπλισμού διάσωσης, και την αποστολή γερμανικών ομάδων διάσωσης.

Δείτε: Βιβλική καταστροφή στις Φιλιππίνες (βίντεο + εικόνες)

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν στείλει 200 τόνους φάρμακα και σκηνές. Ένα φορτίο έφυγε από το Ντουμπάι τη Δευτέρα και το άλλο θα φύγει από το Βέλγιο την Τρίτη. Ο Καναδάς έχει υποσχεθεί βοήθεια ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων και την αποστολή ΜΚΟ που θα βοηθήσουν τους επιζώντες. Η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία έχουν κάνει μια αρχική δωρεά 490.000 δολαρίων και υποσχέθηκαν ακόμη περισσότερα όταν η έκταση των ζημιών γίνει περισσότερο γνωστή. Η βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση Oxfam, δήλωσε ότι είχε στείλει μια ομάδα διάσωσης .

Ο σούπερ ισχυρός τυφώνας έπληξε το αρχιπέλαγος την Παρασκευή. Είναι η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στην ιστορία των Φιλιππίνων . Οι αρχές είπαν ότι ο αριθμός των θυμάτων θα μπορούσε να υπερβεί τους 10.000 νεκρούς.