Σε απόγνωση οι αρχές στις Φιλιππίνες

Σε απόγνωση οι αρχές στις Φιλιππίνες

Στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας που φθάνει από όλον τον κόσμο στρέφει το βάρος της η κυβέρνηση, εξετάζοντας το ενδεχόμενο επιβολής στρατιωτικού νόμου.

Σε απόγνωση στο άκουσμα των αντικρουόμενων πληροφοριών σχετικά με το μέγεθος της καταστροφής και τον αριθμό των νεκρών από το πέρασμα του καταστροφικού τυφώνα Χαϊγιάν εμφανίστηκε ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Μπενίνιο Ακουίνο. Μάλιστα, όπως μετέδωσε τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας, ο πρόεδρος φέρεται να είπε στον επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών ότι τείνει να χάσει την υπομονή του.

Ο Ακουίνο φαίνεται πως εξετάζει σοβαρά την επιβολή στρατιωτικού νόμου, ενώ η πόλη Τακλομπάν, πρωτεύουσα της ανατολικής επαρχίας Λέιτε των Φιλιππίνων που επλήγη περισσότερο από το πέρασμα του τυφώνα, ακόμη δεν έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, την ώρα που, ανεπίσημα, ο αριθμός των νεκρών μόνο στη Λέιτε ενδέχεται να φθάσει τους 10.000.

Όπως δήλωσε ο Ακουίνο, η κυβέρνηση επιστράτευσε 300 στρατιώτες και αστυνομικούς για την αποκατάσταση της τάξης στην Λέιτε, όπου σημειώνονται λεηλασίες με τους επιζήσαντες να αναζητούν απεγνωσμένα τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης.

«Πως μπορείς να νικήσεις τον τυφώνα; Είναι ο σφοδρότερος στον πλανήτη. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε, είχαμε κάνει πολλές προετοιμασίες. Αυτό είναι ένα μάθημα για εμάς», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Βολτέρ Γκαζμίν ερωτηθείς για το αν η κυβέρνηση ήταν επαρκώς προετοιμασμένη.

Ο πρόεδρος πέταξε με στρατιωτικό αεροπλάνο στην Τακλομπάν και βοήθησε στη διανομή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης στους πληγέντες. Ο Ακουίνο ζήτησε εξηγήσεις από την κυβέρνηση και από τοπικούς αξιωματούχους γιατί η καταστροφή ήταν τόσο μεγάλη παρά τις προειδοποιήσεις μέρες πριν από το πέρασμα του τυφώνα, μετέδωσε το ραδιόφωνο.

1/9

Την ίδια ώρα, μία ομάδα από περίπου 90 πεζοναύτες και ναύτες στέλνουν σήμερα στις Φιλιππίνες οι ΗΠΑ, στο πλαίσιο της στρατιωτικής βοήθειας που δεσμεύτηκε να προσφέρει η Ουάσινγκτον στους πληγέντες. Ο υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ κάλεσε τον Αμερικανικό Στόλο του Ειρηνικού να βοηθήσει στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης και να παράσχει αεροπορική υποστήριξη στον απόηχο του υπέρ τυφώνα.

Ταυτόχρονα, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία έστειλαν σήμερα βοήθεια 500.000 δολαρίων ΗΠΑ (370.000 ευρώ) στον Ερυθρό Σταυρό των Φιλιππίνων και δήλωσαν ότι θα σταλεί και πρόσθετη οικονομική βοήθεια.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ αποστέλλει 40 τόνους επισιτιστικής βοήθειας. Η UNICEF ετοίμασε 60 τόνους με είδη πρώτης ανάγκης και πρώτων βοηθειών που θα αναχωρήσουν από ένα από τα επιμελητειακά της κέντρα στην Κοπεγχάγη. Η βοήθεια αναμένεται να φθάσει την Τρίτη στις Φιλιππίνες. Το ποσό των 3 εκατομμυρίων ευρώ αποφάσισε να διαθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αποστολή επείγουσας βοήθειας στις Φιλιππίνες.

Ο τυφώνας πλησιάζει εξασθενημένος τις ακτές του Βιετνάμ, όπου ήδη έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν στα κεντρικά της χώρας από τους ισχυρούς ανέμους και τις καταιγίδες. Οι αρχές του Βιετνάμ μετέφεραν προληπτικά 883.000 κατοίκους 11 κεντρικών επαρχιών σε ασφαλείς ζώνες, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της κυβέρνησης.

Δείτε ακόμη: Βιβλική καταστροφή στις Φιλιππίνες (βίντεο + εικόνες)