O Toύρκος Mr Chobani κατακτά τη Wall Street με ελληνικό γιαούρτι και αντλεί μέσω IPO 10 δισ. δολ.

O Toύρκος Mr Chobani κατακτά τη Wall Street με ελληνικό γιαούρτι και αντλεί μέσω IPO 10 δισ. δολ.

Περισσότερα από 10  δισεκατομμύρια δολάρια αναμένεται να αντλήσει η τουρκική βιομηχανία που παρασκευάζει το ελληνικό γιαούρτι Chobani κατά την εισαγωγή της στο αμερικανικό χρηματιστήριο, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Σημειώνεται πως ο κλάδος των τροφίμων έχει κερδίσει την προσοχή των επενδυτών τα τελευταία χρόνια, καθώς αλυσίδες ταχυφαγείων και πολυτελή εστιατόρια ανανεώνουν τα μενού τους εστιάζοντας στην υγεία και στο περιβάλλον.

Η Chobani, η οποία στα τουρκικά σημαίνει «βοσκός», παράγει ελληνικό γιαούρτι, γαλακτομικά προϊόντα, προβιοτικά, καθώς και στιγμιαίους καφέδες.

Ιδρύθηκε το 2005 από τον Χαμντί Ουλούκαγια, έναν Τούρκο μετανάστη στις ΗΠΑ κουρδικής καταγωγή. Ο Ουλούκαγια αξιοποίησε το επιχειρηματικό του δαιμόνιο. Αφού έλαβε ένα μικρό δάνειο, αγόρασε ένα παλιό εργοστάσιο παραγωγής γιαουρτιού. Το πρώτο «κεσεδακι» του ελληνικού γιαουρτιού Chobani έφτασε στα ράφια καταστημάτων το 2007. 

Η εταιρεία, η οποία διαθέτει εργοστάσια στη Νέα Υόρκη, το Αϊντάχο και την Αυστραλία, δεν έχει ακόμη προσδιορίσει τον αριθμό των μετοχών που σκοπεύει να πουλήσει ή το εύρος τιμής τους. Υπενθυμίζεται ότι το 2016 απέρριψε πρόταση εξαγοράς από την PepsiCo Inc (PEP.O), διότι βασική στρατηγική των διοικούντων είναι η διατήρηση της ανεξαρτησίας της.

Το 2019, οι Αμερικανοί ξόδεψαν 7,2 δισ. δολάρια για να αγοράσουν ελληνικού τύπου γιαούρτια, ενώ όσο για τον ίδιο τον Ουλούκαγια, είναι πλέον δισεκατομμυριούχος, με την περιουσία του να υπολογίζεται στα 2 δισ. δολάρια. 

Ιστορικό ρεκόρ 

Ανταγωνιστές του Chobani εξετάζουν επίσης την είσοδό τους στην κεφαλαιαγορά των ΗΠΑ, που έχει σημειώσει ιστορικό ρεκόρ όσον αφορά τα κεφάλαια που αντλούνται μέσω IPO. 

Η σουηδική εταιρεία παραγωγής γάλακτος για χορτοφάγους Oatly Group AB, η οποία έχει την Όπρα Γουίνφρι μεταξύ των υποστηρικτών της, συγκέντρωσε 1,4 δισεκατομμύριο δολάρια τον Μάιο, ενώ το Reuters ανέφερε τον Απρίλιο ότι η Impossible Foods Inc προετοιμάζεται για direct listing που θα μπορούσε να φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.