O Τούρκος που κατέκτησε με το «ελληνικό» γιαούρτι τις ΗΠΑ

O Τούρκος που κατέκτησε με το «ελληνικό» γιαούρτι τις ΗΠΑ

H Chobani χτίζει μια αυτοκρατορία τροφίμων, εξασφαλίζοντας νέα χρηματοδότηση 750 εκατ. ευρώ από επενδυτική εταιρεία.

Ο Χάμντι Ουλούκαγια μετέτρεψε την Chobani σε μια επιχείρηση με πωλήσεις 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων μέσα σε μόλις πέντε χρόνια, χτίζοντας το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής με κόστος λιγότερο από 1.000.000 δολάρια με ένα δάνειο για μικρές επιχειρήσεις. Τώρα έχει στο οπλοστάσιό του μια επένδυση ύψους 750 εκατομμυρίων δολαρίων από την επενδυτική εταιρεία TPG για την επόμενη φάση ανάπτυξης της Chobani.

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Fortune, ο Ουλούκαγια, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της Chobani, λέει ότι η συνεργασία με την TPG δεν παρέχει μόνο χρήματα, αλλά και καθοδήγηση για την επέκταση της εταιρείας σε διεθνές επίπεδο και σε νέες σειρές προϊόντων.

«Χρειάζεται μια διαφορετική ομάδα τώρα από ότι πριν από τρία χρόνια,» λέει ο Ουλούκαγια. «Είναι μια διαφορετική επιχείρηση.» (Η TPG θα λάβει δύο θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο.)

Ο Ουλούκαγια αρνήθηκε να συζητήσει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας με την TPG, αλλά κάποιος που βρίσκεται μέσα στη διαδικασία δήλωσε ότι η συμφωνία, δομημένη υπό τη μορφή δανείου, παρέχει εγγυήσεις στη TPG που μπορούν να μετατραπούν σε μετοχές – το ύψος των οποίων εξαρτάται από κάποιους στόχους απόδοσης.

Η πληθώρα των ενδιαφερομένων για συμμετοχή στην Chobani (αρνήθηκε να τους κατονομάσει) τους επιτρέπει να είναι πολύ επιλεκτικοί, λέει ο Ουλούκαγια. Αλλά η TPG ήταν η κατάλληλη. «Είναι μια εταιρεία που έχει τη φήμη ότι συνεργάζεται καλά με τις εταιρείες που αναπτύσσονται γρήγορα», λέει η Μάγκι Ουάιλντροτερ, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Frontier Communications και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Chobani. «Έχει επίσης τη σύμφωνη γνώμη των ιδρυτών και των επιχειρηματιών.»

Η συμφωνία με την TPG είναι το πιο πρόσφατο βήμα στην προσπάθεια της Chobani για ενίσχυση του επαγγελματισμού της. Πρόσφατα προέβη σε κάποιες σημαντικές προσλήψεις, όπως τον υπεύθυνο μάρκετινγκ και εμπορικού σήματος Πίτερ ΜακΓκίνες, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της DDB Chicago, και τον οικονομικό διευθυντή Ντίπακ Γκολέτσα, πρώην στέλεχος της Procter & Gamble. Η εταιρεία διαφημίζεται κατά τη διάρκεια του Super Bowl και χρηματοδότησε την Ολυμπιακή ομάδα των ΗΠΑ.

Παρότι κυριαρχεί στο χώρο του “ελληνικού” γιαουρτιού, η Chobani αντιμετωπίζει μια όλο και πιο ανταγωνιστική αγορά. Το ελληνικό γιαούρτι κατέχει περισσότερο από το 50% της αγοράς γιαουρτιού, από το 1% που κατείχε όταν ο Ουλούκαγια ξεκίνησε την εταιρεία του. Η Chobani έχει αρχίσει να αναπτύσσει νέα προϊόντα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν περαιτέρω τη διαφοροποίηση από τους ανταγωνιστές της. Οι νέες προτάσεις περιλαμβάνουν ελληνικό γιαούρτι αναμεμειγμένο με βρώμη, ένα προϊόν για επιδόρπιο, και μια σειρά για παιδιά. «Η καινοτομία είναι μεγάλη,» λέει ο Ουλούκαγια.

Τα κεφάλαια από την TPG θα βοηθήσουν στη χρηματοδότηση των νέων προϊόντων της Chobani και στη διεθνή της ανάπτυξη σε αγορές όπως η Ασία και η Νότια Αμερική – η εταιρεία μόλις άρχισε να εξάγει στη Σιγκαπούρη, τη Μαλαισία, και τον Παναμά.

Διαβάστε περισσότερα: 

Μεγάλη Βρετανία: ΦΑΓΕ-Chobani, σημειώσατε 1

Θα φτιάξει -ή θα εξαγοράσει- εργοστάσιο στην Ελλάδα η Chobani;

Chobani: Μια εταιρεία φαινόμενο