Ο Τραμπ μιλά σε συνέντευξή του για τις υποθέσεις Μάναφορτ και Κόεν

Ο Τραμπ μιλά σε συνέντευξή του για τις υποθέσεις Μάναφορτ και Κόεν
epa06965204 US President Donald J. Trump speaks before handing the Medal of Honor to Valerie Nessel, widow of Air Force Tech Sgt. John Chapman, who was awarded the nation's highest military decoration for his actions in Afghanistan in 2002 in the East Room of the White House in Washington, DC, USA, 22 August 2018. Chapman, who was killed while attempting to rescue a Navy Seal, is the first member of the Air Force to be honored with the Medal of Honor since the Vietnam War. EPA/JIM LO SCALZO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Και αυτό ενώ οι αρχές της Νέας Υόρκης κλήτευσαν τον Κόεν να καταθέσει για την υπόθεση του Ιδρύματος Τραμπ.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να απονείμει χάρη στον πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του, τον Πολ Μάναφορτ, ο οποίος καταδικάστηκε την Τρίτη για τραπεζική και φορολογική απάτη, σύμφωνα με μια δημοσιογράφο του τηλεοπτικού δικτύου Fox News η οποία του πήρε συνέντευξη.

Η δημοσιογράφος Έινζλι Έρχαρτ δήλωσε ότι ο Τραμπ της είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που της παραχώρησε την Τετάρτη πως «θα εξέταζε» το ενδεχόμενο να δώσει χάρη στον Μάναφορτ. «Νομίζω ότι αισθάνεται άσχημα για τον Μάναφορτ. Ήταν φίλοι», είπε η Έρχαρτ στην τηλεοπτική εκπομπή «Χάνιτι» του Fox News το βράδυ της Τετάρτης.

Το τηλεοπτικό δίκτυο έχει ήδη μεταδώσει ορισμένα αποσπάσματα της συνέντευξης που πήρε η Έρχαρτ από τον Τραμπ, πριν τη μετάδοσή της ολόκληρης το πρωί της Πέμπτης. Στα αποσπάσματα δεν έχει συμπεριληφθεί κάποιο στιγμιότυπο στο οποίο ο ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας των ακινήτων να λέει ότι θα εξετάσει την απονομή χάριτος στον Μάναφορτ.

Ο λομπίστας καταδικάστηκε την Τρίτη για τραπεζική απάτη, φορολογική απάτη και διότι δεν αποκάλυψε στις αρχές ότι διέθετε υπεράκτιους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Σε ανάρτησή του στο Twitter την Τετάρτη, ο Τραμπ αποκάλεσε τον Μάναφορτ «γενναίο άνδρα» και πρόσθεσε «αισθάνομαι πολύ άσχημα για τον Πολ Μάναφορτ και την υπέροχη οικογένειά του».

Μία ένορκος απέτρεψε την ομόφωνη καταδίκη του Μάναφορτ και για τις 18 κατηγορίες

Το σώμα των ενόρκων στη δίκη του Πολ Μάναφορτ θα τον είχε κρίνει ένοχο και για τις 18 κατηγορίες εάν ένα από τα μέλη του δεν είχε δεύτερες σκέψεις και απορίες όσον αφορά τον κανόνα που ορίζει ότι όφειλε να είναι σίγουρη πέραν πάσης αμφιβολίας, ανέφερε άλλο μέλος του σώματος ενόρκων μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

«Υπήρχε μια ένορκος που επιφυλασσόταν», εξήγησε η Πόλα Ντάνκαν, επίσης μέλος του σώματος των ενόρκων στη δίκη του Μάναφορτ, η οποία ολοκληρώθηκε την Τρίτη με την καταδίκη του για 8 από τις 18 κατηγορίες που του είχαν απαγγελθεί, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Fox.

«Όλοι προσπαθήσαμε να την πείσουμε να κοιτάξει τα έγγραφα που είχαμε και το πού οδηγούσαν. Της τα παραθέταμε ξανά και ξανά, αλλά παρ’ όλα αυτά, έλεγε πως ακόμα αμφέβαλε», πρόσθεσε.

Ο Τραμπ επιμένει ότι δεν γνώριζε εκ των προτέρων ότι ο Κόεν θα πλήρωνε δύο γυναίκες για να εξασφαλίσει τη σιωπή τους

Ο Τραμπ διαβεβαίωσε σήμερα ότι πληροφορήθηκε κατόπιν εορτής ότι ο πρώην δικηγόρος του, ο Μάικλ Κόεν, είχε καταβάλει χρήματα σε δύο γυναίκες προκειμένου εκείνες να μην μιλήσουν δημοσίως για τις σχέσεις τους μαζί του, προσθέτοντας ότι τα χρήματα προέρχονταν από τον ίδιο και όχι από την προεκλογική εκστρατεία του.

«Το έμαθα μετέπειτα» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος μιλώντας στο Fox News, όταν ρωτήθηκε αν γνώριζε για τις πληρωμές αυτές. «Και δεν προέρχονταν (σ.σ. τα χρήματα) από τη χρηματοδότηση της εκστρατείας… Δεν προέρχονταν από την εκστρατεία. Προέρχονταν από εμένα», συνέχισε.

Ο Κόεν έχει δηλώσει ένοχος για οκτώ κατηγορίες φοροδιαφυγής, τραπεζικής απάτης και παραβίασης της νομοθεσίας περί χρηματοδότησης προεκλογικών εκστρατειών. Την Τρίτη είπε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο ότι του έδωσε εντολή «ένας υποψήφιος για ομοσπονδιακό αξίωμα» να καταβάλει τα ποσά αυτά για να επηρεάσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2016.

«Το πρώτο που ερώτημα, όταν το πληροφορήθηκα, ήταν “Μήπως προήλθαν από την εκστρατεία”, επειδή αυτό θα ήταν κάπως παρακινδυνευμένο», εξήγησε ο Τραμπ στη συνέντευξη που παραχώρησε στο κανάλι. «Και δεν προέρχονταν από την εκστρατεία και αυτό είναι σημαντικό», τόνισε.

«Δεν πρόκειται καν για παράβαση» της εκλογικής νομοθεσίας, υποστήριξε, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό που είχε προβάλει και νωρίτερα σήμερα, με μήνυμά του στο Twitter αν και τόσο ο Κόεν όσο και οι εισαγγελείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ήταν αδίκημα.

Ο Κόεν παραδέχτηκε ότι πλήρωσε την ηθοποιό αισθησιακών ταινιών Στόρμι Ντάνιελς και την πρώην playmate Κάρεν ΜακΝτούγκαλ.

Οι αρχές της Νέας Υόρκης κλήτευσαν τον Κόεν να καταθέσει για την υπόθεση του Ιδρύματος Τραμπ

Οι αρχές της Πολιτείας της Νέας Υόρκης κλήτευσαν δικαστικά τον Μάικλ Κόεν στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγουν γύρω από το φιλανθρωπικό Ίδρυμα Τραμπ, μετέδωσε το πρακτορείο Associated Press.

Η κλήτευση αυτή στάλθηκε από τη φορολογική υπηρεσία της Πολιτείας, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο, μετά τη δήλωση που έκανε ο δικηγόρος του Κόεν, Λάνι Ντέιβις, ότι ο πελάτης του έχει πληροφορίες σχετικές με το Ίδρυμα Τραμπ, το οποίο εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

Ο Τζέιμς Γκαζάλι, ένας εκπρόσωπος των φορολογικών αρχών, είπε ότι η υπηρεσία θα συνεργαστεί με την γενική εισαγγελέα της Νέας Υόρκης και την εισαγγελία του Μανχάταν.

Η γενική εισαγγελέας της Πολιτείας Μπάρμπαρα Άντεργουντ είχε ασκήσει αγωγή στον πρόεδρο Τραμπ, τρία από τα παιδιά του και το ίδρυμα αυτόν τον περασμένο Ιούνιο, με το σκεπτικό ότι παρανόμως χρησιμοποίησαν την μη κερδοσκοπική οργάνωση ως προσωπικό τους «καρνέ επιταγών» για το δικός τους όφελος, ακόμη και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016.

«Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε για πιθανές ή εν εξελίξει έρευνες» είπε η Έιμι Σπίταλνικ, μια εκπρόσωπος της εισαγγελίας.