Ο Τζεφ Μπέζος θέλει να σας πάει στη Σελήνη

Ο Τζεφ Μπέζος θέλει να σας πάει στη Σελήνη
Photo:
Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου αναζητά το επόμενο κεφάλαιο στην εξερεύνηση της σελήνης από την ανθρωπότητα.

του Brad Stone, Bloomberg

Λίγο λιγότερο από μισό αιώνα πριν, δύο αστροναύτες της NASA συνέλεξαν τα γεωλογικά τους δείγματα μετά από τρεις μέρες περιπλάνησης και επέστρεψαν στη Γη με το διαστημικό σκάφος Apollo 17. Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που ένας άνθρωπος περπάτησε στο φεγγάρι.

Τώρα, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon Τζεφ Μπέζος και η άλλη εταιρεία που ίδρυσε, Blue Origin, θέλουν να συγγράψουν το επόμενο κεφάλαιο στην εξερεύνηση της σελήνης από την ανθρωπότητα. Σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον, την περασμένη Πέμπτη, ο Μπέζος παρουσίασε το σκεπτικό της απόπειρας επιστροφής στη σελήνη και επέδειξε το διαστημικό σκάφος προσελήνωσης της εταιρείας. «Ήρθε η ώρα να πάμε πίσω στο φεγγάρι – αυτή τη φορά για να μείνουμε», είπε ο Τζεφ Μπέζος.

Επί σκηνής, ο Μπέζος τράβηξε την κουρτίνα πίσω του για να αποκαλύψει το σκάφος Blue Moon της Blue Origin. Το σκάφος διαθέτει μια μεγάλη εσωτερική σφαιρική δεξαμενή καυσίμου και τέσσερεις «πυλώνες» προσγείωσης. Τροφοδοτείται από υγρό υδρογόνο, ώστε να μπορεί να ανεφοδιάζεται με παγωμένο νερό στους πόλους της σελήνης. Οι κυψέλες καυσίμου υδρογόνου θα τροφοδοτούν το σκάφος κατά τη σεληνιακή νύχτα. «Πρόκειται για ένα απίστευτο όχημα», είπε ο Μπέζος, «και θα πάει στο φεγγάρι».

Ο Τζεφ Μπέζος παρουσίασε επίσης τον νέο κινητήρα BE-7, έναν υψηλής απόδοσης κινητήρα υγρού υδρογόνου / υγρού οξυγόνου, ο οποίος θα τροφοδοτεί το σκάφος κατά την 6λεπτη κάθοδο του. Αφού προσγειωθεί το Blue Moon, θα εξέρχεται ένα μικρό όχημα απ’ αυτό. Επίσης έδειξε φωτογραφία μιας έκδοσης του σκάφους που θα μπορεί να φιλοξενεί αστροναύτες και είπε πως ελπίζει ότι οι αποστολές θα αρχίσουν το 2024.

Η Blue Origin εργάζεται πάνω στο Blue Moon τουλάχιστον από το 2017. Τον περασμένο Οκτώβριο, η εταιρεία υπέγραψε σύμβαση με τη NASA για την ανάπτυξη διαστημικών σκαφών μεσαίου/μεγάλου μεγέθους με προορισμό την επιφάνεια της σελήνης. Με αντίτιμο 50.000 δολάρια που θα καταβληθούν από τη Blue, η NASA συμφώνησε να μοιραστεί με την εταιρεία τεχνικές αναλύσεις και πληροφορίες σχετικά με πιθανά σημεία προσελήνωσης.