Ο “βασιλιάς των ομολόγων” προειδοποιεί πως «μια bull market δεν είναι στον ορίζοντα»

Ο “βασιλιάς των ομολόγων” προειδοποιεί πως «μια bull market δεν είναι στον ορίζοντα»
Bill Gross, founder of investment company PIMCO, arrives for a court hearing in Santa Ana, California, December 7, 2020. Mark Towfiq and wife Carol Nakahara are suing neighbors Bill Gross and Amy Schwartz over complaints that they played loud music, including the theme to Gilligan's Island, in response to a dispute over an art installation on Gross' property, while Gross filed a cross-complaint against his neighbor. (Photo by Patrick T. Fallon / AFP) Photo: AFP
Ο Μπιλ Γκρος, πρώην επικεφαλής της Pimco, επισημαίνει ότι "το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ και η Fed δεν αφήνουν περιθώρια για πτώση των αποδόσεων των ομολόγων".

Ο «βασιλιάς των ομολόγων» προσγείωσε τις προσδοκίες των επενδυτών για ενδεχόμενο ράλι στην αγορά των ομολόγων, υποστηρίζοντας ότι οι αποδόσεις θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για «πολύ καιρό».

Αν και οι αποδόσεις μπορεί να έχουν πιάσει ταβάνι φέτος, «μια bull market δεν είναι στον ορίζοντα» έγραψε στο επενδυτικό του outlook ο Μπιλ Γκρος, πρώην επικεφαλής της Pimco.

H πρόβλεψη του Γκρος έρχεται σε σύγκρουση με την εκτίμηση ενός ολοένα αυξανόμενου αριθμού επενδυτών που αναμένουν ράλι στα ομόλογα εν μέσω προσδοκιών ότι η Fed μπορεί να βάλει τέλος στον κύκλο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου έχει υποχωρήσει στο 3,8% από το υψηλό έτους του 4,1% στο οποίο σκαρφάλωσε στις αρχές Ιουλίου, μετά από μια καλύτερη από την αναμενόμενη έκθεση για τον πληθωρισμό την περασμένη εβδομάδα.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο Γκρος επισημαίνει τρεις λόγους για τους οποίους οι επενδυτές θα έπρεπε να κρατήσουν επιφυλακτική στάση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η άνοδος του δημοσιονομικού ελλείμματος στις ΗΠΑ αυξάνει την πίεση από την πλευρά της προσφοράς στην αγορά ομολόγων σε μια εποχή στην οποία η Fed «ξεφορτώνεται» τους τίτλους που έχει συσσωρεύσει στον ισολογισμό της, ένας συνδυασμός ο οποίος πρόκειται να κρατήσει την απόδοση του 10ετούς τίτλου πάνω από το 3,5% «για πολύ, πολύ καιρό», υπογραμμίζει ο Γκρος.

Ακόμα και αν ο πληθωρισμός επιτρέψει στη Fed να μειώσει το κόστος δανεισμού στο 2,5% από το 5% που βρίσκεται σήμερα, η απόδοση του 10ετούς θα βρίσκεται στο 3,9%, σύμφωνα με τον Γκρος. Η παραμονή του πληθωρισμού υψηλότερα μπορεί να ωθήσει την απόδοση του 10ετούς πάνω από το 4% την επόμενη διετία, προβλέπει.

«Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει να κάνει περισσότερη δουλειά από τη Fed στη μάχη κατά του πληθωρισμού, ασκώντας ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου» προσθέτει.

«Στο τέλος, αλλά όχι ακόμα, καθώς η αγορά περιμένει μια μελλοντική χαλάρωση της πολιτικής της Fed, οι ομολογιούχοι θα βιώσουν μια διαρκή bear market, με αρνητικές επιπτώσεις και για τις μετοχές» καταλήγει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: