Ο χάκερ του Solana που πήρε 100 εκατ. δολάρια είναι κακός άνθρωπος. Είναι όμως εγκληματίας;

Ο χάκερ του Solana που πήρε 100 εκατ. δολάρια είναι κακός άνθρωπος. Είναι όμως εγκληματίας;
A person dressed as an internet hacker is seen with binary code displayed on a laptop screen in this illustration photo taken in Krakow, Poland on August 17, 2021. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες υποστηρίζουν ότι αυτό που έκανε ο Eisenberg ήταν παράνομο wash trading.

του Jeff John Roberts

Ο Avraham Eisenberg δεν είναι καλός άνθρωπος. Ο χρηματιστής κρυπτονομισμάτων και αυτοαποκαλούμενος θεωρητικός παιγνίων εκμεταλλεύτηκε μια αδυναμία σε μια αποκεντρωμένη αγορά Solana για πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια τον περασμένο Οκτώβριο και στη συνέχεια συμφώνησε να δώσει ένα μέρος από αυτά πίσω – εφόσον η υπηρεσία του επέτρεπε να κρατήσει 67 εκατομμύρια δολάρια ως ανταμοιβή για την εύρεση της αδυναμίας. Εν τω μεταξύ, ένα πρότζεκτ DAO με την ονομασία Fortress κατηγόρησε νωρίτερα τον Eisenberg, υπό την ιδιότητά του ως κύριου προγραμματιστή, ότι του απέσπασε 14 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Eisenberg λέει ότι δεν έκανε τίποτα κακό. Στον απόηχο της υπόθεσης του Solana, συνεχάρη τον εαυτό του στο Twitter, περιγράφοντας την απόφασή του να «λεηλατήσει» το έργο ως «μια εξαιρετικά κερδοφόρα εμπορική στρατηγική». Η αδιαφορία του για το κακό που προκάλεσε στους προγραμματιστές του έργου και στους αθώους συναλλασσόμενους δείχνει ότι ο Eisenberg είναι αδίστακτος και σκληρός. Με λίγα λόγια, είναι κακός.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι εγκληματίας. Ο νόμος κάνει διάκριση μεταξύ εγκλημάτων και κακών πράξεων – και δεν είναι όλες οι κακές πράξεις εγκλήματα. Είναι απολύτως νόμιμο, για παράδειγμα, να στήσετε κάποιον σε ραντεβού ή να μείνετε απαθής ενώ δίπλα σας πνίγεται ένα κουτάβι. Αυτά είναι φρικτά πράγματα, αλλά δεν είναι αντίθετα με το νόμο.

Ο Eisenberg φαίνεται να βλέπει τη συμπεριφορά του υπό το ίδιο πρίσμα. Για αυτόν, ο κόσμος του DeFi είναι η ψηφιακή έκδοση της ζούγκλας και, εφόσον οι άνθρωποι λειτουργούν εντός του αυτόνομου κώδικα υπολογιστή που διέπει αυτήν τη ζούγκλα, τότε όλα επιτρέπονται. Δεν είναι ο μόνος στο χώρο με αυτήν την οπτική. Δυστυχώς για τον Eisenberg, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν το βλέπει έτσι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης τον συνέλαβε στα τέλη Δεκεμβρίου, κατηγορώντας τον Eisenberg για απάτη εμπορευμάτων και χειραγώγηση της αγοράς, ενώ η Επιτροπή εμπορικών συμβάσεων μελλοντικής εκπλήρωσης εμπορευμάτων υπέβαλλε τις δικές της κατηγορίες λίγες μέρες αργότερα. Και την Παρασκευή, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς – της οποίας ο πρόεδρος άργησε και πάλι να αντιδράσει αλλά είναι πάντα πρόθυμος να προωθήσει τον εαυτό του – μήνυσε επίσης τον Eisenberg.

Οι διάφορες υπηρεσίες υποστηρίζουν ότι αυτό που έκανε ο Eisenberg ήταν παράνομο wash trading. Ο όρος περιγράφει τη συμμετοχή κάποιου και από τις δύο πλευρές μιας συναλλαγής, συνήθως για να ανεβάσει την τιμή και στη συνέχεια να εκμεταλλευτεί άλλους που βιάζονται να πάρουν ένα κομμάτι από αυτό που μοιάζει με μια «καυτή» αγορά συναλλαγών. Και αυτό ακριβώς έκανε ο Eisenberg – αλλά σε μια «γωνιά» της αγοράς κρυπτονομισμάτων της οποίας οι κανόνες είναι πολύ διαφορετικοί από τους χώρους διαπραγμάτευσης μετοχών ή χοιρινού κρέατος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Eisenberg δεν είναι ένοχος προς το παρόν. Αλλά αν καταδικαστεί, αυτό θα υπογραμμίσει ότι ανεξάρτητα από το πόσο το DeFi πιέζει τα όρια του εμπορίου και της διακυβέρνησης, το κράτος παραμένει η απόλυτη αρχή κρίσης της διαχωριστικής γραμμής μεταξύ κακών πράξεων και εγκλημάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Fortune.com