O Ζούκερμπεργκ κατηγορείται για λογοκρισία και καλείται να αναλάβει τις ευθύνες του

O Ζούκερμπεργκ κατηγορείται για λογοκρισία και καλείται να αναλάβει τις ευθύνες του
Photo:

Ο Νορβηγός εκδότης,«θύμα» λογοκρισίας ζητά από τον Ζούκερμπεργκ να μιλήσει ανοιχτά για το επιτρέπεται να δημοσιεύεται και τι όχι. 

Ο Νορβηγός εκδότης, ο οποίος είχε αποστείλει πρόσφατα ανοιχτή επιστολή στον ιδρυτή του Facebook, κατηγορώντας την υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης για λογοκρισία, προκάλεσε τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ να αντιμετωπίσει δημοσίως τις ευθύνες του, ως ένας από τους ισχυρότερους εκδότες στον κόσμο.

Ο Έσπεν Έγκιλ Χάνσεν, εκδότης της εφημερίδας «Aftenposten» συνέβαλε στο να επιτραπεί η δημοσίευση μιας ιστορικής φωτογραφίας του 1972, στην πλατφόρμα του Facebook, το οποίο την είχε απαγορεύσει. Η φωτογραφία απεικονίζει μικρά παιδιά, μεταξύ των οποίων και ένα γυμνό κοριτσάκι, να τρέχουν για να σωθούν από μία επίθεση με βόμβες ναπάλμ, κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ. Οι υπεύθυνοι της υπηρεσίας κοινωνικής δικτύωσης είχαν αποφασίσει την απαγόρευση της δημοσίευσης της φωτογραφίας, με τη δικαιολογία ότι περιείχε «γυμνό». 

Ο Χάνσεν είχε κατηγορήσει τον Ζούκερμπεργκ ότι απέφευγε να συμμετάσχει σε δημόσια συζήτηση επί του θέματος. Ο ίδιος χαρακτήρισε το Facebook ως «frenemy του λαού», εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο κυριαρχεί στο διαδίκτυο. Η λέξη «frenemy» είναι οξύμωρη, καθώς συνδυάζει τις λέξεις φίλος και εχθρός (friend – enemy) και υποδηλώνει τον εχθρό που μεταμορφώνεται σε φίλο.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα «The Guardian», ο Ζούκερμπεργκ αρνήθηκε να σχολιάσει επί του θέματος. Σε επιστολή που εστάλη στην εφημερίδα, ο Χάνσεν προτρέπει τον Ζούκερμπεργκ να σταματήσει να κρύβεται πίσω από τους αλγόριθμους της εταιρείας του και να συμμετάσχει προσωπικά σε αυτό το ζήτημα. Ο ίδιος αναφέρει ότι η παθητική, μέχρι τώρα, στάση του Ζούκερμπεργκ επί του θέματος, «πλήττει το θεσμό της δημοκρατίας» και ότι αυτή η αντιμετώπιση θα μπορούσε να αποβεί ιδιαίτερα επιβλαβής για το μέλλον του Facebook.

Στην επιστολή του, ο Χάνσεν εξηγεί πώς με την επιστολή που απέστειλε στον Ζούκερμπεργκ κατάφερε να επισημάνει τη λογοκρισία που ασκεί το Facebook και να αναδείξει το ρόλο της υπηρεσίας κοινωνικής δικτύωσης, ως τον πιο σημαντικό παγκοσμίως «διανομέα» ειδήσεων και περιεχομένου. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η εκστρατεία του ήταν «μόνο συμβολική» καθώς απέτυχε να εξαναγκάσει τον Ζούκερμπεργκ σε δημόσια συζήτηση σχετικά με τα θέματα που προέκυψαν.

«Ο Ζούκερμπεργκ είναι, εκ των πραγμάτων, ο πιο ισχυρός εκδότης στον πλανήτη», γράφει στην επιστολή του ο Χάνσεν. «Η επιρροή του είναι μεγαλύτερη από όλους τους Ρούπερτ Μέρντοχ του κόσμου… έχουμε φτάσει πλέον σε ένα σημείο όπου το Facebook, ελέγχοντας το περιεχόμενο που βλέπουν καθημερινά οι περίπου 1 εκατομμύριο χρήστες του, έχει συγκεντρώσει τόση πολλή συντακτική εξουσία, που ο Ζούκερμπεργκ θα πρέπει να αναγνωρίσει την ευθύνη του και να λάβει μέρος στη συζήτηση».

Διαβάστε επίσης: Μαρκ Ζούκερμπεργκ, συγνώμη, αλλά το Facebook είναι σίγουρα εταιρεία Media

Πηγή ΑΠΕ- ΜΠΕ