Όχι στα πρόσθετα μέτρα, λέει η κυβέρνηση στους θεσμούς πριν ακόμη επιστρέψει το ΔΝΤ

Όχι στα πρόσθετα μέτρα, λέει η κυβέρνηση στους θεσμούς πριν ακόμη επιστρέψει το ΔΝΤ
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλάει σε γεύμα παρατιθέμενο από τον ECONOMIST με θέμα "Ο Κόσμος το 2016" στη Βουλιαγμένη, την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Παραμένει η διαφωνία για τα πρόσθετα μέτρα μετά την πρώτη επαφή κυβέρνησης - εκπροσώπων του κουαρτέτου από την Ευρώπη.

«Η κυβέρνηση δεν έχει δεχθεί ακόμη τα πρόσθετα μέτρα». Με τη φράση αυτή υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου οικονομικών αποτύπωνε το κλίμα της πρώτης συνάντησης κυβέρνησης-ευρωπαϊκών θεσμών, χωρίς το ΔΝΤ

Με την άφιξη της Ντέλιας Βελκουλέσκου, την Τετάρτη θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για τα δημοσιονομικά, που θα αποτελέσουν για άλλη μια φορά το αγκάθι των συνομιλιών.

Οι θεσμοί δεν έχουν δώσει ακόμη την έγκρισή τους για το φορολογικό και το ασφαλιστικό, τα οποία κατέθεσε προς διαβούλευση η κυβέρνηση. Η φορολογία εισοδήματος αποτελεί το πιο σημαντικό πεδίο διαφωνίας, αφού, τόσο οι Ευρωπαίοι, όσο και το ΔΝΤ θεωρούν ότι το αφορολόγητο πρέπει να χαμηλώσει και η φορολογική κλίμακα να μην επιβαρύνει τόσο πολύ τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα. Ζητούν, δηλαδή, διεύρυνση της φορολογικής βάσης και όχι υπέρμετρη φορολόγηση μεσαίων και υψηλών εισοδημάτων, που εξαντλεί τη φοροδοτική ικανότητα.

Πάντως, η κυβέρνηση συνεχίζει να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών, αφού, αντί της κατάθεσης στη Βουλή, όπως είχε ανακοινώσει αρχικά, επέλεξε την δημόσια διαβούλευση. Μάλιστα, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, όταν ρωτήθηκε για το εάν έχει ληφθεί η έγκριση των θεσμών, παρέπεμπε στις δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου την περασμένη εβδομάδα, ότι μπορεί να γίνουν αλλαγές κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία.

Το κέντρο βάρους της συζήτησης μετατοπίζεται αυτή τη στιγμή από τα μέτρα 5,4 δισ. ευρώ, που ακόμη δεν έχουν κλείσει λόγω φορολογικού και ασφαλιστικού, στα μέτρα-ρεζέρβα, με την κυβέρνηση να αρνείται προς το παρόν να συμπεριλάβει στη συμφωνία πρόσθετα μέτρα 3 δισ. ευρώ, αναγνωρίζοντας την πολιτική δυσκολία που θα προκαλούσε μια τέτοια κίνηση.

Ωστόσο, οι δανειστές επιμένουν να συμπεριλάβουν τα μέτρα αυτά στη συμφωνία, με λεπτομερή περιγραφή, ακόμη κι αν δεν ψηφιστούν τώρα οι εφαρμοστικοί νόμοι.

«Η συζήτηση μόλις ξεκίνησε», έλεγαν πηγές των θεσμών, παραπέμποντας σε μια διαδικασία που θα διαρκέσει αρκετά και, σίγουρα, δεν θα κλείσει έως την Πέμπτη, ημέρα αναχώρησης των επικεφαλής και του Ευκλείδη Τσακαλώτου για το Eurogroup της Παρασκευής.