«Όχι του Γιούνκερ σε Τσίπρα για έκτακτη συνάντηση»

«Όχι του Γιούνκερ σε Τσίπρα για έκτακτη συνάντηση»

Ο πρόεδρος της Κομισιόν απέρριψε  το αίτημα Τσίπρα, επικαλούμενος το πρόγραμμά του και τον παρέπεμψε για μετά το Eurogroup - Tι απαντάει το Μέγαρο Μαξίμου.

Την άρνηση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για άμεση και έκτακτη συνάντηση εισέπραξε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με την «Sueddeutsche Zeitung».

Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα σε δημοσίευμα της, ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε άμεσα έκτακτη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με φόντο τις πιεστικές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, χωρίς όμως το αίτημά του να γίνεται αποδεκτό. Μάλιστα σύμφωνα με το δημοσίευμα, το αίτημα διατύπωσε ο Αλέξης Τσίπρας παίρνοντας τηλέφωνο τον Γιούνκερ την Πέμπτη.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν απέρριψε το αίτημα επικαλούμενος το πρόγραμμά του και συμφωνήθηκε Τσίπρας και Γιούνκερ να περιμένουν το Eurogroup της Δευτέρας και έπειτα να συζητήσουν ξανά για ενδεχόμενη συνάντηση.

Η γερμανική εφημερίδα χαρακτηρίζει «ασυνήθιστη έκκληση βοήθειας» το φερόμενο αίτημα για συνάντηση, γράφοντας πως η Αθήνα «παλεύει μέρα με τη μέρα να αποτρέψει τη χρεοκοπία».

Στο μεταξύ διχασμένη εμφανίζεται η γερμανική κοινή γνώμη σε ό,τι αφορά την επέκταση του πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, όπως αποτυπώνεται σε δημοσκόπηση η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης.

Το 49% των ερωτηθέντων θεωρεί σωστή την απόφαση για παράταση του προγράμματος στήριξης, ενώ το 47% εκφράζει την αντίθετη άποψη. Διαφορετική ωστόσο είναι η εικόνα σε ό,τι αφορά την εμπιστοσύνη των Γερμανών στη μεταρρυθμιστική διάθεση της κυβέρνησης. Το 25% θεωρεί ότι η Αθήνα θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, ενώ το 71% δηλώνει ότι δεν την εμπιστεύεται.

Tι απαντάει το Μέγαρο Μαξίμου
Δεν ζητήθηκε καμιά συνάντηση με τον κ. Γιούνκερ, πριν από το Eurogroup της Δευτέρας, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

«Με τον κ. Γιούνκερ ο πρωθυπουργός συνομιλεί τακτικά. Τελευταία τους επικοινωνία ήταν χθες, Πέμπτη, στη διάρκεια της οποίας συμφώνησαν να συναντηθούν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής. Στη συνάντησή τους, που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες, θα συζητήσουν τo πως η Ελλάδα θα αξιοποιήσει ευρωπαϊκά κονδύλια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την ανεργία» σημειώνουν οι ίδιες πηγές.