OHE: Ιστορική συνάντηση Κέρι – Ζαρίφ για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

OHE: Ιστορική συνάντηση Κέρι – Ζαρίφ για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να άρουν τις κυρώσεις του Ιράν έως ότου αποδείξει ότι δεν επιδιώκει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, συμμετείχε την Πέμπτη στις συνομιλίες της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία) σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, και κάθισε δίπλα στον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι.

Είναι η πρώτη φορά που ένας ανώτερος Αμερικανός διπλωμάτης συναντάται με έναν Ιρανό υπουργό Εξωτερικών –μετά από μια σύντομη συνάντηση τον Μάιο του 2007– η οποία συμπίπτει με τις προσπάθειες του νέου προέδρου του Ιράν, Χασάν Ροχανί, να εξομαλύνει τις σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης. Το Ιράν πρότεινε την πλήρη εφαρμογή μιας συμφωνίας εντός ενός έτους σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα, δήλωσε την Πέμπτη ανώτερος Αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμη: Μεγάλες προσδοκίες, μικρά προσεκτικά βήματα

Νωρίτερα ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είχε ανακοινώσει ότι οι ΗΠΑ δεν περιμένουν να υπάρξει κάποια σημαντική εξέλιξη, κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης, όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. «Δεν περιμένουμε κάποια σημαντική πρόοδο κατά την διάρκεια αυτής της πρώτης συνάντησης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, ωστόσο τόνισε ότι η συνάντηση αποτέλεσε «μια δοκιμασία για να διαπιστωθεί η σοβαρότητα των Ιρανών επί του θέματος».

Η Τεχεράνη καλείται να αποδείξει ότι είναι ειλικρινής στις υποσχέσεις της σχετικά με την εγκατάλειψη του προγράμματος των πυρηνικών της όπλων , πρόσθεσε ο Κάρνεϊ, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Πολύ καλό κλίμα στις συζητήσεις για τα πυρηνικά του Ιράν»
«Πολύ καλό» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Γούλιαμ Χέιγκ, το ύφος των συνομιλιών μεταξύ των έξι παγκόσμιων δυνάμεων και της Τεχεράνης, σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, δήλωσε την Πέμπτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σκοπεύουν να άρουν τις κυρώσεις του Ιράν έως ότου αποδείξει ότι δεν επιδιώκει να χρησιμοποιήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα για την ανάπτυξη όπλων. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «60 λεπτά» του τηλεοπτικού δικτύου CBS, ο Κέρι είπε ότι ένα συγκεκριμένο βήμα το οποίο θα μπορούσε να κάνει το Ιράν ώστε να αποδείξει πως οι προθέσεις του είναι ειλικρινείς, θα ήταν να επιτρέψει την πρόσβαση σε επιθεωρητές ΟΗΕ να εξετάσουν τις εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου στην περιοχή Φορντό.

Μπαράκ Ομπάμα: Προειδοποίηση σε Συρία, «άνοιγμα» στο Ιράν

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σκοπεύουν να άρουν τις κυρώσεις έως ότου υπάρξει μια επιβεβαιώσιμη, υπεύθυνη και διαφανής διαδικασία, βάσει της οποίας θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τους σκοπούς του Ιράν σχετικά με το (πυρηνικό του) πρόγραμμα», δήλωσε ο Κέρι.