Το τελεσίγραφο του Μασκ «αδειάζει» τα γραφεία του Twitter

Το τελεσίγραφο του Μασκ «αδειάζει» τα γραφεία του Twitter
France, 2022-11-16. illustration of Elon Musk, owner of Twitter. Illustration by Idriss Bigou-Gilles / Hans Lucas. France, 2022-11-16. illustration d Elon Musk, proprietaite de Twitter. Illustration d Idriss Bigou-Gilles / Hans Lucas. (Photo by Idriss Bigou-Gilles / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Photo: AFP
Το μέλλον του κοινωνικού δικτύου περιπλέκεται όλο και περισσότερο.

Ο Έλον Μασκ έδωσε στους υπαλλήλους του Twitter ένα τελεσίγραφο είτε να δεσμευτούν στο νέο «σκληροπυρηνικό» εργασιακό περιβάλλον της εταιρείας ή να φύγουν. Πολλοί περισσότεροι εργαζόμενοι από ό,τι περίμενε αρνήθηκαν να συμφωνήσουν, θέτοντας ενδεχομένως τις λειτουργίες του Twitter σε κίνδυνο, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Τόσοι πολλοί υπάλληλοι αποφάσισαν να αποχωρήσουν, ώστε δημιουργήθηκε σύγχυση σχετικά με το ποιοι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν ακόμα πρόσβαση στην εταιρείας. Το Twitter έκλεισε τα γραφεία του μέχρι τη Δευτέρα, σύμφωνα με ένα σημείωμα που είδε το Bloomberg. «Συνεχίστε να συμμορφώνεστε με την πολιτική της εταιρείας αποφεύγοντας να συζητάτε εμπιστευτικές πληροφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τον Τύπο ή αλλού», προστίθεται στο σημείωμα.

Ο Μασκ προσπάθησε, τις τελευταίες ώρες πριν από την προθεσμία του, να πείσει τον κόσμο να παραμείνει. Τα βασικά στελέχη συμμετείχαν σε συναντήσεις, καθώς πλησίαζε η προθεσμία της Πέμπτης το απόγευμα για να ακούσουν συζητήσεις για το μέλλον του κοινωνικού δικτύου, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Ο Μασκ, ο οποίος είχε δηλώσει νωρίτερα ότι ήταν αυστηρά κατά της απομακρυσμένης εργασίας, έστειλε επίσης ένα επακόλουθο email την Πέμπτη, μαλακώνοντας τον τόνο του.

«Το μόνο που απαιτείται είναι να αναλάβει ο διευθυντής σας την ευθύνη να διασφαλίσει ότι κάνετε μια εξαιρετική συνεισφορά», έγραψε, προσθέτοντας ότι το προσωπικό θα πρέπει να έχει αυτοπροσώπως συναντήσεις με τους συναδέλφους τους τουλάχιστον μία φορά το μήνα.

Δεν ήταν αρκετό. Τα εσωτερικά κανάλια επικοινωνίας του Twitter γεμίζουν με υπαλλήλους που χρησιμοποιούν ένα emoji χαιρετισμού, το οποίο έχει γίνει σύμβολο αποχώρησης από την εταιρεία. Το πρώην προσωπικό δημοσίευσε το χαιρετισμό δημόσια, μαζί με τα εσωτερικά του μηνύματα στο Slack.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μερικοί υπάλληλοι που αναχωρούσαν υπέθεσαν ότι έφευγαν τόσοι πολλοί, μαζί με τη γνώση τους για το πώς λειτουργεί το προϊόν, που το κοινωνικό δίκτυο μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα με την επιδιόρθωση προβλημάτων ή την ενημέρωση συστημάτων κατά τη διάρκεια της κανονικής λειτουργίας του, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Το μέλλον του Twitter περιπλέκεται επίσης από μια πιθανή αναθεώρηση εθνικής ασφάλειας της συμφωνίας του Μασκ από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, είπαν γνωστοί άνθρωποι νωρίτερα.

Ο Μασκ την Τετάρτη ζήτησε από τους υπαλλήλους να δηλώσουν επίσημα εάν ήταν πρόθυμοι να συνεχίσουν να εργάζονται στην εταιρεία – μια δέσμευση που θα περιλάμβανε «πολλές ώρες εργασίας σε υψηλή ένταση». Οι εργαζόμενοι είχαν προθεσμία μέχρι τις 5 μ.μ. η ώρα την Πέμπτη για να συμπληρώσουν μια φόρμα Google.

Η φόρμα περιελάμβανε μόνο μία πιθανή απάντηση: «Ναι». Όποιος απέτυχε να αποδεχτεί το έντυπο εντός της προθεσμίας ενημερώθηκε ότι θα απομακρυνθεί από την εταιρεία με τρεις μήνες απόλυση.

Το τελεσίγραφο του Μασκ ήρθε λιγότερο από δύο εβδομάδες αφότου απέλυσε το 50% του εργατικού δυναμικού του Twitter, ή περίπου 3.700 υπαλλήλους. Πολλοί εργαζόμενοι στο Twitter συμβουλεύτηκαν δικηγόρους αυτή την εβδομάδα για να αποφασίσουν τι να κάνουν. Το έντυπο δεν περιείχε σχεδόν καμία λεπτομέρεια σχετικά με τα πακέτα απόλυσης και δεν ήταν αμέσως σαφές εάν οι εργαζόμενοι θα λάμβαναν νομική προστασία που θα τους επέτρεπε να διατηρήσουν τα βραβεία μετοχών ή να διατηρήσουν την ασφαλιστική κάλυψη.

Ο Μασκ επανέφερε υπεύθυνους που είχαν αποχωρήσει, είτε ως μέρος των δικών του απολύσεων είτε λόγω παραίτησης, για να τους πείσει να παραμείνουν, είπε ένας από τους ανθρώπους. Ένας υπεύθυνος που επιστρέφει είναι η Ella Irwin, η οποία θα διαχειρίζεται υπαλλήλους στο Trust and Safety, σύμφωνα με ένα άτομο που είναι γνωρίζει το θέμα, το οποίο αρνήθηκε να κατονομαστεί.

Ο Μασκ αργότερα έστειλε ένα email παρακολούθησης για την απομακρυσμένη εργασία, σύμφωνα με ένα στιγμιότυπο οθόνης που προβλήθηκε από το Bloomberg. «Οποιοσδήποτε μάνατζερ ισχυρίζεται ψευδώς ότι κάποιος που του δίνει αναφορά κάνει εξαιρετική δουλειά ή ότι ένας συγκεκριμένος ρόλος είναι απαραίτητος, είτε απομακρυσμένος είτε όχι, θα απομακρυνθεί από την εταιρεία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή: fortune.com