Οι 4 ερωτήσεις που θέτουν οι μεγάλοι ηγέτες

Οι 4 ερωτήσεις που θέτουν οι μεγάλοι ηγέτες
Photo: pixabay.com
«Ως ηγέτης, πάντα θα έχεις προβλήματα που θα πρέπει να λύσεις. Και ο δρόμος μπορεί να μην είναι πάντα εύκολος...».

Η ηγεσία είναι πιο κρίσιμη από ποτέ, αλλά και πιο δύσκολο να βρεθεί. Αυτό προκύπτει από νέα έρευνα της εταιρείας συμβούλων Deloitte, η οποία αποκαλύπτει ότι λίγοι ηγέτες θεωρούνται έτοιμοι να ηγηθούν αποτελεσματικά σε αυτή την εποχή των μεγάλων επιχειρηματικών και κοινωνικών αλλαγών.

«Οι αληθινοί ηγέτες είναι αυτοί που ξέρουν πώς να εμπλέκουν τους άλλους και να διασφαλίζουν ότι είναι καλά μέλη της κοινωνίας των πολιτών», λέει η Angela Williams, διευθύνουσα σύμβουλος και πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης United Way Worldwide. Η οργάνωση υποστηρίζει 1.100 κοινότητες σε 37 χώρες σε μια σειρά αναγκών, από την πρόσβαση σε υγιεινά τρόφιμα και ασφαλές πόσιμο νερό μέχρι την εκπαίδευση νέων και ενηλίκων.

Η Williams σίγουρα ξέρει πώς να εμπλέκει και να κινητοποιεί ανθρώπους και πόρους. Υπήρξε δικηγόρος, ιερέας και υπηρέτησε στον αμερικανικό στρατό κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Καταιγίδα της Ερήμου».

Σε μια συζήτηση με τη Linda Lacina για το podcast Meet the Leader του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, μίλησε για την τέχνη του advocacy και μοιράστηκε μερικά από τα διδάγματα της.

Ξεκινώντας από νωρίς το advocacy

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Williams γεννήθηκε για το advocacy. Ο πατέρας της ήταν ιερέας και διευθυντής της Εθνικής Ένωσης Έγχρωμων στη Νότια Καρολίνα κατά τη διάρκεια του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα.

«Οι γονείς μου ήταν άνθρωποι που νοιάζονταν για τους γείτονες κατά τη διάρκεια της ακμής του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν οι μαύροι δεν μπορούσαν να ψηφίσουν. Δεν είχαμε πρόσβαση σε εστιατόρια, ξενοδοχεία ή άλλες επιχειρήσεις με τον ίδιο τρόπο που είχαν πρόσβαση οι λευκοί πολίτες», θυμάται η Williams.

«Αυτό που έκαναν οι γονείς μου ήταν να υποστηρίξουν αιτήματα: γιατί δεν μπορούμε να έρθουμε μαζί ως άνθρωποι και να ενσωματωθούμε; Βλέποντάς το αυτό, με ενθάρρυνε να γίνω η φωνή για τους υπο-εκπροσωπούμενους ανθρώπους, για τους ανθρώπους που μπορεί να έχουν μείνει πίσω. Όλοι έχουμε αυτή την υποχρέωση να δημιουργήσουμε μια θέση στο τραπέζι για να συμπεριληφθούν όλοι.

«Ένα από τα πράγματα που πιστεύω ότι είναι τόσο ζωτικής σημασίας για τους νέους είναι ο εθελοντισμός: η συμμετοχή στην κοινότητα και η συνειδητοποίηση ότι υπάρχουν άνθρωποι γύρω μας – οι γείτονές μας, οι φίλοι μας, οι συνάδελφοί μας, οι συμμαθητές μας – που μπορεί να έχουν ανάγκες», λέει η Williams.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακούστε πρώτα

Η Williams τονίζει ότι ο εθελοντισμός διδάσκει την ενσυναίσθηση, τον εντοπισμό κρίσιμων αναγκών στην κοινότητα και την επίλυση προβλημάτων. Βοηθά επίσης τους ανθρώπους να βελτιώσουν τις ηγετικές τους ικανότητες και να συσπειρώσουν άλλους στον σκοπό τους.

Το κλειδί για όλα αυτά είναι η ενεργή ακρόαση.

«Το να είσαι ο καλύτερος υποστηρικτής αιτημάτων ξεκινά με το να χρησιμοποιείς πρώτα τα δύο σου αυτιά πριν χρησιμοποιήσεις το ένα σου στόμα», εξηγεί η Williams. «Όταν κάθεσαι και ακούς κάποιον, επιτρέποντάς του να πει την ιστορία του, αυτό σε βοηθά να κατανοήσεις καλύτερα την κατάσταση και τη νοοτροπία του – και σε κάνει καλύτερο υποστηρικτή».

Η αρχή της ενσυναίσθησης επεκτείνεται στον τρόπο με τον οποίο η φιλανθρωπική της οργάνωση United Way Worldwide προσεγγίζει τις κοινότητες.

Οι ηγέτες θέτουν αυτές τις τέσσερις ερωτήσεις

«Ποτέ, μα ποτέ δεν εμφανιζόμαστε σε μια κοινότητα για να γίνουμε ο σωτήρας. Εμφανιζόμαστε ως συνεργάτες. Και ως εταίρος, ζητάμε από όσους ζουν στην κοινότητα να έχουν μια θέση στο τραπέζι», λέει η Williams για τη διαδικασία του οργανισμού, την οποία περιγράφει ως συνδημιουργία μιας λύσης με τις ενδιαφερόμενες κοινότητες.

«Για να σχηματιστεί μια εταιρική σχέση, πρέπει να υπάρχει αμοιβαία κατανόηση. Τι σας κινητοποιεί; Τι σας οδηγεί; Ποιες είναι οι αρχές που καθοδηγούν τον τρόπο με τον οποίο ενεργείτε και τον τρόπο με τον οποίο εμφανίζεστε; Και μετά ποιος είναι ο τελικός στόχος;».

Ερωτηθείσα για το κύριο χαρακτηριστικό που την κρατάει σε εγρήγορση ως ηγέτιδα, ακόμη και μπροστά στις αντιξοότητες, η Williams λέει ότι η διατήρηση μιας θετικής στάσης είναι ζωτικής σημασίας.

«Ως ηγέτης, πάντα θα έχεις προβλήματα που θα πρέπει να λύσεις. Και ο δρόμος μπορεί να μην είναι πάντα εύκολος. Αλλά το μόνο πράγμα που κρατάω πάντα είναι η χαρά. Και μου αρέσει να γελάω. Έτσι, αν μπορείς να συνεχίσεις να γελάς, μπορείς να συνεχίσεις να ηγείσαι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: weforum.org