Οι απεργίες της Ευρώπης θα μπορούσαν να προκαλέσουν περισσότερο χάος στις καλοκαιρινές πτήσεις

Οι απεργίες της Ευρώπης θα μπορούσαν να προκαλέσουν περισσότερο χάος στις καλοκαιρινές πτήσεις
A man walks through an empty terminal at the George Bush Intercontinental in Houston, Texas on June 10, 2020, during the coronavirus pandemic. (Photo by ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP) Photo: AFP
Οι ακυρώσεις πτήσεων και οι καθυστερήσεις άνω των τριών ωρών στην Ευρώπη αυξήθηκαν το 2022 και το 2019.

Οι απεργίες σε όλη την Ευρώπη οδήγησαν σε έξαρση τις ακυρώσεις πτήσεων και τις καθυστερήσεις και μείωσαν τις κρατήσεις σε πόλεις όπως το Παρίσι, σύμφωνα με στοιχεία ταξιδιωτικών εταιρειών, παρά τις προσπάθειες των αεροπορικών εταιρειών να αποφύγουν την επανάληψη των διαταραχών του περασμένου έτους.

Οι ακυρώσεις πτήσεων και οι καθυστερήσεις άνω των τριών ωρών στην Ευρώπη αυξήθηκαν το 2022 και το 2019, το Σαββατοκύριακο των διακοπών του Πάσχα από τις 5 έως τις 11 Απριλίου, κυρίως στη Γαλλία και τη Βρετανία, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας διαχείρισης αξιώσεων πτήσεων AirHelp.

«Η κατάσταση επιδεινώθηκε γρήγορα, καθώς η Γαλλία βυθιζόταν στην κρίση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης. Το αεροδρόμιο Charles de Gaulle επηρεάζεται αρνητικά, τόσο ως προορισμός όσο και ως κόμβος», δήλωσε ο Olivier Ponti, Αντιπρόεδρος του Insights στην εταιρεία ταξιδιωτικών δεδομένων ForwardKeys.

Στη Γαλλία, όπου το προσωπικό του ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας απεργούσε τις τελευταίες εβδομάδες, το 62% των πτήσεων ήταν στην ώρα τους, σε σύγκριση με 75% το 2022 και 76% το 2019 προτού η πανδημία ακινητοποιήσει τα διεθνή ταξίδια, έδειξαν τα στοιχεία της Airhelp που κοινοποιήθηκαν στο Reuters.

Περίπου 33.300 πτήσεις ακυρώθηκαν φέτος το Πάσχα, έναντι 7.800 πέρυσι, ενώ 9.000 πτήσεις καθυστέρησαν περισσότερο από τρεις ώρες, έναντι 6.800 πέρυσι.

Οι μεταφορές και οι προγραμματισμένες διαμονές μέσω του αεροδρομίου Charles de Gaulle στο Παρίσι μειώθηκαν κατά περίπου 75% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019 μέχρι τα μέσα Μαρτίου, σύμφωνα με την ForwardKeys.

Η εταιρεία αεροδρομίων του Παρισιού Aeroports de Paris (ADP.PA) εκτίμησε τη Δευτέρα ότι έχασε περίπου 470.000 επιβάτες μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου λόγω των απεργιών.

Στη Βρετανία, οι επιδρομές στα σύνορα προκάλεσαν επίσης αναστάτωση στα αεροδρόμια σε όλη τη χώρα, με τα αεροδρόμια του Λονδίνου να αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις, σύμφωνα με την AirHelp.

Περίπου το 73% των πτήσεων ήταν στην ώρα τους, σε σύγκριση με 76% το 2022 και 81% το 2019. Ακυρώθηκαν 33.700 πτήσεις, έναντι 26.600 πέρυσι, ενώ 10.800 πτήσεις, που αποτελούσαν το 1% του συνόλου των πτήσεων, καθυστέρησαν περισσότερες από τρεις ώρες, από 9.500 πέρυσι.

Ποια είναι τα δικαιώματα των επιβατών στην Ευρώπη

Οι συνεχιζόμενες διακοπές από την παρατεταμένη εργασιακή διαμάχη θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κλιμάκωση του κόστους για τις αεροπορικές εταιρείες που έχουν εργαστεί σκληρά για να μετριάσουν τα προβλήματα, οδηγώντας ορισμένους διευθύνοντες συμβούλους να καλέσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέμβει.

Οι φετινές διακοπές του Πάσχα θεωρήθηκαν ως μια σημαντική δοκιμασία για την ικανότητα του κλάδου να αντιμετωπίσει την εισροή ταξιδιωτών μετά την προσθήκη προσωπικού.

Ωστόσο, υπάρχει μια ιδιαίτερη ανησυχία ότι οι συνεχιζόμενες απεργίες μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση της τουριστικής κίνησης, η οποία επρόκειτο να ανακάμψει στα προ-πανδημικά επίπεδα αυτό το καλοκαίρι.

Τα εισιτήρια από την Ευρώπη προς το αεροδρόμιο Charles de Gaulle μειώθηκαν κατά 30% σε σύγκριση με το 2019 κατά την εβδομάδα της 16ης Μαρτίου, ανέφερε η ForwardKeys, αν και μειώθηκαν μόνο κατά 8% από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Και οι απεργίες φαίνεται ότι θα συνεχιστούν. Ο Πρόεδρος Μακρόν υπέγραψε το Σάββατο σε νόμο ένα βαθιά αντιδημοφιλές νομοσχέδιο για την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης, εξοργίζοντας τα συνδικάτα που ζήτησαν να συνεχιστούν οι μήνες μαζικών διαδηλώσεων, που ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.

Στη Γερμανία, το αεροδρόμιο του Αμβούργου ακύρωσε όλες τις αναχωρήσεις την Πέμπτη και την Παρασκευή λόγω της απεργίας των εργαζομένων στον έλεγχο ασφαλείας που κάλεσε το συνδικάτο Verdi.

Η αρχή εναέριας κυκλοφορίας Eurocontrol προειδοποίησε προηγουμένως ότι οι καθυστερήσεις θα μπορούσαν να συνεχιστούν στο βόρειο ημισφαίριο το καλοκαίρι, ειδικά εάν συνεχιστούν οι απεργίες.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ryanair (RYA.I) Michael O’Leary δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι ήταν «σκάνδαλο» το γεγονός ότι οι γαλλικές επιδρομές εμπόδισαν πολλές πτήσεις πάνω από τον εναέριο χώρο της Γαλλίας, διακόπτοντας τις υπηρεσίες μεταξύ διαφορετικών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της πολυσύχναστης τουριστικής αγοράς μεταξύ Βρετανίας και Ισπανίας.

Σύμφωνα με τους κανόνες για τα δικαιώματα των επιβατών στην Ευρώπη, οι πελάτες αεροπορικών εταιρειών που αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις πολλών ωρών δικαιούνται αποζημίωση, κάτι που εδώ και πολύ καιρό είναι ένα επώδυνο σημείο για τις αεροπορικές εταιρείες που παλεύουν με πολύ μικρά περιθώρια κέρδους.

Οι αεροπορικές εταιρείες λένε ότι τα αεροδρόμια και άλλοι ενδιαφερόμενοι πρέπει επίσης να καταβάλουν αποζημίωση στους καταναλωτές, ώστε το βάρος να μην τους βαρύνει εξ ολοκλήρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: