Οι απολυμένοι έχουν ένα μήνυμα για τον Mark Zuckerberg και τον Marc Benioff: Δεν θα επιστρέψουμε ποτέ

Οι απολυμένοι έχουν ένα μήνυμα για τον Mark Zuckerberg και τον Marc Benioff: Δεν θα επιστρέψουμε ποτέ
epa07944423 Chairman and CEO of Facebook Mark Zuckerberg testifies before the US House Financial Services Committee hearing on 'An Examination of Facebook and Its Impact on the Financial Services and Housing Sectors', on Capitol Hill in Washington, DC, USA, 23 October 2019. Zuckerberg faces questions from lawmakers concerned over issues with the cryptocurrecy Libra, financial data and potential misinformation on Facebook surrounding the 2020 US presidential election. EPA/MICHAEL REYNOLDS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι εταιρείες αναζητούν ταλέντα και ορισμένες από αυτές αναζητούν τους ίδιους τους εργαζόμενους που μόλις έκοψαν...

Για ορισμένους εργαζομένους, δεν έχει σημασία πόσο ζοφερή είναι η οικονομία, πόσο θλιβερή είναι η αγορά εργασίας ή πόσο άχαρη είναι η τρέχουσα εργασία τους. Αν απολύθηκαν -ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας- πολλοί εργαζόμενοι δεν ονειρεύονται ποτέ να επιστρέψουν στο μέρος από το οποίο τους έδιωξαν.

Οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν απολύσει σχεδόν 245.000 εργαζομένους μόνο φέτος, σύμφωνα με το Layoffs.fyi, και τα βαριά ονόματα της Silicon Valley, όπως η Meta και η Salesforce, ηγήθηκαν της προσπάθειας, καθώς η καθεμία από αυτές περιέκοψε χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Αλλά οι εργαζόμενοι δεν φαίνεται να παρέμειναν στην πλευρά των χαμένων για πολύ. Τώρα, καθώς η αγορά εργασίας μετατοπίζεται και πάλι, οι εταιρείες αναζητούν ταλέντα, και ορισμένες από αυτές αναζητούν τους ίδιους τους εργαζόμενους που μόλις έκοψαν. Το πραγματικό ερώτημα είναι τι θα συμβεί όταν αυτοί οι εργαζόμενοι αποφασίσουν ότι δεν θέλουν να επιστρέψουν…

Περισσότεροι από τους μισούς (58%) από τους 6.000 επαγγελματίες που απάντησαν σε πρόσφατη δημοσκόπηση της Glassdoor δήλωσαν ότι δεν θα επέστρεφαν ποτέ σε μια εταιρεία που τους απέλυσε. Ειδικά στον τομέα της τεχνολογίας, μόλις το 46% των εργαζομένων δήλωσε ότι θα ξαναγύριζε. Οι άνδρες ήταν ελαφρώς πιο πιθανό να σκεφτούν το ενδεχόμενο να επιστρέψουν απ’ ό,τι οι γυναίκες, ενώ οι μεγαλύτεροι σε ηλικία εργαζόμενοι ήταν πιο ανοιχτόμυαλοι από τους νεότερους.

«Καθώς η αγορά εργασίας έχει μαλακώσει τον τελευταίο χρόνο, κάποιες δεύτερες σκέψεις είναι αναπόφευκτες», λέει στο Fortune ο Aaron Terrazas, επικεφαλής οικονομολόγος της Glassdoor. Μερικοί τομείς έχουν αρχίσει να αυξάνουν «προσεκτικά» τις προσλήψεις καθώς υποχωρούν οι φόβοι τους για ύφεση, αλλά «η εταιρική φήμη ρίχνει μια μεγάλη σκιά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κληρονομιά των απολύσεων -και ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιήθηκαν- θα μπορούσε «να επιστρέψει για να στοιχειώσει τις εταιρείες όταν το εκκρεμές της αγοράς εργασίας αναπόφευκτα επανακάμψει», προσθέτει ο Terrazas. «Οι πρώην εργαζόμενοι μπορεί να είναι οι πιο πιστοί υποστηρικτές μιας εταιρείας, ή μπορεί να είναι οι πιο σφοδροί επικριτές». Το αποτέλεσμα εξαρτάται από τη φύση της εταιρείας.

Η Salesforce απέλυσε περίπου το 10% του εργατικού δυναμικού της νωρίτερα φέτος, αλλά τώρα ο διευθύνων σύμβουλος Marc Benioff ενθαρρύνει τους ανθρώπους αυτούς να υποβάλουν αίτηση για την κάλυψη των 3.000 και πλέον ανοιχτών θέσεων εργασίας. «Η δουλειά μας είναι να αναπτύξουμε την εταιρεία και να συνεχίσουμε να επιτυγχάνουμε μεγάλα περιθώρια κέρδους», δήλωσε ο Benioff τον Σεπτέμβριο. «Γνωρίζουμε ότι πρέπει να προσλάβουμε χιλιάδες ανθρώπους». Ο ίδιος ελπίζει ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών των ανθρώπων θα είναι πρώην εργαζόμενοι της εταιρείας. Και παραδέχτηκε ότι προσπαθεί να προσελκύσει εργαζόμενους πίσω με μια «εκδήλωση για ανθρώπους που εργάζονταν παλιά στην εταιρεία και απασχολούνται τώρα σε άλλες εταιρείες για να τους πει – ‘είναι εντάξει, ελάτε πίσω’».

Όσον αφορά στη Meta, μετά την απόλυση περίπου του ενός τετάρτου του εργατικού δυναμικού της, οι θέσεις εργασίας είναι και πάλι ανοιχτές και η εταιρεία έχει στήσει ακόμη και ένα ειδικό portal για τους πρώην εργαζομένους που θέλουν να επανέλθουν.

Η αποχώρηση από μια θέση εργασίας είναι δύσκολη, ιδίως όταν πρόκειται για απόφαση του εργαζομένου. Το ογδόντα τοις εκατό των εργαζομένων που εγκατέλειψαν τη δουλειά τους κατά τη διάρκεια της λεγόμενης Μεγάλης Παραίτησης μετάνιωσαν. Αυτό θα έκανε την επιστροφή, γι’ αυτούς, λίγο λιγότερο συγκρουσιακή. Αλλά για τους εργαζομένους που δεν είχαν λόγο στην απόλυσή τους, είναι αναμφίβολα μια δύσκολη απόφαση, με ελάχιστο προηγούμενο.

Ένας υπάλληλος της Microsoft δήλωσε στο Blind, ένα ανώνυμο φόρουμ εργαζομένων, ότι έχει δει «πολλούς μηχανικούς», ιδίως εκείνους που απολύθηκαν κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, να επανέρχονται μετά από περίπου ένα χρόνο. Κάποιοι πέρασαν εκ νέου από συνέντευξη, αλλά ήταν μια «απλή τυπική διαδικασία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com