Οι απολύσεις επιστρέφουν στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων και αυτό δεν είναι εντελώς κακό

Οι απολύσεις επιστρέφουν στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων και αυτό δεν είναι εντελώς κακό
Photo: pixabay.com
Πάρα πολλές εταιρείες «ξελογιάστηκαν» από τα υψηλά επίπεδα της ανοδικής πορείας του 2021, ξοδεύοντας απερίσκεπτα.

του Jeff John Roberts

Όταν οι αγορές κρυπτονομισμάτων «γονάτισαν» αυτή την άνοιξη μετά την κατάρρευση του stablecoin Terra, ακολούθησαν απολύσεις αμέσως μετά, καθώς εταιρείες όπως η Coinbase και η OpenSea μείωσαν το εργατικό δυναμικό τους κατά 20% ή περισσότερο. Μέχρι το φθινόπωρο, φαινόταν ότι τα χειρότερα είχαν περάσει, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες η «αιμορραγία» άρχισε εκ νέου.

Την Τρίτη, το ανταλλακτήριο παραγώγων BitMex απόλυσε το 30% του προσωπικού του, ενώ προέκυψαν νέα ότι η Galaxy διερευνά περικοπές 20% και ο όμιλος DCG θα συρρικνωθεί κατά 10%. Αυτό έρχεται δύο εβδομάδες αφότου αποκαλύφθηκε ότι οι περικοπές στην Crypto.com – που παρήγαγε τη διαβόητη διαφήμιση του Matt Damon στο Super Bowl – ήταν μεγαλύτερες από ό,τι είχε αναφέρει η εταιρεία – περίπου 2.000 άτομα, το 30% έως το 40% του εργατικού δυναμικού της.

Αυτό δεν είναι ευχάριστο, ακόμη και για εκείνους που περιφρονούν τον κλάδο των κρυπτονομισμάτων. Οι περισσότεροι από αυτούς που χάνουν τη δουλειά τους δεν είναι οι «πλούσιοι και αντιπαθητικοί» που δίνουν κακό όνομα στον κλάδο, αλλά αντ’ αυτού είναι καθημερινοί άνθρωποι που εργάζονταν σε πωλήσεις, μάρκετινγκ και υποστήριξη πελατών. Η απόλυση μπορεί να είναι όχι μόνο ένα οικονομικό πλήγμα αλλά και μια συντριπτική προσωπική εμπειρία, ειδικά σε μια εποχή που η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση.

Αλλά για τον ευρύτερο κλάδο των κρυπτονομισμάτων, είναι δύσκολο να μην σκεφτεί κανείς ότι κάποιο καλό θα προέλθει από αυτές τις απολύσεις. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πάρα πολλές εταιρείες «ξελογιάστηκαν» από τα υψηλά επίπεδα της ανοδικής πορείας του 2021, ξοδεύοντας απερίσκεπτα και αποτυγχάνοντας να βελτιώσουν τα προϊόντα τους και τις εμπειρίες των πελατών τους. Αντί να κάνουν τα κρυπτονομίσματα πιο προσιτά στους απλούς καταναλωτές, έσκασαν εκατομμύρια σε τηλεοπτικές διαφημίσεις και ονοματοδοσίες αθλητικών σταδίων. Αναρωτιέται κανείς πώς νιώθει ο διευθύνων σύμβουλος της Crypto.com αυτή τη στιγμή για την απόφασή του να χάσει 700 εκατομμύρια δολάρια για τη μετονομασία του Staples Center στο Λος Άντζελες.

Εντωμεταξύ, ορισμένες από τις απολύσεις υπογραμμίζουν πώς οι πρωτοπόροι του κλάδου καθίστανται ξεπερασμένοι, καθώς επισκιάζονται από νεότερους τιτάνες όπως η FTX και η Binance. Στην περίπτωση της Bitmex, το ανταλλακτήριο ήταν κάποτε ο μεγαλύτερος παίκτης στην αγορά παραγώγων, αλλά τώρα κατέχει μερίδιο αγοράς μόνο 2%. Είναι δύσκολο να σκεφτούμε πώς η εταιρεία θα ανακτήσει αυτό το χαμένο έδαφος ή πώς άλλα …ξεθωριασμένα αστέρια από τις αρχικές μέρες του κλάδου, όπως η Blockchain.com ή η Gemini, μπορούν να επιστρέψουν. Τελικά, τα διδάγματα του χειμώνα των κρυπτονομισμάτων είναι σκληρά αλλά απαραίτητα και δείχνουν πώς ο κλάδος υπόκειται στις ίδιες δυνάμεις δημιουργικής καταστροφής όπως οπουδήποτε αλλού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή: fortune.com