Οι διεθνείς αντιδράσεις για την εκλογική νίκη Πούτιν στη Ρωσία

Οι διεθνείς αντιδράσεις για την εκλογική νίκη Πούτιν στη Ρωσία
epa11227147 Russian President and presidential candidate Vladimir Putin meets with the media at his campaign headquarters in Moscow, Russia, 18 March 2024. Based on the results of processing more than 70 percent of the protocols, Vladimir Putin is the leader in the presidential elections of the Russian Federation with 87.16 percent of the votes, according to the CEC data. EPA/NATALIA KOLESNIKOVA / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Συγχαρητήρια από τους συμμάχους του και βολές από τη Δύση για τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

Η Κίνα συνεχάρη σήμερα τον Βλαντίμιρ Πούτιν μετά τη χθεσινή νίκη του στις προεδρικές εκλογές στη Ρωσία, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών «θα συνεχίσουν να προοδεύουν» τα επόμενα χρόνια.

«Η Κίνα εκφράζει τα συγχαρητήριά της», δήλωσε στον Τύπο ο Λιν Τζιάν, εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι, υπό τη στρατηγική ηγεσία του προέδρου Σι Τζινπίνγκ και του προέδρου Πούτιν, οι σχέσεις μεταξύ της Κίνας και της Ρωσίας θα συνεχίσουν να προοδεύουν».

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι η επανεκλογή του Ρώσου ομολόγου Βλαντίμιρ Πούτιν κατέδειξε ότι έχει την «πλήρη στήριξη» του λαού του.

«Αυτά τα τελευταία χρόνια, ο ρωσικός λαός ενώθηκε για να ξεπεράσει τις προκλήσεις…η επανεκλογή σας αποδεικνύει την πλήρη στήριξη των Ρώσων στο πρόσωπό σας», ανέφερε το μήνυμα του Σι Τζινπίνγκ όπως μεταδόθηκε από την κρατική κινεζική τηλεόραση.

Για “ψευδοεκλογές” κάνει λόγο το γερμανικό ΥΠΕΞ

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ δεν σκοπεύει να συγχαρεί τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για την επανεκλογή του, έκανε γνωστό η εκπρόσωπός του, ενώ το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του αναφέρεται σε «ψευδοεκλογές», το αποτέλεσμα των οποίων δεν εκπλήσσει κανέναν.

«Σήμερα σκέφτομαι τους ανθρώπους στην Ρωσία που αγωνίζονται για την ελευθερία και την δημοκρατία και ζουν σε συνεχή κίνδυνο υπό το καθεστώς του Πούτιν. Δεν ξεχνάμε αυτούς τους γενναίους ανθρώπους», ανέφερε ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ μέσω Χ, ενώ η εκπρόσωπός του, Κέρστιν Γκάμελιν, δήλωσε στην εφημερίδα Tagesspiegel ότι «δεν θα υπάρξει επιστολή (σ.σ. συγχαρητηρίων) προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν και έκανε λόγο για «λεγόμενες προεδρικές εκλογές» στην Ρωσία.

Από το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνεται μέσω X: «Οι ψευδοεκλογές στην Ρωσία δεν είναι ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες, το αποτέλεσμα δεν εκπλήσσει κανέναν. Ο Πούτιν κυβερνά αυταρχικά, βασίζεται στην λογοκρισία, την καταστολή και τη βία. Οι “εκλογές” στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας είναι άκυρες και μια ακόμη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν συγχαίρει τον Βλαντίμιρ Πούτιν για την επανεκλογή του

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν απέστειλε σήμερα μήνυμα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, συγχαίροντάς τον για την επανεκλογή του, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της χώρας KCNA.

Τον Πούτιν συνεχάρησαν επίσης οι ηγέτες της Βενεζουέλας, της Νικαράγουας, της Κούβας και της Βολιβίας.

Οι ρωσικές εκλογές στερούνται νομιμότητας, λέει ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών

Η εκλογική νίκη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στερείται νομιμότητας καθώς οι πολίτες δεν είχαν την ελευθερία να επιλέξουν, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις.

«Σε αυτό το περιβάλλον της μη ελευθερίας, σίγουρα δεν μπορούν να υπάρξουν εκλογές», δήλωσε ο Λαντσμπέργκις πριν από συνάντηση Ευρωπαίων υπουργών στις Βρυξέλλες.

Γαλλία: Οι ρωσικές εκλογές διενεργήθηκαν σε ένα πλαίσιο καταπίεσης της κοινωνίας των πολιτών

Η επανεκλογή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν έλαβε χώρα σε ένα πλαίσιο καταπίεσης στην κοινωνία των πολιτών και οι συνθήκες για ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές δεν έγιναν σεβαστές, ανέφερε σε ανακοίνωση το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Το υπουργείο χαιρέτισε επίσης το θάρρος «πολλών Ρώσων πολιτών που ειρηνικά διαμαρτυρήθηκαν κατά της επίθεσης σε βάρος των θεμελιωδών πολιτικών τους δικαιωμάτων».

Η Τεχεράνη χαιρετίζει την “ισχυρή νίκη” του Πούτιν στις ρωσικές προεδρικές εκλογές

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί συνεχάρη σήμερα τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για την «ισχυρή νίκη» του στις προεδρικές εκλογές

«Ο πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν συνεχάρη ειλικρινώς τον Βλαντίμιρ Πούτιν για την ισχυρή νίκη του και την επανεκλογή του στην προεδρία της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna.

Οι ρωσικές εκλογές βασίστηκαν στην καταπίεση και τον εκφοβισμό, δηλώνει ο Ζοζέπ Μπορέλ

Οι εκλογές στη Ρωσία δεν ήταν ελεύθερες και δίκαιες και βασίστηκαν στην καταπίεση και τον εκφοβισμό, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ θα εκδώσουν αργότερα σήμερα κοινή δήλωση για τις εκλογές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: