Οι ελληνικές επιχειρήσεις διστάζουν να υιοθετήσουν την Τεχνητή Νοημοσύνη;

Οι ελληνικές επιχειρήσεις διστάζουν να υιοθετήσουν την Τεχνητή Νοημοσύνη;
Photo: pixabay.com
Μόλις το 4% των εταιρειών στη χώρα ενσωματώνει AI, σύμφωνα με την Eurostat.

Μόλις το 4% των ελληνικών επιχειρήσεων με τουλάχιστον 10 εργαζόμενους χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, που αποκαλύπτουν ότι η χρήση της AI παραμένει αρκετά χαμηλή σε όλη την Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, τα υψηλότερα ποσοστά επιχειρήσεων που χρησιμοποίησαν τεχνητή νοημοσύνη το προηγούμενο έτος καταγράφηκαν στη Δανία (15,2%), στη Φινλανδία (15,1%) και στο Λουξεμβούργο (14,1%). Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώθηκαν στη Ρουμανία (1,5%), τη Βουλγαρία (3,6%), την Πολωνία και την Ουγγαρία (3,7%).

Στην Ευρωζώνη, λιγότερο από μία στις δέκα επιχειρήσεις (8,8%) με περισσότερους από δέκα υπαλλήλους χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη το 2023 στις καθημερινές της λειτουργίες, ενώ σε ολόκληρη την Ε.Ε. ο μέσος όρος είναι ακόμη χαμηλότερος στο 8%.

Στην Ελλάδα, ο ρυθμός υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης είναι χαμηλός, αν και σημειώνει αύξηση. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat, μόλις το 2,6% των επιχειρήσεων χρησιμοποιούσε τέτοια εργαλεία το 2021, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρωζώνη ήταν 8,4%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι είδους εργαλεία χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις;

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιούν κυρίως εργαλεία για την αυτοματοποίηση διάφορων λειτουργιών ή ως βοήθεια στη λήψη αποφάσεων (στο 3% των επιχειρήσεων της Ε.Ε.). Λιγότερες εταιρείες (2,9%) αξιοποιούν τεχνολογίες για ανάλυση γραπτού λόγου (text mining) και machine learning (2,6%).

Επίσης, ορισμένες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για αναγνώριση ομιλίας (speech recognition, 2,5%), αναγνώριση αντικειμένων ή ατόμων από εικόνες (image recognition, image processing, 2,2%), παραγωγή γραπτού ή προφορικού λόγου (2,1%) ή για αυτόνομα ρομπότ, οχήματα και drones (0,9%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: