Οι ελπίδες ανάκαμψης του τεχνολογικού κλάδου δέχθηκαν τεράστιο πλήγμα την περασμένη εβδομάδα

Οι ελπίδες ανάκαμψης του τεχνολογικού κλάδου δέχθηκαν τεράστιο πλήγμα την περασμένη εβδομάδα
Η Wall Street για άλλη μια φορά κλείνει τις …καταπακτές μετά από μια σειρά ανησυχητικών εκθέσεων κερδών από τέσσερις μεγάλους τεχνολογικούς τιτάνες την περασμένη εβδομάδα - αποτελέσματα που διέλυσαν τις ισχνές ελπίδες για ανάκαμψη σε ολόκληρο τον κλάδο.

Του Jacob Carpenter

Η εντολή για να σπεύσουν στα …καταφύγια παραμένει επισήμως σε ισχύ για τους επενδυτές τεχνολογίας.

Η Wall Street για άλλη μια φορά κλείνει τις …καταπακτές μετά από μια σειρά ανησυχητικών εκθέσεων κερδών από τέσσερις μεγάλους τεχνολογικούς τιτάνες την περασμένη εβδομάδα – αποτελέσματα που διέλυσαν τις ισχνές ελπίδες για ανάκαμψη σε ολόκληρο τον κλάδο.

Η Alphabet, η Microsoft, η Spotify και ο νοτιοκορεατικός γίγαντας ημιαγωγών SK Hynix δεν ικανοποίησαν στο τελευταίο τρίμηνο. Η τετράδα ανέφερε έναν συνδυασμό αργά αυξανόμενων εσόδων, μειωμένων κερδών, μη ισορροπημένων εξόδων, μη φιλικών συναλλαγματικών ισοτιμιών και προειδοποιήσεων για συνεχή «πόνο» στο τέταρτο τρίμηνο.

Μια σύντομη επισκόπηση:

– Η μητρική εταιρεία Alphabet της Google απέτυχε να ξεπεράσει τις προβλέψεις των αναλυτών για τα κέρδη και τα έσοδα, με την ανάπτυξη σε επίπεδο εταιρείας να υποχωρεί στο χαμηλότερο σημείο από το 2013 (εξαιρουμένου ενός πρώιμου πανδημικού τριμήνου). Τα διαφημιστικά έσοδα της Alphabet, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από το Google Search και το YouTube, αυξήθηκαν μόλις 3% σε ετήσια βάση, καθώς οι εταιρείες περιόρισαν τους προϋπολογισμούς μάρκετινγκ. Οι μετοχές της Alphabet έπεσαν κατά 8% στις μεσημεριανές συναλλαγές της περασμένης Τετάρτης.

– Η Microsoft ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών για το πρώτο οικονομικό τρίμηνο, αλλά οι αξιωματούχοι της εταιρείας προσέφεραν απογοητευτικές προβλέψεις για το τρέχον τρίμηνο, οι οποίες έστειλαν τις μετοχές σε πτώση 6% στη μεσημεριανή διαπραγμάτευση της περασμένης Τετάρτης. Τα στελέχη προειδοποίησαν ότι οι υποτονικές πωλήσεις προσωπικών υπολογιστών θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό τις πωλήσεις του λειτουργικού συστήματος Windows, ενώ η ανάπτυξη στο τμήμα cloud computing πιθανότατα θα επιβραδυνθεί.

– Η Spotify ξεπέρασε τις προβλέψεις για τα έσοδα, αλλά κατέγραψε λειτουργικές ζημίες ύψους 227 εκατ. δολαρίων, πολύ πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών για περίπου 168 εκατ. δολάρια, καθώς το κόστος επέκτασης διογκώθηκε στη σουηδική εταιρεία ήχου. Ο διευθύνων σύμβουλος Daniel Ek απάντησε εν μέρει λέγοντας στη Wall Street Journal ότι οι συνδρομητές στις ΗΠΑ, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τέταρτο της συνδρομητικής βάσης της εταιρείας, θα μπορούσαν να περιμένουν αύξηση των τιμών το επόμενο έτος. Οι μετοχές της Spotify σημείωσαν πτώση 12% στις μεσημεριανές συναλλαγές της Τετάρτης.

– Η SK Hynix, ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ μνήμης στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να μειώσει στο μισό τις κεφαλαιακές επενδύσεις του 2023, αφού τα κέρδη του τρίτου τριμήνου σημείωσαν πτώση 60% σε ετήσια βάση. Σε μια κλήση για τα κέρδη, ο επικεφαλής μάρκετινγκ της SK Hynix χαρακτήρισε τη συνεχιζόμενη ύφεση στη ζήτηση ημιαγωγών «πολύ σοβαρή» και «πρωτοφανή».

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι τέσσερις εταιρείες παραπονέθηκαν για ζητήματα που εξαπλώνονται σε διάφορους υποτομείς του κλάδου, γεγονός που υποδηλώνει ότι ένα ευρύ φάσμα άλλων τεχνολογικών κολοσσών θα δυσκολευτεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των επενδυτών τις επόμενες εβδομάδες.

Πηγή: fortune.com