Οι νέες επενδύσεις των Public σε e-commerce & logistics και η προετοιμασία για τη φετινή Black Friday

Οι νέες επενδύσεις των Public σε e-commerce & logistics και η προετοιμασία για τη φετινή Black Friday
Επέκταση σε όλα τα επίπεδα για τα Public, με στόχο να συνεχίσουν τη μετατροπή τους μαζί με τα MediaMarkt σε one stop shop.

«Νέας Γενιάς» καταστήματα, ανάπτυξη της αλυσίδας i-Repair εντός των Public, πρωτοποριακές ψηφιακές πληρωμές σε συνεργασία με την κορυφαία παγκοσμίως εταιρεία Klarna, διεύρυνση προϊοντικής γκάμας αλλά και νέα αποκλειστική εμπορική συμφωνία με τη Box Now, το μεγαλύτερο δίκτυο lockers στη χώρα ανακοίνωσε το Public Group.

«Επενδύουμε σε venture capital funds τόσο ελληνικά, όπως η Venture Friends, όσο και παγκόσμια όπως είναι η Endeavour. Πρόκειται για δύο επενδύσεις που μας φέρνουν καθημερινά σε επαφή με χιλιάδες εταιρείες στο κομμάτι του retail και έχουν επενδύσει λίγο πιο πριν από εμάς σε εξειδικευμένα κομμάτια της αγοράς» δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος των Public-MediaMarkt, Ρόμπυ Μπουρλάς.

Μιλώντας για τις μελλοντικές επενδύσεις ο κ. Μπουρλάς τόνισε πως η τεχνολογία γύρω από την εκπαίδευση είναι πολύ κοντά στο πελατειακό κοινό των Public με συγκεκριμένες επενδύσεις να υλοποιούνται προς αυτή την κατεύθυνση μέσα στο επόμενο εξάμηνο, τοποθετήσεις θα γίνουν και στο κομμάτι του last mile ώστε να υπάρχει άμεση δυνατότητα παράδοσης των προϊόντων την ώρα που τα θέλει ο πελάτης, ενώ στρατηγική επένδυση θα γίνει και στα audiobooks, μια καινούρια κατηγορία που κερδίζει διαρκώς έδαφος στην Ευρώπη και η οποία δεν έρχεται να κανιβαλίσει το παραδοσιακό βιβλίο, αλλά να λειτουργήσει συμπληρωματικά.

«Φέρνουμε περισσότερα στους πελάτες μας, αναβαθμίζουμε το δίκτυο μας και ενοποιούμε Public και MediaMarkt σε ένα one stop shop. Σαν brand το Public εισέρχεται δυναμικά στις λευκές συσκευές. Στόχος μας είναι να καινοτομήσουμε και άλλο στο κομμάτι του e-commerce, στο οποίο είμαστε ήδη πολύ μπροστά από τον μέσο όρο της Ελλάδας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουρλάς.

Έμφαση θα δοθεί παράλληλα στα logistics, στη δημιουργία νέων εμπειριών για τον πελάτη, καθώς επίσης και στην καινοτομία. «Αυτό που μας κάνει καλύτερους είναι ο τρόπος που πουλάμε ένα προϊόν στον πελάτη και το γεγονός ότι βρισκόμαστε πάντα δίπλα του. Για το 2022 ο στόχος που έχουμε θέσει είναι να ξεπεράσουμε το μισό δις τζίρου σε μια δύσκολη χρονιά με πληθωρισμό, αλλά για εμάς είναι ένα φοβερό milestone. Κάθε μήνα που περνάει, κερδίζουμε μερίδια και σε τεχνολογία και στον πολιτισμό, αλλά και στις λευκές συσκευές». Υπενθυμίζεται ότι ο κύκλος εργασιών έκλεισε στα 440.000 ευρώ και τα κέρδη στα 2,2 εκατ ευρώ το 2022.

Σχολιάζοντας το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω, Αλλάζω συσκευή» ο επικεφαλής των Public παραδέχτηκε πως παρότι πρόκειται για μια πολύ σωστή δράση την οποία στηρίζει ο όμιλος, εντούτοις  το timing δεν βοήθησε καθώς η εν λόγω πρωτοβουλία τέθηκε σε εφαρμογή μέσα στον Αύγουστο, στο peak δηλαδή της σεζόν.

Σε ότι αφορά τις καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων και τη διάθεσή τους να ψωνίσουν σε μια περίοδο όπου ο πληθωρισμός βρίσκεται στα ύψη και η ενεργειακή κρίση σε εξέλιξη, ο κ. Μπουρλάς είπε πως αν και μειώθηκε ο μέσος όρος των τεμαχίων, μεγαλύτερη ζήτηση παρατηρείται σε πωλήσεις πιο ακριβών συσκευών.

Μεταξύ άλλων τοποθετήθηκε και για το Black Friday, δεσμευόμενος ότι θα δώσουν τις μεγαλύτερες δυνατές προσφορές στη μεγαλύτερη δυνατή γκάμα, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο τα προϊόντα που είναι σε stock, αλλά και το τι πραγματικά θέλει ο ίδιος ο καταναλωτής να αγοράσει.

«Επενδύουμε σε εταιρείες που είναι leaders στον κλάδο τους. Έχουμε αποφασίσει να επενδύσουμε 20 εκατ. ευρώ σε τρίτες εταιρείες και ήδη το 50% του ποσού έχει δεσμευτεί. Κάθε επένδυση θα είναι από 1 εκατ. έως 5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, για το ελληνικό retail ο Όμιλος Olympia Group έχει προγραμματίσει για το διάστημα 2022 -2023 συνολικές επενδύσεις ύψους 100 εκατ. ευρώ» κατέληξε ο κ. Μπουρλάς.

Από αριστερά: Κώστας Στράτης – Chief Commercial Officer Public Group, Ρόμπυ Μπουρλάς - CEO Public Group & Νίκος Βαρβαδούκας - VP Brand & Customer, Public Group
Από αριστερά: Κώστας Στράτης – Chief Commercial Officer Public Group, Ρόμπυ Μπουρλάς – CEO Public Group & Νίκος Βαρβαδούκας – VP Brand & Customer, Public Group

Πάνω από 25% του τζίρου οι ψηφιακές πωλήσεις

Για ένα brand το οποίο δίνει χαρά και λύσεις μέσα από προϊόντα τα οποία ενοποιούνται κάτω από ένα portfolio, έκανε λόγο ο Εμπορικός Διευθυντής των Public-MediaMarkt, Κώστας Στράτης. Εστιάζοντας στις οικιακές συσκευές ανέφερε ότι έχουν ήδη τοποθετηθεί σε 17 καταστήματα και πως ο στόχος για το 2023 είναι να ξεπεράσουν τα 32 σημεία πώλησης.

«Οι πωλήσεις σε οικιακές συσκευές στο public.gr ανέρχονται στο 65% και το σύνολο των πωλήσεων τους το 2022 θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ. Παρατηρήσαμε ότι τα καταστήματα νέας γενιάς κατέγραψαν αύξηση κίνησης της τάξης του 12%, με την τεχνολογία τα προϊόντα πολιτισμού να κινούνται ανοδικά. Αρχές Σεπτέμβρη έγινε η ανακαίνιση του καταστήματος μας στο Mall και είδαμε άμεση ανταπόκριση του κόσμου στην νέα αγοραστική εμπειρία».

Μετά το λανσάρισμα της υπηρεσίας Public Now, Pay Later που έφεραν στην Ελλάδα τα Public σε συνεργασία με την Klarna, διαπιστώνεται πως πάνω από 22% των prepaid online παραγγελιών στο public.gr για προϊόντα τεχνολογίας, ψυχαγωγίας και οικιακές συσκευές γίνονται με άτοκες δόσεις και χωρίς πιστωτική.

«Μέσα σε 12 μήνες μια στις δυο αποδείξεις είναι ψηφιακές. Μια στις 4 συναλλαγές γίνεται μέσα από το κινητό του πωλητή αποσυμφορίζοντας την κίνηση στο ταμείο. Σκεφτείτε πόσο σημαντικό θα είναι κάτι τέτοιο κατά την περίοδο των Χριστουγέννων» υπογράμμισε ο κ. Στράτης.

Στρατηγικές συνεργασίες που αναβαθμίζουν την εμπειρία του πελάτη

Στον τομέα των παραδόσεων, το public.gr προσφέρει ήδη την υπηρεσία Next Day Delivery για 100.000 προϊόντα και τη δυνατότητα παράδοσης, εγκατάστασης και ανακύκλωσης μεγάλων οικιακών συσκευών με μία επίσκεψη, σε μεγάλες πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας. Η υπηρεσία αυτή είναι αποτέλεσμα της επένδυσης του Public Group σε μεγάλες εγκαταστάσεις αποθηκών eCommerce σε Ελλάδα και Κύπρο (40.000 τ.μ.). Η εταιρεία εξελίσσει τα δεδομένα στις παραδόσεις για να καλύψει την ανάγκη του καταναλωτή για 24/7 παραλαβές ανακοινώνοντας μια αποκλειστική συνεργασία με το μεγαλύτερο και ταχέως αναπτυσσόμενο lockers δίκτυο της χώρας Box Now, προσφέροντας ευέλικτες και άμεσες παραδόσεις.

«Μιλάμε για πάνω από 1000 lockers διαθεσιμα 24/7 με την BoxNow για όσους δεν θέλουν να περιμένουν για πολύ ώρα το courier στο σπίτι με δεσμευτικά slots».

Παράλληλα, εξελίσσεται και η συνεργασία με την iRepair σε Ελλάδα και Κύπρο, ενώ τα 15 iRepair σημεία του δικτύου Public θα αυξηθούν σε 62 έως το τέλος του 2023.

Επιπρόσθετα, τα στελέχη των Public αποκάλυψαν πως προσφέρεται νέα υπηρεσία από κοινού με το douleutaras.gr στην Κύπρο. Πιο συγκεκριμένα, σε 5 καταστήματα η douleutaras.gr αναλαμβάνει να πάρει από τα Public/MediaMarkt τη συσκευή να την παραδώσει στον πελάτη και να την εγκαταστήσει. Το project βρίσκεται σε πιλοτική διαδικασία και αν φέρει τα προσδοκόμενα αποτελέσματα θα επεκταθεί.